Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2015-2019 προς καταρχήν έγκριση - OlaDeka

Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2015-2019 προς καταρχήν έγκριση

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας στις 27/01/2016

Διαβάστε μέρος της εισήγησης που έκανε η Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου κα Κούσκουρα Αμαλία στο περιφερειακό συμβούλιο για τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας:

«Ο στρατηγικός σχεδιασμός που παρουσιάζεται σήμερα αποτελεί το πρώτο στάδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Σ’ αυτόν αποτυπώνονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, το όραμα και οι στρατηγικές προτεραιότητες, με κοινό στόχο όλων μας την μεγιστοποίηση της ανάπτυξης στην Περιφέρειά μας.

Όπως είναι γνωστό, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αποτελεί εργαλείο προώθησης της περιφερειακής ανάπτυξης και βελτίωσης του εσωτερικού περιβάλλοντος. Ως ένα πενταετές πρόγραμμα δράσης θα αποτελέσει οργανικό στοιχείο της καθημερινής παραγωγής (ανάπτυξη) και διοίκησης (εσωτερική οργάνωση) της Περιφέρειας, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων και με μετρήσιμους στόχους.

Παρουσιάζουμε λοιπόν σήμερα τη μεθοδολογία του αναπτυξιακού προγραμματισμού αλλά και τις δράσεις για την επίτευξη της περιφερειακής ανάπτυξης και τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας της Περιφέρειας, μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την απλούστευση των διαδικασιών και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες. Οι ιεραρχημένες προτεραιότητές μας αποτυπώνονται με βάση την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και των κρίσιμων ζητημάτων ανάπτυξης της περιοχής.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να εξυπηρετούν το Αναπτυξιακό όραμα για «μια ισχυρή Περιφέρεια με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, με διατηρήσιμη, ανταγωνιστική περιφερειακή οικονομία με βιώσιμες θέσεις εργασίας, ποιοτικό περιβάλλον και κοινωνική συνοχή».

H Περιφερειακή Αρχή έχει θέσει ως αποστολή της την υλοποίηση του σχεδιασμού με την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση και με την καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων  που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του κοινωνικού, φυσικού, πολιτιστικού, ενεργειακού και παραγωγικού της κεφαλαίου δημιουργώντας επιπρόσθετα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Στόχος μας η εφαρμογή κάθετων πολιτικών για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Επιδιώκουμε την εφαρμογή διαφοροποιημένων πολιτικών ανά Περιφέρεια προκειμένου να είναι στοχοθετημένες και εξειδικευμένες.

Η άποψη της Περιφέρειας, όπως εκφράζεται από τον Περιφερειάρχη, συγκλίνει στο ότι η ανάπτυξη πρέπει να δομηθεί εκεί όπου υπάρχουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα προκειμένου να έχουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη, με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειάς μας που τη διαφοροποιούν από τις άλλες Περιφέρειες.

Σαν τέτοια αναφέρονται  ο ενεργειακός της χαρακτήρας και το μεγάλο δυναμικό επιφανειακών υδάτων (το 65% των επιφανειακών υδάτων της χώρας) που, για εμάς, είναι αδιαπραγμάτευτα δημόσια αγαθά και πλούτος που θα πρέπει να συμβάλλει στην ευημερία μας.

Οι προτεραιότητες που τίθενται θα εξειδικευθούν μετέπειτα στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό, όπου θα υπάρξει αντιστοίχηση με τα έργα και τους πόρους.

Σαν τέτοιες αναφέρονται τα ζητήματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, το στρατηγικό μας πλεονέκτημα σε ότι αφορά στην ενέργεια και ο στόχος να συνεχίσουμε να αποτελούμε την ενεργειακή καρδιά της χώρας με επενδύσεις για την παραγωγή ενέργειας αξιοποιώντας το λιγνίτη, με επενδύσεις σε άλλες μορφές ενέργειας (φυσικό αέριο, ΑΠΕ), με τη μετεξέλιξη σε ενεργειακό κόμβο διεθνούς σημασίας, με γνώση και στρατηγική.

Άλλωστε η Περιφέρειά μας ήταν ο τροφοδότης σε ενέργεια της χώρας μας και συνέβαλε όσο καμία άλλη στην ανάπτυξή της και στη μετεξέλιξη της οικονομίας της.

Το πλήρωσε όμως με το φυσικό της πλούτο και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής καθώς και το ότι παρουσιάζεται ως Περιφέρεια με υψηλό ΑΕΠ με αποτέλεσμα να χάνει πολύτιμους κοινοτικούς πόρους.

Ο κλάδος παραγωγής ενέργειας αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο εξόδου από την οικονομική κρίση. Ο λιγνίτης μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί τη βάση για παραγωγή ενέργειας στη χώρα με ορθολογική διαχείριση και τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, με παράλληλο σχεδιασμό της μεταλιγνιτικής  περιόδου και με αξιοποίηση όλων των δυνητικών πηγών ενέργειας.

Η διαπίστωση ότι, τα επιφανειακά νερά αποτελούν περιουσία μας μετεξελίσσεται σε συγκριτικό πλεονέκτημα και πρόγραμμα για την αξιοποίηση των παραλίμνιων περιοχών και την ανάπτυξη δυναμικών κλάδων της αγροτικής παραγωγής με την υλοποίηση εγγειοβελτιωτικών έργων (αρδευτικά δίκτυα, ταμιευτήρες, αναδασμοί κλπ.) που θα συμβάλλουν στην αλλαγή του παραγωγικού προτύπου και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της υπαίθρου, του αγροτικού χώρου.

Η Περιφερειακή Αρχή διεκδικεί και θέτει ως προτεραιότητά της τη θέσπιση ανταποδοτικών ωφελειών προς την τοπική κοινωνία, με την εφαρμογή του μειωμένου τιμολογίου και επιστροφή τμήματος της υπεραξίας που προκύπτει από την εκμετάλλευση των ορυχείων λιγνίτη της περιοχής, επιζητώντας και εδώ κάθετη νομοθέτηση προκειμένου να είναι εστιασμένη στον χώρο και στα χαρακτηριστικά του.

Στα ζητήματα σχεδιασμού και διαχείρισης των απορριμμάτων, με την Περιφέρειά μας όντας πρωτοπόρα, θέτουμε ως προτεραιότητα την εφαρμογή και  λειτουργία των σχεδίων διαχείρισης προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Στα κρίσιμα θέματα κοινωνικής μέριμνας, υγείας, παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού σχεδιάζουμε στη βάση των αρχών της ισότητας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των πόρων ώστε να καταστούν ανοικτά και προσβάσιμα σε όλη την κοινωνία και να αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής των πολιτών.

Με ανάπτυξη διατομεακών συνεργειών στον τουρισμό για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος ως διακριτού, ελκυστικού και “αυθεντικού”, με αξιοποίηση του πλούσιου φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αναμένουμε την πολλαπλασιαστική συμβολή στην απασχόληση και στην επιτόπου προώθηση – κατανάλωση της αγροτικής παραγωγής.

Με σεβασμό και στήριξη των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευπαθείς και πληττόμενες από την οικονομική και κοινωνική κρίση ομάδες, λαμβάνουμε υπόψη τις δράσεις κατά της φτώχειας με υλοποίηση δομών και προγραμμάτων, στοχευμένες κοινωνικές και προνοιακές υπηρεσίες και παροχές, με τον ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό και με την εκπόνηση περιφερειακής στρατηγικής κοινωνικής ένταξης στη Δυτική Μακεδονία.

Στα ζητήματα της υγείας, του πολυτιμότερου κοινωνικού αγαθού το οποίο για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο, στοχεύουμε στην αναδιάταξη του υφιστάμενου εθνικού μοντέλου παροχής υπηρεσιών υγείας προς την κατεύθυνση δημιουργίας ολοκληρωμένου συστήματος περιφερειακής διοίκησης προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της υγείας και των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών της Περιφέρειάς μας, μείωση των ανισοτήτων και τελικά  βιωσιμότητα του Εθνικού συστήματος υγείας για τις επόμενες γενιές.

Η ένταξη της γνώσης στην παραγωγική διαδικασία, η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας έχουν ως πυλώνες τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Κέντρα, τα Επιστημονικά Επιμελητήρια αλλά και τους Αναπτυξιακούς Φορείς της Περιφέρειάς μας.

Στα θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης, η στρατηγική μας είναι εστιασμένη στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και στη μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα με αιχμή την καινοτομία και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας.

Για να μπορούμε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί και επομένως χρήσιμοι προωθούμε, σε διοικητικό και λειτουργικό επίπεδο, δημόσια και ανοικτή διοίκηση  για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες υιοθετώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και εφαρμόζοντας το πρόγραμμα ανοικτής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης

kouskoura

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria