ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ κ. ΑΛΙΚΗΣ ΖΗΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - OlaDeka

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ κ. ΑΛΙΚΗΣ ΖΗΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

alikh-zhdrou

Θα ήθελα να τοποθετηθώ στο έργο με τίτλο Πιλοτική διαχείριση των καλαμώνων της λίμνης της Καστοριάς με προϋπολογισμό και πληρωμές 24.600 χιλ. Ευρώ.  Κατ’ αρχήν θα πρέπει να μας εξηγήσει κάποιος, τι, σημαίνει Πιλοτική διαχείριση των καλαμώνων, καθόσον αυτός ο τίτλος αποτελεί έναν γενικό και αόριστο όρο. Η θέση η δική μου ή οποία αποτελεί και πρόταση είναι, αντί να πληρώσουμε 24.600  Ευρώ, να διαμοιράσουμε τους καλαμώνες σε τεμάχια, να προβούμε σε πλειστηριασμό και να δώσουμε τα κομμάτια αυτά, με ένα ελκυστικό αντίτιμο σε φασολοπαραγωγούς της περιοχής μας για το κόψιμο και την χρησιμοποίηση των καλαμιών, εάν είναι δυνατόν, στα χωράφια φασολιών.

Κατ’αυτόν, τον τρόπο, θα καθαρίσει όλη η περιοχή από τους καλαμώνες, στο χρόνο που πρέπει και θα εκμεταλλευτούμε  τα καλάμια για την δημιουργία εσόδων, που θα μπορούσαν να  διατεθούν στον φορέα της λίμνης, για την ικανοποίηση των οικονομικών αναγκών του.

Πηγαίνοντας πιο πέρα θα έλεγα να ανατεθεί αυτό το έργο στον ίδιο τον φορέα της λίμνης, ούτως ώστε, να γίνεται το έργο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του και να καρπούται απ’ευθείας τα έσοδα της διαχείρισης των καλαμώνων. Από την άλλη πλευρά θα συμφέρει και στους αγρότες μας καθ’όσον, θα βρίσκουν καλάμια για την ικανοποίησή των, σε συμφέρουσες τιμές.        

Αυτό το έργο της κοπής θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο δημιουργώντας ετήσια έσοδα για τον φορέα.

Στην περίπτωση κατά την οποία, τα καλάμια δεν θα είναι τα κατάλληλα, λόγω πάχους για τους αγρότες μας,  να σκεφτούμε τη λύση να χρησιμοποιήσουμε τα καλάμια ως βιοκαύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή την προώθησή τους σε εργοστάσιο βιοενέργειας ή την προώθησή τους σε εργοστάσιο για την μεταποίηση τους σε pellet που θα  φέρει και  αντίστοιχα έσοδα.

             Εν τέλει αν τα παραπάνω σας φαίνονται δύσκολα στην υλοποίηση, ας έρθουμε σε επικοινωνία με τον οργανισμό διαχείρισης των λιμνών, στις Πρέσπες, όπου  θερίζουν τα καλάμια για να  δημιουργούν λιβάδια νερού.

              Σε αυτά τα λιβάδια, βόσκουν κοπάδια από βουβάλια (υπάρχουν σχετικές επιδοτήσεις) και κατ’ αυτόν τον τρόπο εμπλουτίζονται οι λίμνες με μεγάλους πληθυσμούς ψαριών, εφ’όσον, τα ψάρια,  βρίσκουν τα πλέον κατάλληλα μέρη, για την ωοτοκία τους. Γιατί, πρέπει να σας ενημερώσω ότι παρά την εντύπωση που επικρατεί ότι οι καλαμώνες βοηθούν τα ψάρια στην ωοτοκία, αυτό δεν ισχύει, γιατί τα καλάμια είναι πυκνά και τα ψάρια δεν μπορούν να κινούνται ανάμεσά τους, ενώ αντίθετα, τα λιβάδια νερού είναι ότι καλύτερο, για την ανανέωση και αύξηση των πληθυσμών των ψαριών της λίμνης μας.         

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria