Νομοσχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού – Τι προβλέπει - OlaDeka

Νομοσχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού – Τι προβλέπει

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος ενώ οι όποιες αποφάσεις για το ζήτημα του Γιάννη Μουζάλα θα ληφθούν αργότερα και πάντως αφού προηγηθεί η συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη.

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών αλλά και ο τρόπος λειτουργίας, στελέχωσης και διάρθρωσης των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Παράλληλα προβλέπει η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας ενώ θα προωθείται και η ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας».

Επίσης, θα ρυθμίζεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών) και θα ρυθμίζονται και ζητήματα προσωπικού.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εξήγησε ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας», αλλά απλά εισάγονται στο ελληνικό δίκαιο τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η οδηγία που ενσωματώνεται.

Τα κριτήρια αυτά, ορίζουν ως ασφαλή την χώρα στην οποία δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων, τηρείται η αρχή της μη επαναπροώθησης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, απαγορεύεται η απομάκρυνση σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα να ζητηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα και, στην περίπτωση που ο αιτών αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, να του χορηγηθεί προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος συμπλήρωσε επίσης ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τον σχεδιασμό για δημιουργία 30000 θέσεων φιλοξενίας πριν από τα μέσα Απριλίου και ότι αξιολογεί την σχετική μείωση των προσφυγικών ροών, που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες προς τα ελληνικά νησιά.

Σε ότι αφορά την Ειδομένη, είπε ότι έχει αρχίσει ήδη, με τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού η εθελοντική απομάκρυνση των προσφύγων από το σημείο σε κέντρα φιλοξενίας, με ρυθμούς που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν.

Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι η χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μακροχρόνια παραμονή και πρόσθεσε ότι το ζήτημα εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας δημιουργεί πλέον μια νόμιμη οδό μετακίνησης προσφύγων προς την Ευρώπη. Η κυβέρνηση υλοποιεί αυτά για τα οποία είναι δεσμευμένη και παλεύει για την υλοποίηση της συμφωνίας από όλα τα μέρη, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ερωτηθείσα για την παραμονή του κ. Μουζάλα στην κυβέρνηση, είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί αμέσως μετά την συζήτηση στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό και τον κ. Καμμένο, και τότε θα ληφθούν αποφάσεις.

ΠΗΓΗ

Σχετικές ειδήσεις:

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria