Παουλόβνια: Καλλιέργεια που προσφέρει έως 12.000 ευρώ το στρέμμα! - OlaDeka

Παουλόβνια: Καλλιέργεια που προσφέρει έως 12.000 ευρώ το στρέμμα!

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΞΥΛΕΙΑΣ

Κερδίζει διαρκώς έδαφος η καλλιέργεια της παουλόβνιας, που θεωρείται μία από τις πλέον προσοδοφόρες εναλλακτικές δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα και έχει να κάνει με την παραγωγή ενός πανάκριβου ξύλου το οποίο αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα.

Η ακαθάριστη πρόσοδος από την ξυλεία της παουλόβνιας είναι από 3.200 ευρώ έως και 12.000 ευρώ ανά έτος και στρέμμα, ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου, χωρίς να υπολογίσουμε τα έσοδα από την πώληση των καυσόξυλων

Η παουλόβνια είναι ένα δένδρο φυλλοβόλο που χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα, ενώ δεν απαιτείται μεγάλη αρχική επένδυση για την εγκατάστασή της.

Οπως επισημαίνει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος, η ταχύτητα αναπτύξεως αυτού του φυτού είναι εντυπωσιακή, καθώς από τη στιγμή που θα φυτευτεί, μπορεί μέσα σε έξι μήνες να γίνει ένα δέντρο με ύψος 3-3,5 μέτρα, με διάμετρο κορμού 8-10 εκατοστά και φύλλα με διάμετρο 70-80 εκατοστά.

Τα φυτά της παουλόβνιας πρέπει να καλλιεργούνται σε εδάφη που είναι βαθιά, ώστε να αναπτύξουν το πλούσιο ριζικό τους σύστημα και να έχουν καλή στράγγιση και να μη κατακλύζονται από τα νερά. Ο υπόγειος ορίζοντας του νερού του εδάφους πρέπει να ευρίσκεται τουλάχιστον 60-70 cm κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Τα εδάφη που έχουν μία ελαφρά κλίση είναι κατάλληλα. Η παουλόβνια καλλιεργείται για το ξύλο της, το οποίο στο διεθνές εμπόριο έχει την ονομασία «ΚΙΡΙ». Το ξύλο της παουλόβνιας έχει εξαιρετικές ιδιότητες, όπως:

• η ελαφρότητα του ξύλου αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι χίλιες σανίδες της ζυγίζουν 630 κιλά, ενώ της βελανιδιάς 1.600 και για αυτό είναι εξαιρετικό για την οικοδομική στην κατασκευή στεγών, δοκαριών κ.λπ.

• η ανθεκτικότητά του είναι τέτοια, ώστε ανέχεται το κάρφωμα και δεν σχίζεται κατά την επεξεργασία, ενώ μπορεί να βαφεί χωρίς προβλήματα

• η ελαφρότητά του λόγω του χαμηλού ειδικού βάρους που έχει

• η σταθερότητα της κατεργασίας του

• η εύκολη αποξήρανσή του

• η χαμηλή του θερμική αγωγιμότητα το καθιστούν κατάλληλο για μονώσεις σε ψυγεία, κυψέλες κ.λπ. Στην Ιαπωνία και την Κίνα χρησιμοποιείται για κατασκευή μουσικών οργάνων

• δεν σαπίζει εύκολα

• χρησιμοποιείται στην παραγωγή εκλεκτής ποιότητας κόντρα πλακέ

• χρησιμοποιείται στην παραγωγή ξυλοκάρβουνου.

Η παουλόβνια μπορεί να καλλιεργηθεί στην Ελλάδα και να αποτελέσει μία πηγή σημαντικού εισοδήματος λαμβάνοντας υπόψη ότι: Ενα δέντρο σε ηλικία 8-10 ετών μπορεί να δώσει 1,0 κυβικό μέτρο ξυλείας και 100 κιλών καυσόξυλων από τους πλάγιους βλαστούς.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι σε ένα στρέμμα φυτεύονται 80 δέντρα, τότε από ένα στρέμμα λαμβάνουμε περίπου 80 κυβικά μέτρα ξυλείας σε 8-10 χρόνια. Η τιμή του ξύλου στο εξωτερικό είναι πολύ υψηλή. Οι τιμές ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου κυμαίνονται από 400 έως 1.500 ευρώ το κυβικό.

Δηλαδή η ακαθάριστη πρόσοδος από την ξυλεία της παουλόβνιας είναι από 3.200 ευρώ έως και 12.000 ευρώ ανά έτος και στρέμμα, ανάλογα με την ποιότητα του ξύλου, χωρίς να υπολογίσουμε και την ακαθάριστη πρόσοδο από την πώληση των καυσόξυλων και τη δεύτερη καλλιέργεια από τα κηπευτικά ή τα αρωματικά φυτά που θα καλλιεργήσουμε, στα ενδιάμεσα των γραμμών φυτεύσεως της παουλόβνιας.

Πού θα απευθυνθώ
Κάσσανδρος Γάτσιος, Γεωπόνος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Εταιρεία SYMAGRO, Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. Τηλ. 6944846475 – 26510-07653.

Πηγή: Εθνος

 

Διαβάστε περισσότερα από το texnagron.gr:

ΠΑΟΥΛΟΒΝΙΑ – Μια καινούρια καλλιέργεια δέντρου που υπόσχεται πολλά !!!

Η Παουλόβνια είναι  φυλλοβόλο δέντρο με καταγωγή από την κίνα και το όνομα της το εχει πάρει προς τιμήν της Βασίλισσας Άννας Pavlovna της Ολλανδίας(1795-1865) κόρη του Τσάρου Paul της Ρωσίας. Για τον ίδιο λόγο ονομάζεται “δέντρο Princess”.

Η Παουλόβνια εχει την καταπληκτική ετήσια ανάπτυξη 3-5μετρα τον χρόνο και εχει πάρει τον τίτλο του πιο γρήγορου αναπτυσσομένου δέντρου στον κόσμο. Ένα δέντρο τριών ετών φτάνει τα 10-15 μέτρα ενώ ένα ώριμο δέντρο παουλοβνιας φτάνει το μέγιστο ύψος των 20 μέτρων

Το δέντρο ζει για πολλά χρόνια 70-100χρονια και είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες

Το είδος Paulownia tomentosa αντέχει στο κρύο έως – 27°С, η Paulownia elongata έως – 16°С, ενώ η Paulownia fortunei δεν είναι ανθεκτική στο πολύ ψύχος.

Η παουλόβνια (paulownia) έχει πάρει τον τίτλο του πιο γρήγορου αναπτυσσόμενου δέντρου στον κόσμο λόγω της ταχύτατης ανάπτυξης του.  Από το πρώτο έτος της μεταφύτευσης του με τις κατάλληλες φροντίδες θα καταφέρει να ξεπεράσει τα 3 μέτρα ύψος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την γρήγορη παραγωγή ξυλείας. Μέσα σε 8-10 χρόνια έχει τη δυνατότητα να  αποδώσει  ξυλεία 1 κυβικού μέτρου υψηλής αξίας και μισό κυβικό καυσόξυλα από τους πλάγιους βλαστούς.  Εκτός αυτού δεν θα χρειαστεί ξανά καινούργια φύτευση διότι μετά την κοπή, το δέντρο ξαναπετάει από τη βάση του καινούργιο βλαστό που αναπτύσσεται σε καινούριο κορμό με ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης.

Εκτός αυτού το ξύλο της παουλόβνιας είναι και εξαιρετικά ποιοτικό με πολλά πλεονεκτήματα που το κάνουν περιζήτητο στο εξωτερικό και σε λίγα χρόνια και στην Ελλάδα.

Ο γρήγορος χρόνος αποξήρανσης

Το ξύλο της Παουλόβνιας  μετά την υλοτομία  για αποξήρανση του ξύλου απαιτεί μόνο 4-8 εβδομάδες στην ύπαιθρο ή 24-48 ώρες σε φούρνο και δεν παρουσιάζονται στρεβλώματα σανίδων.

Η ελαφρότητα του ξύλου

Ένα κυβικό ξύλο παουλόβνιας ζυγίζει μόνο 210-280 κιλά σε σχέση με άλλες ξυλείες δέντρων 2πλασιου(πεύκου) και τετραπλάσιου(βελανιδιά) βάρους

   Δεν προσβάλλεται από ξυλλοφάγα έντομα

Λόγω κάποιων  ουσιών(τανίνες) του ξύλου του, δεν προσβάλλεται η ξυλεία του από ξυλλοφάγα έντομα.

Δεν είναι επιρρεπές στη φωτιά

Η ξυλεία του καίγεται πάνω από τους 400 βαθμούς κελσίου σε σχέση με πιο εύφλεκτα ξύλα που καίγονται στους 200 βαθμούς(πεύκο)

Δεν απορροφά εύκολα υγρασία

Εφαρμόζεται για κατασκευή ιστιοσανίδας, σάουνες, αγωνιστικών λέμβων κλπ.

Ακουστικές ιδιότητες

Κατασκευή  μουσικών οργάνων

 

Επίσης η Παουλόβνια ως δέντρο  προσφέρει

 

Καλλωπιστική αξία. Σχηματίζει πλούσιες  ταξιανθίες με υπέροχα αρωματικά άνθη

 

Σκίαση. Δημιουργεί τεράστια φύλλα  δημιουργώντας ικανοποιητικές συνθήκες σκίασης για τον κήπο μας

 

Βιοκλιματική Αξία. Ως γρήγορο  αναπτυσσόμενο φυλλοβόλο δέντρο μπορεί να φυτευτεί μπροστά από κτίρια (σε απόσταση από 5μετρα και πάνω) τα οποία θα σκιάζει το καλοκαίρι και θα αφήνει το ηλιακό φως το χειμώνα με αποτέλεσμα να προσφέρει οικονομία ενέργειας.

 

Μελισσοκομία. Τα άνθη της παουλονιας είναι πλούσιες σε βιολογικά ενεργές ουσίες με αποτέλεσμα τα μελίσσια κοντά σε δάση παουλοβνιας να παράγουν υψηλής ποιότητας μέλι με αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες

Ζωοτροφή. Η μάζα φύλλων από Παουλόβνια είναι κατάλληλη στη σύνθεσή της για προετοιμασία φορβής χορτοφάγων ζώων – αυτή περιέχει περίπου 20 % πρωτεΐνες και οι ιδιότητές της είναι κοντινές σ’ αυτές του τριφυλλιού

 

Ιατρική. Τα φύλλα της παουλοβνιας περιέχουν ουσίες ευνοϊκές για την λειτουργία του συκωτιού, της χολής , των νεφρών και του πόνου στους πνεύμονες. Τα εκχυλίσματα από τα φύλλα συμπεριλαμβάνονται στην σύνθεση κρεμών και αρωμάτων

 

Εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η καλλιέργεια της παουλοβνιας μπορεί να μας δώσει εκτός από τα γνωστά πέλλετς και βιοαιθανολη που θεωρείται ως καύσιμο του μέλλοντος

 

Αναδασώσεις. Η γρήγορη ανάπτυξη της αναδασώνει γρήγορα κατάλληλες εκτάσεις

 

Λίπασμα. Τα φύλλα της παουλόβνιας που πέφτουν το φθινόπωρο αποτελούν φυσικό λίπασμα για την καλλιέργεια μας

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria