Εκπομπή για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από το κρατικό κανάλι της Κριμαίας - OlaDeka

Εκπομπή για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από το κρατικό κανάλι της Κριμαίας

Φωτο, βίντεο

genoktonia-pontion

Το «Δικαίωμα στη μνήμη» ήταν ο θεματικός άξονας της τηλεοπτικής εκπομπής που προβλήθηκε από το πρώτο κρατικό κανάλι της Κριμαίας, με παρουσιάστρια τη Μαρία Λαζαρίδη, και ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την έναρξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 

Υποστηρικτής του ελληνικού προγράμματος «Ελπίδα +», στο πλαίσιο του οποίου προβλήθηκε η εκπομπή, είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.

Καλεσμένοι στο πρόγραμμα αυτό ως βασικοί ομιλητές ήταν και δύο συνεργάτες του pontos-news.gr, ο διευθυντής της ρωσικής έκδοσης Βασίλης Τσενκελίδης και ο ανταποκριτής στη Μόσχα Νίκος Σιδηρόπουλος.


Νίκος Σιδηρόπουλος, Βασίλης Τσενκελίδης, Θεοδώρα Γιαννίτση, Μαρία Λαζαρίδη (από αριστερά προς τα δεξιά)

Στο επίκεντρο βρέθηκαν το ιστορικό πλαίσιο, τα αίτια και η σταδιακή πορεία προς τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ακόμα συζητήθηκε η σημερινή στάση της Ρωσίας σχετικά με την αναγνώριση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του ιερέα Όλεγκ Ντομπρίνσκι-Γρηγοριάδη για την ύπαρξη κρυπτοχριστιανών στον Πόντο και για τον αντίκτυπο που έχει σε αυτούς η μη αναγνώριση της Γενοκτονίας.


Μαρία Λαζαρίδη

Μεταξύ άλλων, καλεσμένοι της Μαρίας Λαζαρίδη ήταν ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Κριμαίας Ιβάν Σόνους, η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας Θεοδώρα Γιαννίτση, η πρόεδρος της εθνοπολιτιστικής αυτονομίας του Ροστόφ και του ελληνικού συλλόγου «Τάναϊς» Μελίνα Λεόνοβα.

Παρόντες στο στούντιο ήταν ο βουλευτής του Συμβουλίου της Επικρατείας της Κριμαίας Σεργκέι Σουβάινικοφ και ο ηγέτης της διασποράς των Αρμενίων στην Κριμαία Βαγαρσάκ Μελκογιάν, οι οποίοι συμφώνησαν από κοινού με τους συνομιλητές τους για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής.


Ιβάν Σόνους

Σε βίντεο που προβλήθηκε πριν από την έναρξη της εκπομπής, τις απόψεις τους για το θέμα της Γενοκτονίας εξέφρασαν ο καθηγητής Κώστας Φωτιάδης, ο βουλευτής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, ο πρώτος δήμαρχος της Μόσχας Γαβριήλ Ποπόφ, ο βουλευτής της Δούμας (κόμμα Δίκαιη Ρωσία) Μιχαήλ Γιεμελιάνοφ κ.ά.

Το ελληνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα «Ελπίδα» ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2014 από το πρώτο κανάλι της Κριμαίας, με στόχο να παρουσιάζει τη δράση των Ελλήνων της περιοχής αλλά και να προβάλλει τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Τον Ιανουάριο του 2015, με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του Ιβάν Σαββίδη, το πρόγραμμα επεκτάθηκε με τη δημιουργία του «Ελπίδα +», το οποίο αφορά όλους τους Έλληνες της Ρωσίας.

Την εκπομπή (στα ρωσικά) μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

  • Όλες οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του τηλεοπτικού προγράμματος Ελπίδα +.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria