Καστοριά - Πρωτοχρονιά: Μπουμπαραίοι στο Επταχώρι - OlaDeka

Καστοριά – Πρωτοχρονιά: Μπουμπαραίοι στο Επταχώρι

Στο Επταχώρι την ημέρα της Πρωτοχρονιάς αναβιώνουν οι “Μπουμπαραίοι”, ένα εντυπωσιακό λαϊκό δρώμενο με ρίζες πιθανότητα στην αρχαιότητα.
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ η Πρόεδρος του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Απανταxού Επταχωριτών Κωνσταντίνα Πύρσου, όλοι οι κάτοικοι είναι βαμμένοι στο πρόσωπο με κάπνα από τζάκια, είναι ντυμένοι με δέρματα αιγοπροβάτων και ζωσμένοι με μικρά και μεγάλα κουδούνια πλην ενός που είναι ντυμένος νύφη. «Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να διώξουν τα κακά πνεύματα από το χωριό».

kast-boubarei Eptaxori 4
Οι “Μπουμπαραίοι” ξεκινούν  πρωί υπό τους ήχους των χάλκινων μουσικών οργάνων και επισκέπτονται σπίτια τραγουδώντας και χορεύοντας. Εκεί τους κερνούν και ο “Μπουμπαραίοι” ανταποδίδουν βάφοντας με το δάκτυλο τους, τους νοικοκυραίους στο πρόσωπο .

kast-boubarei Eptaxori3
Όταν τελειώσει η Λειτουργία παρατάσσονται στο προαύλιο της Εκκλησίας. Βάφουν στο πρόσωπο, όποιον βγαίνει από την Εκκλησία, ακολουθεί και χορός για λίγη ώρα και στη συνέχεια επισκέπτονται τα υπόλοιπα σπίτια του χωριού.

kast-boubarei Eptaxori 2
Μπουμπαραίοι

Το μεσημέρι ξεκουράζονται για λίγο και το απόγευμα αρχίζει το γλέντι στην πλατεία του χωριού, στο οποίο δεν ξεχωρίζεις πια κανέναν, καθώς όλοι είναι βαμμένοι.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria