ΚΑΣΤΟΡΙΑ: ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ - OlaDeka

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ

Συντονιστική επιτροπή αγροτών ν. Καστοριάς

Αγαπητοί συμπολίτες,

Στο πλαίσιο του αγώνα που κάνουμε για να παραμείνουμε στην παραγωγή αισθανόμαστε την ανάγκη να σας εξηγήσουμε απλά για ποιόν λόγο είμαστε εδώ.

Έχουμε πολλά προβλήματα άλυτα που τα κουβαλάμε από το παρελθόν και το κράτος θα έπρεπε να επιλύσει, αλλά σήμερα, χωρίς να τα ξεχνούμε, προτάσσουμε τώρα εδώ, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, αυτά που εάν περάσουν θα καταστρέψουν χωρίς επιστροφή την πρωτογενή παραγωγή της χώρας αλλά και όλα τα άλλα επαγγέλματα του δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της κυβέρνησης θα πρέπει ένας αγρότης με εισόδημα 10.000 € να πληρώσει: 2.745 € στον ΟΓΑ, 2.600 € στην εφορία, 2.600 € προκαταβολή φόρου, 650 € τέλος επιτηδεύματος σύνολο 8.595 €. Εάν και η γυναίκα του είναι ασφαλισμένη στον ΟΓΑ, που είναι το πιο  πιθανό, θα πληρώσει άλλα 1545€ στον ΟΓΑ, Υπόλοιπο: 140 €.

Σήμερα για το ίδιο ποσό πληρώνουμε:1.200 € ΟΓΑ, 1.300 € φόρο, 275 € προκαταβολή φόρου, 650 €, τέλος επιτηδεύματος, σύνολο 3.425€.

Όσο και εάν σας φαίνεται απίστευτο αυτό θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση και μας καλεί να το αποδεχτούμε λέγοντας και πολλά ψέματα.

  Ψέμα 1. Οι αγρότες δεν φορολογούνται.

Μέχρι σήμερα οι αγρότες πληρώνουν για φόρους εισοδήματος 450 εκ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται το ποσό των επιδοτήσεων που θέλει η κυβέρνηση να εισάγει προς φορολόγηση.

  Ψέμα 2. Οι αγρότες πληρώνουν μόνο 330 εκ. ευρώ στον ΟΓΑ.

Μία απλή πράξη: 700.000 ασφαλισμένοι με 1.200 € κατά μέσο όρο 840 εκ. ευρώ, απλά οι μισοί από τους ασφαλισμένους αδυνατούν να πληρώσουν και τα χρωστούν.

  Ψέμα 3. Το κράτος χρηματοδοτεί τον ΟΓΑ.

Αλλά δεν λέει ότι τα χρήματα αυτά τα δίνει σε προνιακά επιδόματα ή ότι κάνει κοινωνική πολιτική μέσω του ΟΓΑ και τα χρεώνει στους αγρότες.

  Ψέμα 4. Τα 2 δις € που η κυβέρνηση επιχαίρει για το μοίρασμά τους είναι θεσμοθετημένοι πόροι της ΕΕ εδώ και δεκαετίες. Μήπως δεν το γνωρίζουν;

  Τι λέμε εμείς:

1) Ο ΟΓΑ να παραμείνει ταμείο κύριας ασφάλισης αγροτών, να ξεκαθαρίσουν τον τομέα των προνοιακών επιδομάτων και ότι έχει σχέση με την ασφάλιση των αγροτών. Να υπάρχει ένα σταθερό σύστημα ασφάλισης με κατηγορίες και να επιλέγει ο κάθε αγρότης την κατηγορία που θέλει.

  Να ασφαλιστούν όλοι όσοι εργάζονται στον πρωτογενή τομέα που είναι πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτήν τη στιγμή είναι ανασφάλιστοι (αγρεργάτες, δασεργάτες, υλοτόμοι, αλιεργάτες ). Εάν εφαρμοστεί αυτό, στον ΟΓΑ θα εισρεύσουν πολλά εκατομμύρια ευρώ  που σήμερα δεν εισπράττονται και δεν αφαιρούνται από τα έξοδα των αγροτών.

  2) Να αποσυρθεί η πρόταση για το φορολογικό και να συζητήσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ένα δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο που να περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους των εξόδων που απαιτούνται για την παραγωγή και που σήμερα δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν. Δεδομένου ότι οι αγρότες πρέπει να μείνουν στην παραγωγή και να αναπτύσσονται για να αυξάνεται και η φορολογητέα ύλη για το κράτος και  τις κοινωνικές δομές του που έχουν διαλυθεί.

  3) Μείωση του κόστους παραγωγής με πολιτικές που να μας καθιστούν ανταγωνιστικούς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους ευρωπαίους αγρότες που αυτήν την στιγμή υστερούμε κατά πολύ όχι μόνο ποσοστιαία αλλά και σε απόλυτους αριθμούς παρ’ όλο που τα οικονομικά μας δεδομένα είναι κατά πολύ επιβαρυντικά για εμάς.

Σας θέλουμε όλους συμπαραστάτες στον αγώνα μας.

Τον δρόμο τον έκλεισε η κυβέρνηση και αυτή θα πρέπει να τον ανοίξει. 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria