Με στόχο την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου Καστοριάς και τη λύση του κυκλοφοριακού - OlaDeka

Με στόχο την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου Καστοριάς και τη λύση του κυκλοφοριακού

Ολοκληρωμένη πρόταση κατέθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Καστοριάς Γιώργος Πετκανάς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29ης Δεκεμβρίου 2015 σχετικά με την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου Μητρόπολης – ΑκρόποληςΚαστοριάς και συγχρόνως πρότεινε τη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος, όπου δημιουργείται τις πρώτες πρωινές ώρες στα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής Χλόης.

 

Συγκεκριμένα, με αφορμή την εισαγωγή θέματος από το ΝΠΔΔ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς, σχετικά με την προσωρινή μεταφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο “1ο Γυμνάσιο” ο Γιώργος Πετκανάς αντιπρότεινε την οριστική στέγαση αυτής στο δημοτικό κτήριο της συμβολής οδών Αγίου Μηνά, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Βιτσίου, επονομαζόμενου ως πρώην Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.  Ήδη υπάρχει γι’ αυτό, προγενέστερη απόφαση σε ισχύ από Δημοτική Αρχή παρελθόντων ετών, κάτι που γνωστοποίησε ο ίδιος στο σώμα. Έχει ελεγχθεί το συγκεκριμένο δημοτικό κτήριο από την Τεχνική Υπηρεσία και βρέθηκε απολύτως κατάλληλο για το σκοπό αυτό, δηλαδή της μόνιμης στέγασης Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Έτσι ο Δήμος Καστοριάς θα έχει την ωφέλεια ενοικίων και λοιπών κοινοχρήστων εξόδων, από τη στιγμή που θα αποχωρήσει η Βιβλιοθήκη του οικείου Δήμου από τον ιδιωτικό ενοικιαζόμενο χώρο όπου στεγάζεται έως σήμερα.

 

Το “1o Γυμνάσιο” που ανακαινίσθηκε πρόσφατα πλήρως για να «υποδεχθεί» την Αρχιτεκτονική Σχολή, αυτή τη σχολική χρονιά φιλοξενεί τους μαθητές του 1ου & 8ου Δημοτικών Σχολείων, έως την αποκατάσταση του δικού τους σχολείου έναντι της Ιεράς Μητροπόλεως. Επομένως, σύμφωνα με την πρόταση Πετκανά, το “1ο Γυμνάσιο” είναι κτήριο εκπαίδευσης, άρα θα πρέπει να φιλοξενεί φοιτητές ή μαθητές.

 

Ως πρώτη εκτίμηση, θα μπορούσε σ’ αυτό να μετακινηθούν άμεσα οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου, όπου παρακολουθούν μαθήματα σήμερα σ’ ένα παλαιό οικοτροφείο. Μια δεύτερη «προχωρημένη» πρόταση που κατέθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης Γιώργος Πετκανάς, είναι η στέγαση εκεί, ενός εκ των τριών Λυκείων της πόλης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση «με τα πόδια» των μαθητών του ιστορικού κέντρου Καστοριάς Μητρόπολης – Ακρόπολης στο Λύκειο τους, όπου θα εδρεύει στον κεντρικό ιστό της πόλης. Μαθητές των Δημοτικών Σχολείων 1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 7ου, 8ου θα έχουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης Γυμνασίων & Λυκείων μέσα στην πόλη και στο ιστορικό κέντρο. Συνεπώς δεν θα απαιτείται η μετακίνηση τους με λεωφορεία και ΙΧΕ έως την Χλόη, η οποία επιβαρύνει την πρωινή κυκλοφοριακή κίνηση και τα οικογενειακά έξοδα.

 

Τέλος, εφόσον φιλοξενηθούν μαθητές Γυμνασίου ή Λυκείου στο “1ο Γυμνάσιο” θα είναι εξαιρετικά εύκολη η «αποχώρηση» αυτών, εάν τελικά η συγκυβέρνηση αποφασίσει την ίδρυση Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλες λύσεις στέγασης για Πανεπιστήμια. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, με τις παραπάνω προτάσεις, εάν αυτές υλοποιηθούν, θα δώσουν άμεση οικονομική «ανάσα» και δράσεις στο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς.

 

Ο Γιώργος Πετκανάς πρότεινε την επανεξέταση του θέματος από την Δημοτική Αρχή Αγγελή, η οποία θα πρέπει να το δει όπως τόνισε συνολικά το θέμα, συνεργαζόμενη με την Τεχνική και Οικονομική Υπηρεσία και προπάντων λαμβάνοντας υπόψη την τοπική κοινωνία, ίσως διενεργώντας ακόμη και διαβούλευση.

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria