Δήμος Άργους Ορεστικού: Σημαντικές δράσεις με σκοπό την προβολή της ΑΓΡΟΚΑ - OlaDeka

Δήμος Άργους Ορεστικού: Σημαντικές δράσεις με σκοπό την προβολή της ΑΓΡΟΚΑ

Σε  σημαντικές  δράσεις που σκοπό έχουν την προώθηση και την προβολή των φασολιών Καστοριάς  προχώρησε το προηγούμενο διάστημα ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Πάνος Κεπαπτσόγλου.

Ο κ. Κεπαπατσόγλου έκανε λόγο για έναν  πρωταγωνιστικό ρόλο που  πρέπει να παίξει  η Αγρόκα, ενώ αναφέρθηκε παράλληλα  για μια σειρά συναντήσεων που είχε, καθώς επίσης και στις εκδηλώσεις  που συμμετείχε για την ανάδειξη του προϊόντος.

 

Μέσα από την ΑΓΡΟΚΑ έχουν περάσει περίπου 300τόνοι φασόλια Καστοριάς

Η ΑΓΡΟΚΑ , επισήμανε, είναι ένα θέμα που ασχολούμαι από την περίοδο που ήμουν μειοψηφία στον Δήμο Άργους Ορεστικού, η πεποίθηση μου ήταν πάντα ότι η επιχείρηση θα έπρεπε να παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι να υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Υπήρχαν πολλά προβλήματα και διαδικαστικά αλλά και ουσιαστικά .«Βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να  σας ανακοινώσω  ότι μέσα από την ΑΓΡΟΚΑ έχουν περάσει περίπου 300 τόνοι φασόλια Καστοριάς, έχουν διαλογηθεί και έχουν επιστραφεί πίσω στους αγρότες για πώληση. Βέβαια η χρονιά φέτος δεν ήταν πολύ καλή λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, τόσο κατά την περίοδο του καλοκαιριού με τον καύσωνα, όσο και την περίοδο της συγκομιδής με πάρα πολλές βροχές. Αποτέλεσμα, να υπάρχει μικρότερη ποσότητα αλλά και όχι ιδιαίτερα καλή ποιότητα. Παρ’ όλα αυτά τα φασόλια Καστοριάς δεν παύουν να είναι ένα μοναδικό προϊόν, με ονομασία προέλευσης και  να έχουν το δικό τους brand name στην αγορά».

Εστιάζοντας ο κ. Κεπαπτσόγλου στις δράσεις που ανέπτυξε το προηγούμενο διάστημα για την προβολή του προϊόντος, ανέφερε ότι  συμμετέχει σε πάρα πολλές συλλογικές διαδικασίες όπως πρόσφαα στην Αθήνα στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ελληνικών Γεύσεων. Αρχικά είχε  προγραμματισθεί η παρουσίαση να γίνει στις Βρυξέλες, όμως λόγο των γεγονότων δεν πραγματοποιήθηκε και  διοργανώθηκε  τελικά στην Αθήνα.

Πέρα όμως από αυτά η δημοτική αρχή συμμετείχε πρόσφατα και σε μια  πολύ σημαντική συνάντηση εργασίας στα Γιάννενα, η οποία αφορούσε την προώθηση όλου του προϊόντος στο εξωτερικό με το brand name  ΑΓΡΟΚΑ.

 

Το προϊόν το οποίο παράγουν  οι αγρότες είναι προϊόν  γεωγραφικής ένδειξης

Άξιο  αναφοράς είναι τέλος και το  πρόγραμμα  που υλοποίησε το Υπουργείο  Αγροτικής ανάπτυξης και  αφορά πιστοποιημένα προϊόντα όπως είναι τα φασόλια γίγαντες Καστοριάς, ελέφαντες Καστοριάς τα οποία όμως είχαν μπει σε μια προηγούμενη διαδικασία  η οποία είχε  ξεκινήσει το 2012. «Η διαδικασία αυτή δεν είναι άλλη από την καθετοποίηση του προϊόντος. Μιλάμε  για σποροπαραγωγή, ώστε να ξέρουμε ότι το προϊόν το οποίο παράγουν οι αγρότες παραγωγοί, είναι προϊόν γεωγραφικής ένδειξης και τηρεί αυτές τις παραμέτρους. Δεν μιλάμε δηλαδή για αυθαίρετους σπόρους εισαγόμενους, οι οποίοι βέβαια μπορεί να έχουν μια οπτική πολύ καλύτερη, δεν έχουν όμως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν τα φασόλια γίγαντες Καστοριάς» , κατέληξε ο κ. Κεπαπατσόγλου.

 

Δώρα Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria