Γιώργος Νταλάρας: Θέλει μεγάλη μαστοριά, ο έρωτας στην Καστοριά - OlaDeka

Γιώργος Νταλάρας: Θέλει μεγάλη μαστοριά, ο έρωτας στην Καστοριά

Ο Κάστορας, ο μάστορας
έφτιαχνε τη φωλιά του,
για μια μικρή Καστόρισσα
να `χει στην αγκαλιά του.

Μα αυτή γυρνάει στην Καστοριά
τα βράδια και τα πίνει 
κι είν` η καρδούλα του βαριά
του Κάστορα στη λίμνη.

Με τέχνη χτίζει στα νερά
ο Κάστορας παλάτι
κι όλα του κόσμου τα καλά
στη γόησσα τα κουβαλά
ολημερίς στην πλάτη.

Μ` αυτή φοράει τη γούνα της
και τα χρυσαφικά της
και στα ψηλά τακούνια της
κρύβει τα μυστικά της.

Θέλει μεγάλη μαστοριά,
ο έρωτας στην Καστοριά.

 

Νίκος Πλατύραχος & Γιώργος Νταλάρας – Ο Ροζ Κάστορας

Στίχοι: Λέντζος Δημήτρης
Μουσική: Πλατύραχος Νίκος
Ερμηνευτές: Νταλάρας Γιώργος

Δίσκος: Τα άστεγα – 2015

Ο διεθνούς φήμης συνθέτης Νίκος Πλατύραχος επιστρέφει με μια νέα μουσική πρόκληση και συνεργάζεται με τον Γιώργο Νταλάρα, ως βασικό ερμηνευτή. Πρόκειται για το νέο κύκλο τραγουδιών «Τα Άστεγα» στον οποίο συνδυάζει υπέροχα και ευρηματικά τον ρυθμό και τις αρμονίες του αμερικάνικου ragtime με τον ήχο του ρεμπέτικου.

Στο άλμπουμ συμμετέχουν ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Ασπασία Στρατηγού.

«Τα Άστεγα» περιέχουν 13 τραγούδια και 2 ορχηστρικά και θα κυκλοφορήσουν από τη Feelgood Records.

Το ragtime είναι ένα είδος που αποτέλεσε προπομπό για την jazz μουσική, έχοντας σαν βάση το πιάνο ή την πιανόλα. Ξεκίνησε στις αρχές του 18ου αιώνα, στις αφροαμερικάνικες φτωχογειτονιές του St. Louis και αποτέλεσε την έκφραση του πόνου, των προβλημάτων, αλλά και τον τροφοδότη αισιοδοξίας και χαράς των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Σε μια άλλη πλευρά του χάρτη, στην Ελλάδα την ίδια στιγμή άρχισε να ανατέλλει το ρεμπέτικο τραγούδι, το οποίο με τη σειρά του αναπτύχθηκε στα λιμάνια και στις γειτονιές των εργατών και των φτωχότερων.
Κι αν γεωγραφικά αυτά τα δύο είδη μπορεί να είναι μακριά, η μουσικότητα και η θεματολογία τους είναι πολύ συγγενείς και θα έλεγε κανείς πως επικοινωνούν υπογείως. Ο Νίκος Πλατύραχος, σε αυτήν τη νέα του μουσική πρόταση, ανακαλύπτει τον κοινό τους ομφάλιο λώρο και δημιουργεί μία όσμωση των δύο αυτών μουσικών ειδών, με πρωτότυπο ήχο, αρμονίες και ενορχήστρωση.
Ο τίτλος «Τα Άστεγα», όπως εξηγεί ο Νίκος Πλατύραχος, είναι «μια ατμόσφαιρα που περιγράφεται εν πολλοίς από την ίδια τη λέξη, η οποία όμως δε συνδέεται με μιζέρια ή κακοπέραση, όπως κανείς θα φανταζόταν, αλλά με αισιοδοξία και ανάταση, κάτι που χρειάζεται πολύ στην εποχή μας».

Ο συνθέτης δημιούργησε τα τραγούδια πάνω σε στίχους του ίδιου και των Γιάννη Δούκα, Δημήτρη Λέντζου, Κώστα Παπαγεωργίου, Δημήτρη Ρούλια, Παναγιώτη Μακρή και Τίνας Γιωτοπούλου. Όταν ακόμα το μουσικό του υλικό ήταν υπό διαμόρφωση, είχε στο μυαλό του τον Γιώργο Νταλάρα ως ιδανικό ερμηνευτή, με δεδομένη και τη σχέση και την ιστορία του μεγάλου τραγουδιστή με το ρεμπέτικο τραγούδι. Από την άλλη, ο Γιώργος Νταλάρας όταν άκουσε μερικά από αυτά, ενθουσιάστηκε και έτσι κατέληξαν να γραφτούν και αρκετά τραγούδια πάνω στον ίδιο.

Επιπλέον, από ένα τραγούδι ερμηνεύει ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ασπασία Στρατηγού, αλλά και ο ίδιος ο συνθέτης.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria