ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΕΣ: Καλά τις ανάβουμε, ξέρουμε όμως τι σημαίνουν; - OlaDeka

ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΕΣ: Καλά τις ανάβουμε, ξέρουμε όμως τι σημαίνουν;

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΕΣ

Τι σημαίνει Μπουμπούνα ή Παλιαπούλα; Πρόκειται για το άναμμα ενός σωρού από ξύλα, σε συνδυασμό με καλάμια, ξερά χόρτα, βατσινιές κ.α..

3.jpg

Αυτές τις μέρες σ’ ολόκληρο τον κόσμο επικρατεί μια έξαρση όσον αφορά τις Αποκριές. Στις περισσότερες περιοχές υπάρχει το καρναβάλι, με αποκορύφωση το Ρίο της Βραζιλίας, όπου εκατομμύρια κόσμος διασκεδάζει και ξεφαντώνει. Για τους περισσότερους η Αποκριά σημαίνει μασκαράδες, κομφετί και σερπαντίνες, αλλά για την Καστοριά σημαίνει Μπουμπούνες, Παλιαπούλες, Χάσκαρη και χαλβάδες.
Και όμως η μπουμπούνα είναι ένα πανάρχαιο έθιμο, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται απλωμένες στα χρόνια της πυρολατρίας. Τότε που οι άνθρωποι πίστευαν στις καθαρτικές ιδιότητες του πυρός, γιατί δεν είχαν ούτε απολυμαντικές ουσίες. Γι’ αυτό το λόγο γίνεται και το πήδημα πάνω από την φωτιά, δηλαδή για τον εξαγνισμό του σώματος, από την δύναμη της καθαρτικής της πυρός. Η δε παλιαπούλα έλκει την καταγωγή της από την παγανιστική πυρολατρεία και τις πανάρχαιες εθιμικές εκδηλώσεις που αναφέρονταν στον θεό Πάνα, ενώ είναι η συμβολική απεικόνιση του αστερισμού της επτάστερης Πλειάδας(πούλιας). Το έθιμο αυτό συνυπήρχε μαζί με τις εορταστικές νυκτερινές εκδηλώσεις, που ήταν αφιερωμένες από τους Ορέστες στους Πλειάδες.

AAAAAAAAA.jpg
Χαρακτηριστικά έθιμα του Άργους ορεστικού είναι οι μπουμπούνες, ο χάσκαρης, οι παλιαπούλες. Οι μπουμπούνες είναι φωτιές που ανάβουν στις πλατείες την Κυριακή της αποκριάς. Μικροί και μεγάλοι μαζεύουν τσάκνα και καυσόξυλα έτσι ώστε να φτιάξουν τη μεγαλύτερη. Όλοι οι παριστάμενοι πηδούν πάνω από τα αναμμένα κάρβουνα «για να ρίξουν τους ψύλλους και να απαλλαγούν από το κακό». Οι παλιαπούλες είναι ένα από τα έθιμα που εξακολουθούν να τηρούνται. Στα σπίτια, μετά το βραδινό φαγητό παίζουν τον χάσκαρη, προσπαθούν δηλαδή, να αρπάξουν με το στόμα ένα βρασμένο αυγό, που κρατά ο πιο ηλικιωμένος κρεμασμένο στην άκρη μιας κλωστής.
mpoumpou.jpg
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria