Visa των Ρώσων: Eρώτηση βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή - OlaDeka

Visa των Ρώσων: Eρώτηση βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή

Ρώτησαν βουλευτές από τα Τρίκαλα και την Εύβοια αλλά όχι η Αντωνίου από την Καστοριά των γουναράδων!

Την άμεση και επαρκή στελέχωση των Ελληνικών Προξενικών Αρχών στη Μόσχα και σε όλη τη Ρωσία με το εντεταλμένο και καταρτισμένο προσωπικό, όπως επίσης και τη λήψη οιουδήποτε άλλου αναγκαίου μέτρου για την ταχύτερη έκδοση visa στους Ρώσους πολίτες, ζητούν με ερώτησή τους βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Κασαπίδης. Εντύπωση προκαλεί η απουσία της κατά τα άλλα λαλίστατης -με κάθε ευκαιρία- Αντωνίου σε ένα τόσο σοβαρό θέμα για τους γουνοποιούς.

Για το θέμα αυτό, οι ερωτώντες βουλευτές έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος απώλειας χιλιάδων Ρώσων Τουριστών και πολύτιμων εσόδων εξαιτίας της απαράδεκτης καθυστέρησης από τα αρμόδια Υπουργεία, να στελεχώσουν τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές στη Ρωσία με αναγκαίο και καταρτισμένο προσωπικό για την έγκαιρη χορήγηση της νέας βιομετρικής visa Schengen.

Την ίδια ώρα, που οι ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία, είναι ήδη έτοιμες, η Κυβέρνηση συνεχίζει να πελαγοδρομεί σε μία ακόμα απόδειξη ακυβερνησίας, ρισκάροντας ένα ακόμα πλήγμα για την ελληνική οικονομία.

Και είναι δυστυχώς θλιβερό όλα αυτά να συμβαίνουν τη στιγμή της σημαντικής ευκαιρίας, που παρουσιάζεται στη χώρα μας να απορροφήσει μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών, λόγω τόσο των περιοριστικών μέτρων, που επέβαλε η Ρωσία στην Τουρκία όσο και της γενικότερης γεωπολιτικής αστάθειας, που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Κυβέρνηση, έστω και τώρα, οφείλει να κινηθεί τάχιστα. Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλους ερασιτεχνισμούς».

Η μεγάλη έλλειψη γραφείων από την πλευρά των Ελληνικών Προξενικών Αρχών σε συνδυασμό με την υποχρέωση καταχώρησης βιομετρικών στοιχείων που η Visa Schengen προβλέπει, καθιστούν την όλη διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα, με κίνδυνο την απώλεια μεγάλου τμήματος της ρώσικης αγοράς από ανταγωνίστριες χώρες που ήδη έχουν προετοιμαστεί καλύτερα.

Παρακάτω ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

Τους Υπουργούς:

  • Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Κ. Γιώργο Σταθάκη

  • Εξωτερικών

Κ. Νίκο Κοτζιά

Υπ’ όψιν

  • Αναπληρώτριας Υπουργού αρμόδιας για θέματα Τουρισμού

Κ. Έλενας Κουντουρά

  • Αναπληρωτή Υπουργού αρμόδιου για Θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Κ. Νίκου  Ξυδάκη

Θέμα: «Άμεση επίλυση των προβλημάτων με τη χορήγηση θεώρησης εισόδου (τουριστικής visa) στους τουρίστες από τη Ρωσία»

Κύριοι Υπουργοί,

Βρισκόμαστε ήδη στις 10 Φεβρουαρίου 2016 και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και ανησυχία στον Τουριστικό κλάδο όσον αφορά στην ετοιμότητα της Ελληνικής Προξενικής μας Αρχής στη Μόσχα να ανταποκριθεί στη νέα διαδικασία, που προβλέπει η visa Schengen – με συγκέντρωση βιομετρικών στοιχείων από τους πολίτες τρίτων χωρών – λόγω του μεγάλου όγκου γραφειοκρατικής διαδικασίας, που έχει μεταφερθεί σε αυτό αλλά και λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, που αντιμετωπίζει.

Παράλληλα, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε γραφεία θεωρήσεων visa (Visa Centers) στη Ρωσική επικράτεια από την πλευρά των Ελληνικών Προξενικών Αρχών, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι πολίτες, που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα να πρέπει να υποστούν μεγάλη όσο και δαπανηρή ταλαιπωρία για να προμηθευτούν τη visa.

Ιδιαίτερα, αν αυτοί είναι από την ενδοχώρα της Ρωσίας και μακριά από την πρωτεύουσα, χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, τόσο οι ίδιοι όσο και όλα τα μέλη της οικογένειάς τους για να επισκεφθούν τους υποδοχείς βιομετρικών στοιχείων και λοιπών δικαιολογητικών στα visa centers προκειμένου να γίνει λήψη αποτυπωμάτων και των δέκα δακτύλων των χεριών, που – ανάμεσα σε άλλα κριτήρια – επιβάλλει η νέα διαδικασία.

Την ίδια στιγμή, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε εντεταλμένο και καταρτισμένο προσωπικό στις Ελληνικές Προξενικές Αρχές στη Ρωσία, ο ρυθμός καταχώρισης των βιομετρικών στοιχείων στο σύστημα VIS, απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο ανά αίτημα χορήγησης θεώρησης, γεγονός, που καθιστά την όλη διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα.

Και είναι δυστυχώς θλιβερό όλα αυτά να συμβαίνουν τη στιγμή της «χρυσής ευκαιρίας», που παρουσιάζεται στη χώρα μας να απορροφήσει μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών, που θεωρούν, πέρα από πασίδηλα ελκυστικό και ασφαλή προορισμό την Ελλάδα, λόγω τόσο των περιοριστικών μέτρων, που επέβαλε η Ρωσία στην Τουρκία όσο και της γενικότερης γεωπολιτικής αστάθειας, που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Μία ζήτηση όμως, που κινδυνεύει να καταστεί «δώρο – άδωρον» αν δεν κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες έκδοσης visa στις χιλιάδες των Ρώσων τουριστών, που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν τη χώρα μας το 2016, μία χρονιά μάλιστα η οποία έχει ανακηρυχθεί σε «Έτος Ελλάδας» στην Ρωσία και «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, ο τουριστικός ανταγωνισμός προς τη χώρα μας μεγαλώνει. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ισπανία, έχουν βρει τους τρόπους προκειμένου η νέα βίζα να μην αποτελέσει τροχοπέδη στην εισροή Τουριστών εκτός Schengen. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ενώ η Ελλάδα απασχολεί 7 υπαλλήλους στα visa centers στη Ρωσία, η ανταγωνιστική Ισπανία απασχολεί 80!

Είναι επομένως, ζήτημα καθοριστικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι η εξυπηρέτηση των πολιτών της Ρωσίας θα γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα και συντομότερα, τουλάχιστον σε αυτό το πρώτο στάδιο υποβολής των βιομετρικών στοιχείων.

Μόνον έτσι, θα αποτραπεί το ορατό πλέον ενδεχόμενο της μεγάλης «απώλειας» της ρωσικής τουριστικής αγοράς στη χώρα μας, που ήδη την περσινή χρονιά σημείωσε φθίνουσα πορεία (από 1.300.000 Ρώσους τουρίστες το 2013 σε μόλις 550.000 με 600.000 την περσινή χρονιά).

Ως εκ τούτου και επειδή:

Από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Μάρτιο κάθε έτους σημειώνεται παραδοσιακά το πρώτο μεγάλο «κύμα» κρατήσεων των Ρώσων Τουριστών,

Στις 22 Μαρτίου ξεκινάει στη Μόσχα η μεγάλη Διεθνής Τουριστική Έκθεση MIT, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα οφείλει να είναι πανέτοιμη να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο από την Ρωσική Τουριστική αγορά,

Η Ελλάδα έχει ήδη περιέλθει ξανά σε οικονομική περιδίνηση λόγω των αλλοπρόσαλλων πολιτικών επιλογών και της ανεπαρκέστατης «διαπραγμάτευσης» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους πιστωτές της χώρας και δεν έχει την πολυτέλεια να απεμπολήσει μία τεράστια πηγή εσόδων στην Οικονομία, που προσφέρει ο Ελληνικός Τουρισμός λόγω διοικητικών κωλυσιεργιών και αρτηριοσκληρώσεων,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Εξωτερικών για την επαρκή στελέχωση των Ελληνικών Προξενικών Αρχών στη Μόσχα και σε όλη τη Ρωσία και για τη λήψη κάθε άλλου αναγκαίου μέτρου, προκειμένου να μη χαθούν πολύτιμα έσοδα και αφίξεις για τον Ελληνικό τουρισμό;
  • Πότε θα στελεχωθούν επαρκώς οι Ελληνικές Προξενικές Αρχές με το εντεταλμένο και καταρτισμένο προσωπικό;
  • Γιατί μέχρι του παρόντος δεν έχει λυθεί το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα;
  • Σε ποιες υποβοηθητικές ενέργειες έχει προβεί η αρμόδια Αν. Υπουργός για θέματα Τουρισμού προς αυτή την κατεύθυνση και με ποιον τρόπο έχει σχεδιάσει να αποτρέψει το ορατό ενδεχόμενο μεγάλης μείωσης στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία ως συνέπεια των υφιστάμενων προβλημάτων με την έκδοση της σχετικής βίζας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φωτεινή Αραμπατζή                         Βουλευτής Σερρών ΝΔ

Κεφαλογιάννη Όλγα                        Βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ

Ασημακοπούλου Άννα – Μισέλ          Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ

Καραμανλής Κώστας                        Βουλευτής Σερρών ΝΔ

Κασαπίδης Γεώργιος                         Βουλευτής Κοζάνης ΝΔ

Κεδίκογλου Συμεών                         Βουλευτής Ευβοίας ΝΔ

Σκρέκας Κωνσταντίνος                     Βουλευτής Τρικάλων ΝΔ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria