Δημήτρης Μόσχος: Οι χαμηλές τιμές στα αμνοερίφια οδηγούν σε έλλειψη στην αγορά το Πάσχα - OlaDeka

Δημήτρης Μόσχος: Οι χαμηλές τιμές στα αμνοερίφια οδηγούν σε έλλειψη στην αγορά το Πάσχα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση του κτηνοτροφικού κλάδου στη χώρα, κρούει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι, «ο χώρος δέχεται πολύπλευρη επίθεση και αν σύντομα δεν ληφθούν μέτρα, τότε οι Έλληνες καταναλωτές θα συνεχίσουν τα αγοράζουν ακριβά, όχι ελληνικά και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα».

Όπως γραφει το dikaiologitika.gr, στο περιθώριο σύσκεψης της γραμματείας Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής των 68 μπλόκων στα Μάλγαρα, περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκης, ο κ. Μόσχος επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την έντονη ανησυχία των Ελλήνων κτηνοτρόφων, που ενώ βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα των αδιάθετων ποσοτήτων γάλακτος, τη δραματική μείωση των τιμών σε γάλα και κρέας, η πολιτεία όχι μόνο «δεν συγκινείτε, αλλά ενώ θα έπρεπε να λαμβάνει μέτρα για την προστασία και στήριξη του κλάδου, υιοθετεί και εφαρμόζει πολιτικές που μας βυθίζουν ολοένα και σε πιο μελανά νερά».

Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση για τις τιμές στο γάλα, ο κ. Μόσχος διατύπωσε την εκτίμηση ότι «ειδικά στο αγελαδινό γάλα θα υπάρξει άμεσα μεγάλο πρόβλημα και σοβαρή πίεση στις τιμές», οι οποίες όπως τόνισε, «στο επόμενο δίμηνο ίσως να αγγίξουν και τα 28 λεπτά/λίτρο στις μεγάλες παραγωγές, όταν η αντίστοιχη τιμή πριν από έναν μήνα διαμορφωνόταν στα 40 λεπτά/λίτρο και σήμερα κυμαίνονται στα 38 λεπτά/λίτρο».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η καθοδική πορεία των τιμών στο γάλα, «ακολουθεί ταχύς ρυθμούς, μιας και έρχεται φθηνό προϊόν από το εξωτερικό, από Γερμανία και Βαλκάνια». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, επιπλέον, ότι η πτώση αυτή των τιμών στο αγελαδινό γάλα, όπως και η έλλειψη σοβαρού ενδιαφέροντος από τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας να το αγοράσουν, δεν πλήττει μόνο τον κλάδο της κτηνοτροφίας, «αλλά και τη φυτική παραγωγή με κτηνοτροφικά προϊόντα, τομέας που αποτελεί και το μεγαλύτερο κομμάτι, αφού υπερβαίνει το 35% το ποσοστό αυτών που ασχολούνται με το συγκεκριμένο πεδίο της φυτικής παραγωγής».

Στο μεταξύ, αρνητικές εξελίξεις «βλέπει» ο κ. Μόσχος να καταφθάνουν με γοργό βηματισμό και στις τιμές του πρόβειου γάλακτος. Όπως μας επισήμανε, «ήδη έχουμε μια μείωση τιμών από τις μεγάλες εταιρείες, ήτοι 4 λεπτά/λίτρο, και έτσι ενώ το προηγούμενο διάστημα η μέση τιμή διαμορφωνόταν σε 1,01 λεπτά/λίτρο, σήμερα είναι κάτω από τα 98 λεπτά/λίτρο και εκτιμώ ότι τον επόμενο μήνα θα διολισθήσουν στα 93 λεπτά/λίτρο».

Αναφορικά με την αποσύνδεση νωπού γάλακτος από την παρασκευή του γιαουρτιού, ο ίδιος μας είπε χαρακτηριστικά, «το μεγάλο ζήτημα είναι η κοροϊδία που δυστυχώς γίνεται εις βάρος των καταναλωτών σε ό,τι αφορά το στραγγιστό γιαούρτι, που δεν παρασκευάζεται από φρέσκο γάλα, αλλά από συμπυκνώματα ή από προσθήκη σκονών» και προσέθεσε, «αυτός είναι ένας ακόμη λόγος, βάσει του οποίου καταγράφεται η μείωση στο αγελαδινό γάλα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος αναρωτήθηκε πώς γίνεται ενώ απελευθερώνονται οι ποσοστώσεις να συνεχίζουν να πλήττονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, και σημείωσε, «με την πολιτική της ΕΕ βλέπω ότι θα πάμε σε συγκέντρωση των μεγάλων μονάδων σε μερικές επιχειρήσεις, με τους μικρομεσαίους, ακόμα και αυτούς με 200-250 αγελάδες, ημερήσιας παραγωγής 6 τόνων/ημερησίως, να βγαίνουν οριστικά εκτός».

Στο σημείο αυτό μας διευκρίνισε, «στη Δυτική Μακεδονία οι εταιρείες έχουν εγκαταλείψει το γάλα. Σε μικρούς παραγωγούς δεν πάνε καν να το πάρουν, ενώ από άλλους παίρνουν μια μικρή ποσότητα». «Ζητούν να τους πουλήσουμε το γάλα στην τιμή των 20 λεπτών/λίτρο», πρόσθεσε και επισήμανε ότι «το 70% των παραγωγών της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει που να διαθέσει το προϊόν που παράγει, αφού έχει σβήσει το ενδιαφέρον για την αγορά του».

Μεταξύ άλλων ο κ. Μόσχος μας γνωστοποίησε, «είχαμε ενημερώσει προς μηνών την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις εξελίξεις που ζούμε σήμερα στον κλάδο, αλλά δεν είδαμε να προβαίνουν σε κάποια κίνηση για την προστασία και στήριξη των κτηνοτρόφων, αντίθετα έγιναν συσκέψεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα».

Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση τόνισε ότι μεταξύ των μέτρων που πρέπει να ληφθούν είναι τα εξής: να αναγράφεται η χώρα παραγωγής του γάλακτος στη συσκευασία, πρέπει να αλλάξει το καθεστώς όσον αφορά το φρέσκο γάλα και να μειωθούν οι μέρες σε τρεις (επτά σήμερα), θα πρέπει να μπει ένας κανονισμός σε ό,τι αφορά την παραγωγή για το γιαούρτι και να αναγράφονται στις συσκευασίες οι ποσότητες γάλακτος στα διάφορα τυριά που χρησιμοποιούνται όπως και από πού προέρχονται.

Επιπλέον τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για να στηρίξει τους μικρούς αγελαδοτρόφους, είτε αυτά είναι ενισχύσεις, είτε φορολογικά κίνητρα, γιατί πρέπει να αντιληφθεί ότι εάν φύγουν οι κτηνοτρόφοι από τον κλάδο, ο μεγάλος χαμένος στο τέλος θα είναι το δημόσιο και το ελληνικό κράτος».

Οι χαμηλές τιμές στα αμνοερίφια οδηγούν σε έλλειψη στην αγορά το Πάσχα

Την εκτίμησή του ότι δεν θα υπάρχει επάρκεια αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά ενόψει των εορτών του Πάσχα, διατύπωσε ο κ. Μόσχος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας, «με την τιμή να διαμορφώνεται στα 3-4 ευρώ/κιλό, οι κτηνοτρόφοι απομάκρυναν τα ζώα τους σε πολύ μικρή ηλικία και στο πλαίσιο αυτό εκτιμώ ότι θα υπάρχει έλλειψη στο κρέας το Πάσχα».

Υπογράμμισε δε, «για να ασχοληθεί ο κτηνοτρόφος και να μεγαλώσει ένα αρνί, ώστε να το πουλήσει το Πάσχα στα 9 με 9,5 κιλά, θα πρέπει να πάρει τιμή άνω των 6 ευρώ/κιλό, αφού κάτω των 5 ευρώ/κιλό θα βρεθεί ζημιωμένος και θα χάσει και τα λεφτά που έβαλε». «Αν ο παραγωγός χάσει και τη φετινή χρονιά, εκτιμώ ότι το 2017 δεν θα κυκλοφορούν ελληνικά αμνοερίφια στην εγχώρια αγορά», προσέθεσε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria