Τα σενάρια ανασχηματισμού θέλουν υφυπουργό την Ολυμπία Τελιγιορίδου - OlaDeka

Τα σενάρια ανασχηματισμού θέλουν υφυπουργό την Ολυμπία Τελιγιορίδου

Το αλαλούμ στην κυβέρνηση, το κίνημα των αγροτών για το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξελίσσονται σε αγκάθια

Ο Πρωθυπουργός έφυγε από την Αθήνα πηγαίνοντας προς τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής με ανοιχτό το μέτωπο του ασφαλιστικού και τους αγρότες να έχουν κλείσει τις εθνικές οδούς και με την επιστροφή του στο Μέγαρο Μαξίμου καλείται να αντιμετωπίσει ένα κρεσέντο ασυνεννοησίας στην κυβέρνηση και τις επιθέσεις αγροτών κατά βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Ακόμα και το ραντεβού της Δευτέρας που έχει ανακοινωθεί μεταξύ του Πρωθυπουργού και αντιπροσωπείας των αγροτών θα κριθεί στις λεπτομέρειες καθώς οι αγρότες της Κρήτης και της Νίκαιας έχουν αρνηθεί να συμμετέχουν, ενώ τα μπλόκα της Β. Ελλάδας δεν κάνουν πίσω και συνεχίζουν τον αποκλεισμό των συνόρων προκαλώντας …διπλωματικό επεισόδιο με την Βουλγαρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας ζήτησε να απαγορευτούν από την Ε.Ε. οι κινητοποιήσεις και οι αποκλεισμοί των συνόρων σε ακτίνα 25 χλμ.

Το Μαξίμου προβληματίζεται περισσότερα από τις βίαιες αντιδράσεις των αγροτών κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε στο Ηράκλειο με τον Γ. Μιχελογιαννάκη ή στην Πέλλα καθώς και την καταστροφή κομματικών γραφείων όπως έγινε στο Μεσολόγγι.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση έναντι της ΝΔ η οποία φαίνεται να κερδίζει πόντους στην πολιτική σκηνή με την εθνική στάση που κράτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο προσφυγικό συμμετέχοντας στις διαδικασίες του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Γ. Πλακιωτάκη γιατί όπως είπε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ είχε ταχθεί κατά των hotspots, προκαλώντας την απορία του κ. Μητσοτάκη που του θύμισε τη στήριξη που του παρείχε τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες.

Το κυβερνητικό αλαλούμ και τα σενάρια ανασχηματισμού

Οι δηλώσεις Σγουρίδη με τις οποίες ανέφερε ότι και ο Τσίπρας είπε προεκλογικά ψέματα στους αγρότες όπως οι Παπανδρέου και Σαμαράς …ανάγκασαν τον υφυπουργό Μεταφορών να καταθέσει την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας και μετά από παρέμβαση του Π. Καμμένου.

Εξάλλου ο κ. Σγουρίδης δεν είναι βουλευτής οπότε δεν θα ενοχλούσε τον Π. Καμμένο να…τακτοποιήσει έναν βουλευτή των ΑΝΕΛ στην θέση του υφυπουργού μεταφορών η οποία έχει μετατραπεί ηλεκτρική καρέκλα μετά την απομάκρυνση του Γ. Καμένου στην αρχή της νέας θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τώρα του Π. Σγουρίδη.

Για τη θέση του υφυπουργού Μεταφορών ακούγεται το όνομα του γιατρού και βουλευτή Β. Αθήνας των ΑΝΕΛ κ. Παπαχριστόπουλου. Αλλά δεν ήταν μόνο η υπόθεση Σγουρίδη που αφέθηκε στην μοίρα της για να αντιμετωπιστεί από τον Αλέξη Τσίπρα με την επιστροφή του Πρωθυπουργού στην Αθήνα. Ήταν κυρίως το θέατρο του παραλόγου με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα να καταφέρετε και να κατηγορεί τον υπεύθυνο ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛΑΣ Γ. Σφακιανάκη για δημόσιες σχέσεις και την ίδια στιγμή να ανακοινώνεται η αντικατάσταση του δημοφιλούς στελέχους της Αστυνομίας.

Το γεγονός ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων κυρίως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να μετακινηθεί ο κ. Σφακιανάκης ως βοηθός επιτελάρχη με παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού.Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ανάψει τα σενάρια για έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό αλλά όχι σε αυτήν την φάση αφού ο Πρωθυπουργός θέλει να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση για να αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα.

Εάν υπάρχει θετική κατάληξη στο ασφαλιστικό τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα αντικατασταθεί ο υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου πιθανότατα από τον Μ. Μπόλαρη ενώ για την θέση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ακούγεται και το όνομα της βουλευτού Καστοριάς Ολυμπίας Τελιγιορίδου. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο Γ. Κατρούγκαλος θα μετακινηθεί σε μη παραγωγικό υπουργείο ενώ στο μάτι του κυκλώνα έχει μπει το δίδυμο του υπουργείου Παιδείας (Φίλης, Αναγνωστοπούλου). Σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα θεωρείται βέβαιη η αντικατάσταση του Νίκου Τόσκα και η αναβάθμιση του Γ. Μουζάλα ενώ αμετακίνητο αναμένεται να παραμείνει το οικονομικό επιτελείο.

Οι επόμενες δοκιμασίες της κυβέρνησης

Στο άμεσο χρονικό ορίζοντα εντός των επόμενων 30 ημερών η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την δημοσκοπική άνοδο της ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται νικητής σε όλες τις μάχες των ποιοτικών στοιχείων με τον Αλέξη Τσίπρα. Για τον λόγο αυτό στην κυβέρνηση θα ανεβάσουν τους τόνους κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη διαμορφώνοντας πολωτικό κλίμα στο πολιτικό σκηνικό.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τους αγρότες την Δευτέρα προκειμένου να επιδιώξει συμφωνία προκειμένου να ανοίξουν οι δρόμοι και τα σύνορα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει την σύνδεση της Εθνικής σύνταξης με τις καταβαλλόμενες εισφορές …καταργώντας ουσιαστικά την  δέσμευση για Εθνική Σύνταξη για όλους στα 384 ευρώ αφού θα δώσει το δικαίωμα στους αγρότες να λαμβάνουν μικρότερη εθνική σύνταξη εάν καταβάλουν μικρότερες εισφορές.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει και την υπόθεση των κόκκινων δανείων αλλά και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria