Στουρνάρας: Η Γερμανία είναι η χώρα που απειλεί πραγματικά την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία και όχι η Ελλάδα! - OlaDeka

Στουρνάρας: Η Γερμανία είναι η χώρα που απειλεί πραγματικά την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία και όχι η Ελλάδα!

ΕΙΔΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ; – “Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ”

Σε μια σειρά εντυπωσιακών παραδοχών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Στουρνάρας μιλώντας σήμερα για το ποιος ευθύνεται πραγματικά για την οικονομική κρίση, τόνισε ότι ούτε από την Ελλάδα, ούτε από τις χώρες του Νότου, κινδυνεύει η ευρωζώνη, αλλά από κάποια άλλη χώρα. Από ποιά; Από την Γερμανία!  

Ναι, καλά διαβάσατε, ο μέχρι τώρα εκλεκτός του Βερολίνου για την θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ.Στουρνάρας, κατονόμασε την Γερμανία ως κύριο υπεύθυνο για την κατάντια της ευρωζώνης και όχι μόνο:

Είπε ότι κινδυνεύει η παγκόσμια οικονομία από την πολιτική του Βερολίνου, πράγμα απολύτως αληθές, αλλά ούτε να το εκφέρει …. στον ύπνο του, θα τολμούσε μέχρι τώρα ο διοικητής της ΤτΕ!

Τι άλλαξε και τροποποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό η συμπεριφορά του; Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα δείξουν, αν και μέσα στο 2016 ίσως να έχουμε τέτοιες αναταράξεις στην παγκόσμια και συνεπώς και στην ελληνική οικονομία, που κάποιοι νιώθουν την ανάγκη να … εξομολογηθούν και να πουν τα πράγματα με το όνομά τους!

Οι κίνδυνοι σήμερα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι υπαρκτοί και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, ανέφερε σε ομιλία του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην παρουσίαση του βιβλίου «A Financial Crisis Manual – Reflections and the RoadAhead» (Εγχειρίδιο Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κρίσεων).

Στην ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα είναι πως ευθέως αποκάλυψε πως η Γερμανία είναι η απειλή για την οικονομία της ευρωζώνης και όχι η Ελλάδα ή οι χώρες του νότου.

Όπως είπε το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ευρωζώνη δεν είναι τα δίδυμα ελλείμματα των χωρών της περιφέρειας αλλά το πλεόνασμα ρεκόρ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, που αποτελεί άμεσο επακόλουθο των πολιτικών που υιοθετήθηκαν ως απάντηση στην κρίση.

Σημείωσε πως δεν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη μακροπρόθεσμη ισορροπία στην Ευρωζώνη χωρίς αυτό το πλεόνασμα να μειωθεί σημαντικά και επεσήμανε πως η διόρθωση της μεγάλης αυτής ανισορροπίας είναι μία δύσκολη διαδικασία και ενδεχομένως να δημιουργήσει κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία, εάν δεν γίνει έγκαιρα.  

Ο Διοικητής της ΤτΕ, αναφέρθηκε στην ομιλία του στο προσφυγικό πρόβλημα και στις μη συμμετρικές επιπτώσεις του στην ΕΕ, στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, στις διαφορετικές απόψεις κρατών-μελών για την τραπεζική ένωση, στη προσαρμογή της Κίνας στο νέο επιδιωκόμενο οικονομικό πρότυπο με μεγαλύτερη έμφαση στην κατανάλωση και λιγότερη στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, στους γεωπολιτικούς κίνδυνους στη Μέση Ανατολή.

Το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται σήμερα διεθνώς δεν είναι επαρκώς ευέλικτο – σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. Υπάρχει μεγάλη έμφαση στην χρήση μέσων νομισματικής πολιτικής – και αυτό σαφώς αποτελεί ορθή επιλογή – αλλά η νομισματική πολιτική πρέπει να συμπληρωθεί από μια πιο ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική, όπου να υπάρχει αντίστοιχος χώρος, ιδιαίτερα με αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές, αλλά και από ευρύτερη χρήση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών πολιτικών που αυξάνουν τον δυνητικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Διότι δεν μπορεί από μόνη της η νομισματική πολιτική, όσο καινοτόμος και αποτελεσματική και αν είναι, να επιτύχει όλους τους στόχους της οικονομικής πολιτικής, ανέφερε ο κ.Στουρναρας.

Τέλος, αναφορικά με την αναγκαιότητα χάραξης ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδίου για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, τονίζεται ότι η διακοπή της φυγής ανθρώπινου κεφαλαίου και η αύξηση της απασχόλησης για τη νεότερη γενιά, θα πρέπει να αποτελέσουν σημαντικές προτεραιότητες του σχεδίου αυτού.

Όπως όμως, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, απαραίτητη προϋπόθεση επιστροφής στην κανονικότητα είναι η αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης με την ολοκλήρωση του προγράμματος αξιολόγησης, που θα αποτελέσει τον καταλύτη για μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων (επαναφορά εξαίρεσης – waiver – από την ΕΚΤ, χαλάρωση και τελικά εξάλειψη των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, συμπερίληψη της Ελλάδας στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, ελάφρυνση χρέους).

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria