Ο Ναούμ Δίτσιος για τις πρώτες δημοπρασίες της χρονιάς - OlaDeka

Ο Ναούμ Δίτσιος για τις πρώτες δημοπρασίες της χρονιάς

Της Δώρας Κωτσοπούλου

Με τη συμμετοχή 270 αγοραστών – εκ των οποίων μόλις 80  ήταν  Κινέζοι – Ρώσοι  και  μηδαμινή σχεδόν συμμετοχή των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις  10 Ιανουαρίου  στην Κοπεγχάγη η πρώτη δημοπρασία της νέας περιόδου για το δημοπρατήριο της Kopenhagen Fur.

 Κύριο χαρακτηριστικό της δημοπρασίας ήταν η σημαντική αναπροσαρμογή τιμών των δερμάτων, λόγω της μεγάλης κρίσης που διέρχεται παγκόσμιος  ο κλάδος. Οι πωλήσεις έτοιμων ενδυμάτων κυμάνθηκαν φέτος σε απογοητευτικά επίπεδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο στοκ στις αποθήκες, τόσο σε έτοιμα παλτό, όσο και σε πρώτη ύλη. Η ζήτηση ήταν εμφανέστατα  περιορισμένη, συγκεκριμένα το ποσοστό  των πωλήσεων άγγιξε περίπου το  65 με 70%, με συνολική πτώση  κοντά στο  15%.

Για μια  δημοπρασία αναμονής έκανε λόγο μιλώντας στη “Στήλη των Γουνοποιών”ο  Καστοριανός επιχειρηματίας κ. Ναούμ Δίτσιος « Οι πωλήσεις στην Κοπεγχάγη ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο. Ωστόσο  δεν μπορούμε να πούμε ότι ήμαστε ικανοποιημένοι με τα πρώτα αποτελέσματα για το 2016. Περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί αργότερα, στις επόμενες δημοπρασίες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λιγοστοί Έλληνες επιχειρηματίες  που συμμετείχαν  στη δημοπρασία της Κοπεγχάγης ήταν επιφυλακτικοί στις αγορές τους, γιατί πίστευαν ότι οι τιμές ήταν πολύ υψηλές, όμως όπως υποστήριξε, ενώ περίμεναν τα χειρότερα, τελικά τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα.

Εν αναμονή λοιπόν  των νέων εξελίξεων ώστε να έρθουν οι πραγματικές τιμές, για να μπορέσουν να προμηθευτούν την πρώτη ύλη και οι γουνοποιοί τις περιοχής μας, που περιμένουν να αλωνίσουν στην κυριολεξία όλο το κόσμο για να φέρουν στη συνέχεια δουλειά στην περιοχή μας. Ας μην ξεχνάμε ο γουνοποιητικός κλάδος είναι ο μόνος μοχλός ανάπτυξης για  την απομακρυσμένη περιοχή μας,  η οποία βάλλεται από πολύ υψηλά  ποσοστά ανεργίας. «Πρέπει να βρούμε τις πραγματικές τιμές και αυτό που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι να φτάσουν οι πωλησες  στο 85%  τις  προσφοράς . Κυνηγάμε το καλύτερο και υψηλότερο ποσοστό των πωλήσεων που είναι το 85+ έτσι ώστε να  μπορέσουν να αγορασθούν δέρματα»,διευκρίνισε  ο κ. Δίτσιος.

Πάντως ο ίδιος είναι αισιόδοξος και πιστεύει ότι πολύ σύντομα η αγορά θα βρει τις ανάλογες τιμές και θα καταφέρει να ισορροπήσει.« Είμαι πάντα  αισιόδοξος  ως προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν υπάρχει αγορά που να μη μπορεί να ισορροπήσει. Αν δεν μπορεί να ισορροπήσει σημαίνει ότι δεν είναι υγιής. Και αγορά που δεν είναι υγιής, δεν είναι αγορά», ήταν τα λόγια του.

Πλώρη πάντως βάζουν οι γουνοποιοί τις περιοχής μας για την επόμενη δημοπρασία, αυτή της  NAFA  που θα λάβει χώρα τέλη Ιανουαρίου και στην οποία και θα κριθούν εν πολλοίς oι τιμές των δερμάτων και τελικά η αγορά θα έχει μια πιο καθαρή εικόνα για την πορεία μέσα στο 21016. «Η δημοπρασία της NAFA  πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλύτερα και  θα υπάρξει μεγαλύτερο ποσοστό πωλήσεων. Πιστεύω ότι  θα αποσαφηνιστεί το τοπίο και θα  φανεί και η πραγματική τιμή των δερμάτων», κατέληξε ο κ Δίτσιος.

 

 

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria