ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ: ΘΑ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΕΓΕΡΘΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ - OlaDeka

ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ: ΘΑ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΕΓΕΡΘΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Το μνημείο περνάει στην ευθύνη της ΚΤΥΠ ΑΕ (η εταιρεία υπό την οποία συγχωνεύτηκαν ο ΟΣΚ, η ΔΕΠΑΝΟΜ και η Θέμις Κατασκευαστική). Πρόθεση της προέδρου της εταιρείας κ. Ι. Κοντούλη είναι να ανακατασκευαστεί το κτίριο και να γίνει επισκέψιμο, στο πλαίσιο του έργου κατασκευής της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς που θα γίνει εντός του ακινήτου του στρατοπέδου, έκτασης 71 στρ. και το οποίο αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.
Διασώθηκε λίγο πριν την κατεδάφιση και πλέον περνάει σε φάση αξιοποίησης από την εταιρία «Κτιριακές Υποδομές» (ΚΤΥΠ Α.Ε.), ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου στη χώρα μας, με έντονες τόσο τις προσφυγικές μνήμες όσο κι από τις νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού. Πρόκειται για τον εμβληματικό οθωμανικό στρατώνα της Καστοριάς, ένα από τα ελάχιστα κτίρια της οθωμανικής περιόδου που έχουν απομείνει στη χώρα, το οποίο αρχικώς αποφασίστηκε να κατεδαφιστεί άλλα πριν λίγες ημέρες χαρακτηρίστηκε ως μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το οποίο άλλαξε μάλιστα την αρχική του απόφαση.
Το κτίριο του εγκαταλελειμμένου εδώ και πολλά χρόνια, παλιού στρατώνα της Καστοριάς, που αργότερα ονομάστηκε στρατόπεδο Μαθιουδάκη, χτίστηκε το 1903 από γάλλους μηχανικούς.
Βρίσκεται σε περίοπτη θέση και εκεί υψώθηκε η ελληνική σημαία μετά την απελευθέρωση της πόλης από τον ελληνικό στρατό τον Νοέμβριο του 1912.
Μια δεκαετία μετά και για αρκετά χρόνια, φιλοξένησε πρόσφυγες που κατέφθασαν στην δυτική Μακεδονία, έπειτα από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Μετά την κήρυξη του Ελληνοιταλικού πολέμου του 1940, αποτέλεσε έδρα των στρατευμάτων του ηρωικού συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη.
Το ιστορικό κτίριο αποφασίστηκε αρχικώς να κατεδαφιστεί προκειμένου να ανεγερθεί εκεί το κτίριο της νέας Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς. Έλαβε μάλιστα το πράσινο φως από το ΚΣΝΜ το οποίο γνωμοδότησε κατά του χαρακτηρισμού του κτιρίου ως «μνημείου». Γεγονός που ξεσήκωσε όμως μια μεγάλη μερίδα κατοίκων που ζητούσαν να παραμείνει το κτίριο και να ανακατασκευαστεί. Προσέφυγαν στο ΣτΕ το οποίο ανέστειλε την κατεδάφιση ζητώντας εκ νέου γνωμοδότηση της ολομέλειας του ΚΣΝΜ, η οποία πριν από λίγες ημέρες χαρακτήρισε τελικώς το κτίριο ως «μνημείο», βάζοντας έτσι τέλος στο σενάριο της κατεδάφισης.
ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ: ΘΑ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΕΓΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria