Γιορτή Γραμμάτων και απονομή υποτροφιών Συλλόγου Καστοριέων - OlaDeka

Γιορτή Γραμμάτων και απονομή υποτροφιών Συλλόγου Καστοριέων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Περίπου είκοσι πέντε (25) μαθητές και φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν τις υποτροφίες του Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια» για το 2016, ενώ οι μαθητές σε άλλα εννιά (9) Λύκεια της Καστοριάς και των γύρω περιοχών, θα πάρουν υποτροφίες χάρη στη γενναιοδωρία του Συλλόγου, που δεν ζητάει κάποιο αντάλλαγμα από τους αρίστους, παρά τη συμμετοχή τους στα κοινά και την κοινωνική τους προσφορά και υπηρεσία μετά το πέρας των σπουδών τους.
Η τελετή της απονομής έλαβε χώρα, για άλλη μια χρονιά, στο ιδιόκτητο κτίριο του Συλλόγου και στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Whitestone της Νέας Υόρκης. Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Νόρμαν Γκλάβας, αρχιτέκτων, που συμμετείχε μεταξύ άλλων στην ομάδα σχεδίασης και κατασκευής του Ιερού Ναού του Αγίου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσιγκτον της Νέας Υόρκης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής, τόσο οι υπεύθυνοι της Επιτροπής Υποτροφιών όσο και ο πρόεδρος κ. Βασίλης Ζήσης επεσήμαναν ότι η κοινωνική προσφορά ήταν και παραμένει σημαντική προϋπόθεση για όλους όσοι υπέβαλαν αιτήσεις για τη χορήγηση των υποτροφιών. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, ζητήθηκε από τους φοιτητές και τους μαθητές να υποβάλουν μαζί με τις επιδόσεις τους στα μαθήματα και μια συστατική επιστολή από άτομα που θα μπορούσε να μιλήσει για τη συνεισφορά τους ως εθελοντές.
Την προσευχή στην εκδήλωση έκανε ο Μητροπολίτης Μελόης κ. Φιλόθεος, υποστηρικτής του έργου και της προσφοράς του συλλόγου εδώ και δεκαετίες. Παρών και ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Μπασακύρος, προϊστάμενος του ιερού ναού του Αγίου Ιωάννη στο Μανχάταν.
Τους μαθητές, τους φοιτητές, τους γονείς και τους συγγενείς τους, αλλά και τους εκπαιδευτικούς που έδωσαν το «παρών» τους υποδέχτηκε η Δρ. Θεοδώρα Πίνου, επικεφαλής της Επιτροπής Υποτροφιών. Η κ. Πίνου κάλεσε όλους τους μαθητές με καταγωγή από την Καστοριά να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Συλλόγου και ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους. Θέλουμε, είπε, όλους να συμμετέχουν και στις φιλανθρωπικές μας πρωτοβουλίες.
Μιλώντας στον «Ε.Κ.», η κ. Πίνου τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι μια σπουδαία ευκαιρία να τιμήσουμε τους νέους και ταυτόχρονα μας δίνει την ευκαιρία να προβάλλουμε τις ρίζες μας και την καταγωγή μας. Το μήνυμα της επιτροπής μας είναι να μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία και στις κοινότητές τους. Συμφωνώ, πρόσθεσε, με τον κύριο ομιλητή ότι η κοινότητα και η συμμετοχή μας στην κοινότητα και η οικογένεια, είναι εξίσου σημαντικά θέματα όπως και οι σπουδές τους. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, να προσφέρουμε τις υποτροφίες».

Ypotrofies-Kastorieon-DSC_2606a.Etaimg
Ο κύριος ομιλητής κ. Νόρμαν Γκλάβας, επεσήμανε, μιλώντας μετά την τελετή στον «Ε.Κ.», ότι «είμαι πολύ περήφανος που εκπροσωπώ όλα τα μέλη του Συλλόγου και η καρδιά μου αγκαλιάζει όλη την Καστοριανή νεολαία για την αποδοχή των υποτροφιών». Ο κ. Γκλάβας ανέφερε επίσης, ότι στην διάρκεια της ομιλίας του παρότρυνε τους νέους να έχουν πάθος για ό,τι κάνουν και για όσα πιστεύουν και αυτό θα τους ανταμείψει και στην εκπαίδευση και στη ζωή τους.
Ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Μάνος Κουμπαράκης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η πρωτοβουλία του Συλλόγου Καστοριέων αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα προσφοράς στην Ομογένεια και την Παιδεία γιατί απευθύνεται στη νεολαία, επιβραβεύοντας τους κόπους της και την αγάπη της στο ελληνικό πνεύμα.
Μια από τις φοιτήτριες η Ρία Κουκούλη διάβασε στη συνέχεια απόσπασμα από την εργασία της, με θέμα το οποίο είχε επιλέξει η επιτροπή. Την παρουσίασε το μέλος της επιτροπής Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος.
Συνολικά στο επίπεδο των μεταπτυχιακών φοιτητών δόθηκαν δύο υποτροφίες. Η πρώτη στην Ρία Κουκούλη, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Adelphi και η δεύτερη Σοφία Αρζουμανίδη, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Hofstra. Πήραν επίσης υποτροφίες φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια, καθώς και πρωτοετείς φοιτητές.
Ανάμεσά τους οι: Νικόλας Τζάλλας, Κώστας Μητρόπουλος, Κάθριν Κράτσιου, Αθηνά Λεχοβίτη, Αφροδίτη Μέγαρη, Στίβεν Γεωργιάδης, Θωμάς Γεωργιάδης, Ανθούλα Νικολαϊδη, Κωνσταντίνος Δαβάντζης, Κέιλα Γεωργιάδη, Σοφία Κουκούλη, Θεοδότα Κοντοπούλου, Στέφανι Ζία, Λουκάς Πόλιχρομ, Δημήτριος Στρατής και Παναγιώτης Πετκανάς.

Ypotrofies-Kastorieon-DSC_2618a.Etaimg
Σημαντική ήταν και η συμμετοχή των μαθητών των Ημερησίων σχολείων της Ομογένειας. Οι μαθητές από τα σχολεία αυτά είχαν τη χαρά να δουν ανάμεσα στους καλεσμένους και τους εκπαιδευτικούς που τους στηρίζουν και τους καθοδηγούν σε καθημερινή βάση. Ετσι κοντά στη μαθήτρια Κυριακή «Κική» Γιόζο από το σχολείο του Καθεδρικού, βρέθηκε και ο διευθυντής του σχολείου κ. Θεόδωρος Κούσουλας. Κοντά στον Γιώργο Κοντόπουλο ήταν η εκπαιδευτικός από το σχολείο «Γουίλιαμ Σπυρόπουλος» στο Φλάσινγκ κ. Τζάλλα. Πήραν επίσης υποτροφίες η Μανολία Αργυρού από το Σχολείο της Ζωοδόχου Πηγής, ο Κωνσταντίνος Βογιατζής από το Σχολείο «Γεωργία και Δημήτριος Καλοειδής» της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν και η Ειρήνη-Μαρία Χρυσοστόμου από το σχολείο «Αργύριος Φάντης» της Κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια» κ. Βασίλης Ζήσης, που υπήρξε και ο ίδιος αποδέκτης υποτροφίας στα μαθητικά του χρόνια, ευχαρίστησε τα μέλη του Δ.Σ. και τα μέλη της Επιτροπής Υποτροφιών και στη συνέχεια συνεχάρη τους φοιτητές και τους μαθητές, καθώς και τους γονείς τους. Τόνισε την ανάγκη να προσφέρουν με τη σειρά τους οι μαθητές και φοιτητές στο σύλλογο και στις κοινότητές τους, εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria