ΡΩΣΙΑ vs ΤΟΥΡΚΙΑ! Στο παραπέντε πριν από την μεγάλη σύγκρουση - OlaDeka

ΡΩΣΙΑ vs ΤΟΥΡΚΙΑ! Στο παραπέντε πριν από την μεγάλη σύγκρουση

Οι εξελίξεις οδεύουν ολοταχώς προς μια γενική σύγκρουση μεταξύ κυρίως της Ρωσίας και της Τουρκίας μέσα στο συριακό έδαφος, καθώς οι μεν Τούρκοι ετοιμάζονται να εισβάλουν μαζικά στην Συρία, ενώ από την άλλη μεριά συγκεντρώνονται δυνάμεις με κύριο στόχο την συντριβή όποιων τολμήσουν να περάσουν τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφοριες που προβάλλονται στον τουρκικό τύπο, οι Ρώσοι έχουν χωρίσει τις δυνάμεις τους σε δυο τομείς. Ο ένας που διοικείται από Ρώσο στρατηγό, αποτελείται από πολεμικά αεροσκάφη και δυνάμεις κομάντος έχει συγκεντρωθεί στο Qamisli και ελέγχει το ανατολικό τμήμα του διαφαινόμενου μετώπου, ενώ ο άλλος τομέας συγκέντρωσης των ρωσικών δυνάμεων έχει το αρχηγείο με ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις στο Hmeimin, διπλά στη σύνορα με την Τουρκία στην περιοχή του Hatay.

Το κύριο μέτωπο διαφαινόμενης σύγκρουσης θα είναι ο διάδρομος 90 χιλιομέτρων δυτικά του Kobani που βρίσκεται στο έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων, ενώ δεν αποκλείεται οι Τούρκοι να προσβάλουν και απ’ ευθείας το Qamisli, καθώς οι πληροφορίες που φτάνουν στο κουρδικό στρατηγείο μιλούν για μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών τεθωρακισμένων στην άλλη πλευρά των συνόρων. Παράλληλα και ισχυρή τουρκική αεροπορική δύναμη (βάσεις Αδάνων και δυτικότερα Μαλάτειας), από τα δυτικά είναι έτοιμη να προσβάλλει τον συριακό εναέριο χώρο.

Στα τουρκικά κανάλια αυτές τις μέρες μεταδίδονται συνεχώς εικόνες από χιλιάδες τουρκόφωνων που φτάνουν κυνηγημένοι στην Τουρκία από την προέλαση των συριακών δυνάμεων στο Χαλέπι. Η προέλαση αυτή και η επικείμενη πτώση όλης της ευρύτερης περιοχής πέριξ του Χαλεπιού, έχει θορυβήσει την Άγκυρα και έχει επισπεύσει σύμφωνα με τους στρατηγικούς παρατηρητές της προετοιμασίες της Τουρκίας για χερσαία εισβολή στο συριακό έδαφος, καθώς οι εκτιμήσεις είναι ότι δεν μπορεί η Άγκυρα να παραμένει άλλο απαθής σε όλες αυτές τις εξελίξεις και να επιβαρύνεται συνεχώς από καινούργια κύματα προσφύγων. Οι Τουρκοι περιμένουν την άμεση βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχουν συγκεντρωθεί νοτιότερα στο αεροδρόμιο του Hasheki, (Hassakeh), που είναι υπό τον μεικτό έλεγχο συριακών δυνάμεων και Κούρδων και παρακολουθούν τις εξελίξεις προφανώς περιμένοντας το που θα κλείνει η πλάστιγγα, ενώ έχουν εκδηλωθεί φανερά υπέρ των Κούρδων.

Πάντως πολλοί Τούρκοι αρθογράφοι, όπως ο Ertuğrul Özkök της εφημερίδας Hürriyet, σε σημερινό του άρθρο προειδοποιεί την Άγκυρα ότι μια επιχείρηση χερσαίας εισβολής στην Συρία θα ανάψει πολύ μεγάλες φωτιές που πολύ δύσκολα θα μπορέσει να τις σβήσει στην συνέχεια η Τουρκία.

Πηγή: nikosxeiladakis.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria