Ιδιοκτήτης vs ενοικιαστής: Συμβουλές από το «πάθημα» φοιτητή στην Καστοριά - OlaDeka

Ιδιοκτήτης vs ενοικιαστής: Συμβουλές από το «πάθημα» φοιτητή στην Καστοριά

Καλώς ήρθες στην νέα περίοδο της ζωής σου. Νέα περιπέτεια, νέες προκλήσεις, νέες υποχρεώσεις, αλλά το πιο σημαντικό, νέο σπίτι. Τα φοιτητικά χρόνια είναι από τα πιο ωραία και το φοιτητικό το σπίτι μένει στην ανάμνηση μας ανεξίτηλο.Ένας φοιτητής κατά την αναζήτησή της νέας του έδρας, θα κοιτάξει να βρει κάτι άνετο, ωραίο και οικονομικό, που θα τροποποιήσει μέσω της δίκης του φαντασίας, στο ιδανικό για αυτόν “home sweet home”.
Δυστυχώς, οι γονείς των παιδιών, που θέλουν να ανοίξουν τα φτερά τους, αλλά και οι ίδιοι οι φοιτητές, εκτός από το χρώμα των τοίχων και το άμα θα είναι πρωτότυπο το χαλάκι του “WELCOME”, έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν συνέταιρο..τον κατέχον του τίτλου, ο ιδιοκτήτης.. Και εδώ ερχόμαστε στο κυρίως θέμα του κειμένου.

Τα νομικά ζητήματα είναι τα πιο σημαντικά κατά την διάρκεια σύναψης κοινοπραξίας μεταξύ του ενοικιαστή και του ιδιοκτήτη. Πρώτη κίνηση μετά την εύρεση του παλατιού είναι η δημιουργία συμβολαίου σπιτιού.

Προ διετίας (2014), σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 39 ν.4172/2014, θα πρέπει να δημιουργείται συμβόλαιο ηλεκτρονικά. Με την ύπαρξη συμβολαίου λοιπόν, εκτός του ότι κινούμαστε σε “σωστά” νομικά πλαίσια, μπορούμε να αποδείξουμε ότι είμαστε κάτοικοι του διαμερίσματος ή ακόμα και να είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε αιτήσεις, όπως το γνωστό φοιτητικό επίδομα στέγης (χιλιάρα).

Κάπου εδώ το όνειρο μπορεί να γίνει εφιάλτης. Υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες που είναι πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν όλες αυτές τις κινήσεις και έχουν τους ενοικιαστές-φοιτητές, στην περίπτωση μας, σαν παιδιά τους. Όμως είναι και κάποιοι που θέλουν να είναι, στην δίκη τους φαντασία τουλάχιστον υπεράνω νόμου.

Προς τους γονείς των φοιτητών και στους φοιτητές τους ίδιους: Άμα σας δελεάσουν πως δεν χρειάζεται συμβόλαιο, μην παραμυθιάζεστε. Είναι αρκετοί αυτοί που κοροϊδεύουν και έπειτα είναι του χαρακτήρα..δεν φταίω εγώ.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους!

Πολλά μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα εάν δεν υπάρχει συμβόλαιο ή άμα δεν έχει ανανεωθεί. Θέματα μπορούν να προκύψουν από διαφορετικές πλευρές αλλά το χειρότερο είναι να σου ‘ρθει από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη.

Υπόθεση:

Ο ενοικιαστής λείπει από το σπίτι, και κατά την διάρκεια της απουσίας του ο ιδιοκτήτης άλλαξε κλειδαριά. Καθώς δεν μπορείς να μπεις μέσα, μην πανικοβάλλεστε, οι κινήσεις είναι απλές και μπορείς να βγεις νικητής. Κατευθείαν επικοινωνία με τους γονείς, και αμέσως μετά στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα για σύνταξη αναφοράς του γεγονότος. Αν  υπάρχει συμβόλαιο τα πράγματα είναι πιο απλά καθώς μπορείς να αποδείξεις με ένα χαρτί ότι μένεις εκεί, αν πάλι όχι, μην πτοείσαι.

Καλείς κλειδαρά και ζητάς βεβαίωση ώστε να επιβεβαιώσεις ότι έχει αλλαχτεί η κλειδαριά πρόσφατα. Εάν ο ιδιοκτήτης δώσει νέο κλειδί και ισχυριστεί οτι δεν έχει αλλάξει η κλειδαριά τότε φωτογραφίζετε τα 2 κλειδιά και ζητάτε απο τον κλειδαρά να σας πιστοποιήσει πως είναι διαφορετικά, και ελέγχετε τα αντικείμενα στο σπίτι μέσα.

Πόρισμα: ο ιδιωτικής έχει διαπράξει αυτοδικία και ο δικηγόρος μπορεί με τα στοιχεία αυτά να πράξει αναλόγως.

Επομένως, όπως κατανοούμε, το όνειρο των φοιτητικών χρόνων δεν είναι δύσκολο να κρατηθεί ζωντανό, άμα είμαστε προσεκτικοί και υπάρχει αμοιβαία αλληλοκατανόηση, διάταξη των ευθυνών και αίσθημα ευθύνης ο ένας απέναντι στον άλλον.

*Την “επαθε” φοιτήτρια στην Καστοριά”.

Δια χειρός…

Κυριάκος Α. Σαρόγλου

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria