Ο ΥΠΟΨ. ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ BERNIE SANDERS ΧΤΥΠΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ! - OlaDeka

Ο ΥΠΟΨ. ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ BERNIE SANDERS ΧΤΥΠΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΟΚΡΑΤΙΑ !

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζεται σε αποκλειστικότητα, το πρόγραμμα του Υποψηφίου για το Χρίσμα των Δημοκρατικών Bernie Sanders.
Όπως θα δείτε, βασικό σημείο του προγράμματός του αποτελεί η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και η επισήμανση ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά η φοροδιαφυγή των μεγάλων εταιρειών.

Μετάφραση: Ανδρέας Μουντζουρούλιας
Επιμέλεια: Μαρία Χωριανοπούλου
Σε μια εποχή μαζικού πλούτου και εισοδηματικής ανισότητας, χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα στη χώρα μας. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες δεν έχουν πληρώσει τίποτα σε φόρους εισοδήματος στο κράτος, ενώ οι CEOs σε αυτή τη χώρα συχνά απολαμβάνουν ένα καλύτερο φορολογικό συντελεστή.

Σήμερα, χάνουμε πάνω από $ 100 δισεκατομμύρια το χρόνο σε έσοδα, διότι οι μεγάλες εταιρείες έχουν κρύψει τα μετρητά τους σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους (off shore ) ανά τον κόσμο. Αυτό είναι απαράδεκτο !

Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί στο θέμα της μεταρρύθμισης του φορολογικού κώδικα και της ανοικοδόμησης της μεσαίας τάξης, πρέπει να απαιτήσουμε από τους πλουσιότερους Αμερικανούς και τις μεγάλες εταιρείες να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί σε φόρους.

Το σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης του γερουσιαστή Sanders προσπαθεί να επιτύχει αυτόν τον στόχο, κλείνοντας τα κενά που ωφελούν τους πλούσιους. Οι προτάσεις του καθιστούν τον φορολογικό κώδικα πιο προοδευτικό ενώ θεσπίζει έναν φόρο επί των κερδοσκόπων της Wall Street, των οποίων η απληστία, η απερισκεψία και η παράνομη συμπεριφορά, σχεδόν κατέστρεψαν την οικονομία πριν από επτά χρόνια.

1. Μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα για τις Εταιρείες

Το 2010, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής των μεγάλων, κερδοφόρων εταιρειών στις ΗΠΑ ήταν μόνο 12,6%, όχι 35% όπως διαμαρτύρονται οι Ρεπουμπλικάνοι και διάφοροι εταιρικοί λομπίστες.

Το 1953, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων αντιπροσώπευε το 32% του συνόλου των ομοσπονδιακών εσόδων. Σήμερα, παρά τα κέρδη ρεκόρ, οι φόροι εισοδήματος νομικών προσώπων ισοδυναμεί μόνο με το 11% του συνόλου των ομοσπονδιακών εσόδων.

Ακόμη χειρότερα, πολλές μεγάλες εταιρείες τα τελευταία χρόνια έχουν αξιοποιήσει τόσα πολλά κενά στο φορολογικό κώδικα ώστε να έχουν καταφέρει να μην έχουν πληρώσει τίποτα σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος και να έχουν λάβει στην πραγματικότητα φορολογικές εκπτώσεις από το IRS.

Συνολικά, η General Electric, η Boeing και η Verizon δεν κατέβαλαν ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος κατά τη διάρκεια των φορολογικών ετών 2008-2013. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι τρεις αυτές εταιρείες είχαν κέρδη συνολικού ύψους άνω των 102 δισ $. Στην πραγματικότητα, έλαβαν εκπτώσεις φόρου εισοδήματος από την υπηρεσία εσωτερικού εισοδήματος συνολικού ύψους άνω των $ 4,1 δισ., σύμφωνα με μια έκθεση για την Φορολογική Δικαιοσύνη.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για αυτή την φοροαποφυγή, είναι ότι οι εταιρείες έχουν δημιουργήσει χιλιάδες εταιρείες »κέλυφος» στα νησιά Κέιμαν και σε άλλους υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους για να αποφύγουν την καταβολή φόρων στις ΗΠΑ.

Μια πρόσφατη έκθεση που διεξήχθη από την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου δείχνει ότι κάθε χρόνο, οι μεγάλες εταιρείες αποφεύγουν να πληρώσουν $ 100 δις σε φόρους στις Η.Π.Α., μεταφέροντας τα κέρδη τους σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.

Είναι πια γεγονός ότι τα νησιά Κέιμαν είναι το «σπίτι» για περισσότερες από 18.000 επιχειρήσεις !

Προκειμένου να πατάξει την εταιρική φοροδιαφυγή, ο γερουσιαστής Sanders θα κάνει τα ακόλουθα:

Τέλος στον νόμο που επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να αναβάλουν την καταβολή του φόρου εισοδήματος επί των κερδών τους σε υπεράκτιες θυγατρικές.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εταιρείες των ΗΠΑ επιτρέπεται να αναβάλουν ή να καθυστερήσουν τον φόρο εισοδήματος από υπερπόντια κέρδη, μέχρι αυτά τα χρήματα να επιστρέψουν στις ΗΠΑ.

Στις εταιρείες των ΗΠΑ παρέχονται επίσης ξένες φορολογικές ελαφρύνσεις ως αντιστάθμιση για τους φόρους που καταβάλλονται σε άλλες χώρες.

Αυτό το υπεράκτιο φορολογικό καθεστώς προσφέρει δύο στρεβλά κίνητρα στις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Πρώτον, παρακινεί μεγάλες εταιρείες να στραφούν στο εξωτερικό με τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών στις Νήσους Κέιμαν και άλλες χώρες-φορολογικούς παραδείσους.

Δεύτερον, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να λάβουν τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις αν ιδρύσουν εγκαταστάσεις παραγωγής σε χώρες με πολύ χαμηλό ή καθόλου φορολογικό συντελεστή επί των επιχειρήσεων.

Ο Γερουσιαστής Sanders θα κλείσει αυτά τα κενά, απαιτώντας από τις εταιρείες των ΗΠΑ να πληρώσουν φόρους για το σύνολο των εισοδημάτων τους, τα οποία έχουν αλλοδαπή προέλευση.

Σύμφωνα με το σχέδιο Sanders, οι εταιρείες θα πληρώνουν φόρους στις ΗΠΑ για τα υπεράκτια κέρδη τους. Αυτό το σχέδιο καταργεί τα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις ώστε να μετακινήσουν θέσεις εργασίας σε offshore ή να μετατοπίσουν τα κέρδη τους σε offshore.

Ο Γερουσιαστής Sanders θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα που θα αποκτηθούν από αυτούς τους φόρους -κλείνοντας τα κενά της φοροδιαφυγής- και θα δώσει δυνατότητα εργασίας σε τουλάχιστον 13 εκατομμύρια Αμερικανούς για την ανοικοδόμηση των δρόμων που καταρρέουν, για τις γέφυρες, τους σιδηρόδρομους, τα αεροδρόμια, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα λιμάνια, τα φράγματα, τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, και άλλες ανάγκες των υποδομών μας.

Θα θέσει εμπόδια στις επιχειρήσεις που θα αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους στις ΗΠΑ με τον δήθεν ισχυρισμό ότι είναι μια ξένη εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε μέσω ταχυδρομικής θυρίδας σε μια χώρα φορολογικού παραδείσου.

Ο Γερουσιαστής Sanders θα ελέγξει εταιρείες οι οπόίες είναι αμερικανικές και αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους στις ΗΠΑ με τον ισχυρισμό ότι είναι μια ξένη εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε μέσω ταχυδρομικής θυρίδας σε μια χώρα φορολογικού παραδείσου.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία δεν θα μπορεί πια να ισχυριστεί ότι είναι από άλλη χώρα, εφόσον οι δραστηριότητές της διαχείρισης και ελέγχου βρίσκονται κυρίως στις Η.Π.Α.

Εξάλειψη των φορολογικών ελαφρύνσεων για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Ο Γερουσιαστής Sanders, θα αγωνιστεί για να καταργήσει δεκάδες κενά και φορολογικές επιδοτήσεις στον ομοσπονδιακό φορολογικό κώδικα που ωφελούν διάφορα συμφέροντα, εξοικονομώντας 135 δισεκατομμύρια $ κατά την επόμενη δεκαετία. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός δικτύου καθαρής ενέργειας με εργατικό δυναμικό 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας με καλό μισθό και παράλληλα τη δημιουργία ενός 100% καθαρού ενεργειακού συστήματος.

Αποτροπή αμερικανικών εταιρειών στο να αποφεύγουν τους φόρους των ΗΠΑ μέσω των εταιρικών αναστροφών.

Ένας άλλος τρόπος για τις αμερικανικές εταιρείες στο να αποφεύγουν τους φόρους των ΗΠΑ είναι μέσω της εταιρικής αναστροφής. Σύμφωνα με αυτή την πρακτική, μια αμερικανική εταιρεία που αποκτήθηκε ή συγχωνεύθηκε με μια μικρή ξένη επιχείρηση στη συνέχεια, ισχυρίζεται, ότι η νέα συγχωνευθείσα εταιρεία είναι ξένη, με σκοπό την φοροαποφυγή – έστω και αν η πλειοψηφία της ιδιοκτησίας είναι αμετάβλητη και έχει λίγο ή καθόλου προσωπικό σε offshore.

Τέλος στην φορολογική αποφυγή που επιτρέπει σε εταιρείες των ΗΠΑ να διογκώνουν τεχνητά ή να επιταχύνουν ξένες φορολογικές πιστώσεις.

Όταν εταιρείες των ΗΠΑ καταγράφουν κέρδη στο εξωτερικό, οι φόροι που καταβάλλονται στην ξένη χώρα πιστώνονται. Αυτό πάει κόντρα στις αμερικάνικες φορολογικές υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες και τις στρατηγικές φορολογικού σχεδιασμού, οι εταιρείες επιτρέπεται να διεκδικήσουν πιστώσεις φόρου για τους φόρους που καταβάλλονται σε ξένο εισόδημα, με αποτέλεσμα να μην υπόκεινται στις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους στις ΗΠΑ.
Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τέτοιες πιστώσεις για να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους στις ΗΠΑ, από ό, τι θα έκαναν αν ήταν όλα τα έσοδά τους από πηγές των ΗΠΑ – με αποτέλσμα να έχουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις εταιρείες που επενδύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γερουσιαστής Sanders θα μεταρρυθμίσει την ισχύουσα νομοθεσία για τον περιορισμό των φορολογικών πιστώσεων από το εξωτερικό.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria