Καστοριά:Βεβαιότητα πλέον ο ερχομός των προσφύγων - OlaDeka

Καστοριά:Βεβαιότητα πλέον ο ερχομός των προσφύγων

Μυστικές συνομιλίες Αλβανίας- Ελλάδας- Ιταλίας για τους πρόσφυγες

Η αλβανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την Αθήνα και τη Ρώμη για τους πρόσφυγες από τη Συρία. Η διακίνηση των προσφύγων μέσω της Αλβανίας φαίνεται αναπόφευκτη. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων από τη Συρία, λίγα, μόλις, χιλιόμετρα από τα αλβανικά σύνορα. Τουλάχιστον 70 χιλιάδες πρόσφυγες έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να εξετάζει την κατανομή τους.

Τέσσερα κέντρα υποδοχής «Hot Spot» θα συσταθούν στην Φιλιππιάδα, την Ηγουμενίτσα και σε δύο στρατόπεδα στα Ιωάννινα.

Επίσης,  στην Καστοριά, στην Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα άρχισαν εργασίες για τη δημιουργία εγκαταστάσεων χωρητικότητας πέντε χιλιάδων ατόμων.

Πηγή προσκείμενη στην οργάνωση ‘Γιατροί χωρίς Σύνορα» ανέφεραν στο ‘Top Channel’ ότι θα ανοίξουν τρία σημεία πρώτων βοηθειών για τους πρόσφυγες στα σύνορα με την Αλβανία, στα σημεία «Qafë Botë /Σαγιάδα Μαυρομάτι», Κακαβιά και «Κρυσταλλοπηγή/Kapshticë».

Πηγές, εξάλλου, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε πολιτικό επίπεδο με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών, Αλβανία και Βουλγαρία,  για την απορρόφηση ορισμένου αριθμού μεταναστών από 10 έως 15 χιλιάδες σε κάθε χώρα.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν συνάντησε αρνήσεις, καθώς ο Βούλγαρος πρωθυπουργός συμφώνησε κατ’ αρχήν να βοηθήσει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της επερχόμενης προσφυγικής κρίσης.

Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση εξακολουθεί να ανησυχεί για το πρόβλημα αυτό. Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης του υφυπουργού  για τα ευρωπαϊκά θέματα της ιταλικής κυβέρνησης, Sandro Gozi, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα συζητήθηκε περαιτέρω η συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και επιχειρησιακή δράση.

Η Ιταλία νωρίτερα είχε αποδεχθεί να βοηθήσει την Αλβανία σε ναυτικές περιπολίες, ως μέρος της επιχείρησης ‘Triton’ αλλά και στον έλεγχο των χερσαίων συνόρων της χώρας, όπως γράφει η ‘Σέκουλι’.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria