Σαουδάραβας τζιχαντιστής ο φονιάς της πόλης και οχι Σύριος όπως, εσκεμένα, έλεγε ο Ερντογάν - OlaDeka

Σαουδάραβας τζιχαντιστής ο φονιάς της πόλης και οχι Σύριος όπως, εσκεμένα, έλεγε ο Ερντογάν

Ξένοι ήταν όλοι οι νεκροί – τουλάχιστον 10 – από την επίθεση αυτοκτονίας στην τουριστική περιοχή Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης το πρωί της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο φερόμενος ως βομβιστής αυτοκτονίας είναι ξένος μαχητής του Ισλαμικού Κράτους και υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να πολεμά την τζιχαντιστική οργάνωση.
Δεν υπάρχει πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με την Αθήνα.
Βαρύ είναι το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές που έχουν πληρώσει οι Γερμανοί, αφού 9 από τους 10 νεκρούς και 6 από τους συνολικά 15 τραυματίες, είναι Γερμανοί, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι μόλις τα 16 χρόνια. 
Ήδη το γερμανικό ΥΠΕΞ εξέδωσε οδηγία προς όσους επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη να αποφεύγουν πολυσύχναστα μέρη.
Αναγνωρίστηκε ο δράστης
Οι αρχές μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τον δράστη της επίθεσης, ο οποίος είναι Σαουδάραβας και όχι Σύρος πολίτης, όπως είχε νωρίτερα ανακοινωθεί, γεννηθείς το 1988 και διερευνούν τις διασυνδέσεις του.
Επείγουσα σύσκεψη συγκάλεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών MIT Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.
Δηλώσεις Μέρκελ, Σταϊνμάιερ, Τουσκ
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί πολύ για το γεγονός ότι Γερμανοί πολίτες μπορεί να βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης. «Η διεθνής τρομοκρατία έδειξε το άσχημό της πρόσωπο», σημείωσε η καγκελάριος. «Απαιτείται να δράσουμε με αποφασιστικό τρόπο εναντίον της», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι Γερμανοί πολίτες μπορεί να έχασαν τη ζωή τους από τη σημερινή επίθεση και πρόσθεσε ότι Γερμανοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να υποθέσουμε ότι και Γερμανοί έχουν τραυματιστεί σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτν Τουσκ, με μήνυμά του στο Twitter, καταδικάζει «την κτηνώδη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη» και εκφράζει τη συμπάθειά του για τα θύματά της.
Πέφτουν οι τουρκικές μετοχές 
Πτώση καταγράφουν οι τιμές των τουρκικών μετοχών και ομολόγων καθώς και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 0,2% στις 3,0438 λίρες ανά δολάριο, χάνοντας κέρδη έως 0,2% που σημείωνε νωρίτερα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Borsa Istanbul 100 αντέστρεψε τα κέρδη έως 0,7% που σημείωνε και καταγράφει απώλειες 0,4%. Οι τιμές των τουρκικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν, ωθώντας τις αποδόσεις τους σε άνοδο 8 μονάδων βάσης στο 11,39%.

«Πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι κινούν και πάλι τις εγχώριες αγορές. Αυτό θα φέρει το νόμισμα σε αρνητικό έδαφος. Περιμένω περαιτέρω πωλήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής συναλλαγών της τράπεζας ING στην Κωνσταντινούπολη.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria