Tο παρασκήνιο, οι κομμένοι και οι εκπλήξεις στο «παρά 5» - OlaDeka

Tο παρασκήνιο, οι κομμένοι και οι εκπλήξεις στο «παρά 5»

Κυβέρνηση εσωκομματικών ισορροπιών και ανοιγμάτων προς τους ΠΑΣΟΚογενείς. 46 μέλη το νέο υπουργικό συμβούλιο. Οι πιέσεις, οι καραμπόλες και ο κομβικός ρόλος Βούτση.

orlomosia

Κυβέρνηση εσωκομματικών ισορροπιών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το νέο υπουργικό σχήμα που αποτελείται από 46 μέλη όπου οι καραμπόλες και οι τοποθετήσεις Πασοκογενών σε καίρια υπουργεία από τον Αλέξη Τσίπρα που συμβολίζουν και το άνοιγμα που επιχειρεί η κυβέρνηση προ της Κεντροαριστερά.

Η κυβέρνηση ορκίστηκε στις 10:30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό και οι νέοι υπουργοί μεταβαίνουν στα υπουργεία για να αναλάβουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Εκπλήξεις στη σύνθεσή της αποτελούν το σπάσιμο υπουργείων και η επαναφορά της παλαιάς οργανωτικής δομής, η απουσία από το νέο σχήμα του Γ. Σακελλαρίδη και του Π. Νικολούδη, η υπουργοποίηση του Ν. Φίλη στον τομέα της Παιδείας όπου πλαισιώνεται από τον πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη αλλά και η προώθηση των κ.κ. Μπόλαρη και Τζάγκρη σε υπουργικούς θώκους, με την ενίσχυση του Π. Κουρουμπλή στο υπ. Εσωτερικών.

Διαβουλεύσεις κυρίως με την ομάδα των 53, αρνήσεις από υπουργούς να μετακινηθούν όπως για παράδειγμα ο Π. Σκουρλέτηςδεν δέχτηκε να μεταφερθεί στο υπουργείο Εσωτερικών αλλά και οι καραμπόλες που δημιουργήθηκαν από την παραμονή Δραγασάκη στην κυβέρνηση, αποτελούν τα βασικότερα χαρακτηριστικά σχηματισμού της δεύτερης κυβέρνησης Τσίπρα.

Αναλυτικά στο νέο υπουργικό συμβούλιο παρατηρείται:

Η παραμονή του Γ. Δραγασάκη στην αντιπροεδρία της Κυβέρνησης μετά την άρνησή του να μεταπηδήσει στην Προεδρία της Βουλής όπου τελικά αναμένεται να ανακοινωθεί ο Νίκος Βούτσης. Ο Κ. Δραγασάκης είπε «όχι» στην ….τιμητική αποστρατεία που του πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας και επανατοποθετήθηκε στην θέση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.

 Επικεφαλής του υπουργείο Οικονομικών τοποθετήθηκε ο Ευ. Τσακαλώτος με αναπληρωτές υπουργούς τους κ.κ. Τρ. Αλεξιάδη και Γ. Χουλιαράκη ενώ εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του Δ. Μάρδα στο υπουργείο Εξωτερικών όπου αναμένεται να λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις με τους δανειστές καταλαμβάνοντας την θέση που κατείχε ο κ. Τσακαλώτος όταν ο Γ. Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών.

 Η αναβάθμιση του Π. Κουρουμπλή στο υπερυπουργείο Εσωτερικών όπου θα επιβλέπει την μεταναστευτική πολιτική, την δημόσια τάξη, το δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Κουρουμπλής που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά αναλαμβάνει πρώτος τη τάξη υπουργός έχοντας ως στόχο να φέρει σε πέρας μέχρι το τέλος του έτους,  το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο αλλά και σημαντικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Κουρουμπλής επιλέχτηκε μετά την άρνηση του Π. Σκουρλέτη να μετακινηθεί στο Εσωτερικών που είναι το μοναδικό υπερυπουργείο το οποίο δεν διαμελίστηκε όπως τα υπόλοιπα. Νέο πρόσωπο στο υπουργείο Εσωτερικών είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας που αναλαμβάνει υφυπουργός, όπως και οι αναπληρωτές υπουργοί Γιάννης Μουζάλας (για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής) και ο στρατηγός Νίκος Τόσκας ο οποίος ανήκει στον κύκλο επιρροής του Ν.Κοτζιά και τοποθετήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην θέση του Γ. Πανούση. Παραμένει στην θέση του ο αν. υπουργός αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης και η υφυπουργός  αρμόδια για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

 Δίπλα στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη τοποθετήθηκε εκ νέου η Έλενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ ως αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα Τουρισμού καθώς και δύο νέοι υφυπουργοί: ο Αλέξης Χαρίτσης για θέματα ΕΣΠΑ και η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάγκρη για θέματα βιομηχανίας.

Mε την ίδια σύνθεση θα συνεχίσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με υπουργό τον  Πάνο Καμμένο και αν. υπουργό τον Δ. Βίτσα.

 Έκπληξη αποτελεί η τοποθέτηση του Ν. Φίλη στην θέση του υπουργού Παιδείας στην θέση του Αρ. Μπαλτά. Ο κ. Φίλης θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των κενών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και  το μεγάλο θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την συμβολή της αν. υπουργού  Σ. Αναγνωστοπούλου και του αν. υπουργού αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας,  Κώστα Φωτάκη. Στο πολιτικό προσκήνιο επανέρχεται και ο πρώην πρύτανης Αθηνών και γνωστός για τις θεατρικές του αναζητήσεις Θ. Πελεγρίνης ως υφυπουργός Παιδείας.

Καραμπόλες στα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού

Στο υπουργείο Εξωτερικών θα πλαισιώσουν τον υπουργό Ν. Κοτζιά, ο συνονόματος του Ν. Ξυδάκης που μετακινείται από το υπ. Πολιτισμού ως αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για Θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων. Παράλληλα εκτός του Δημήτρη Μάρδαπου αναλαμβάνει  υφυπουργός Εξωτερικών σε θέση υφυπουργού τοποθετήθηκε και ο Γ.  Αμανατίδης.

Στο  Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρέμεινε υπουργός ο Ν. Παρασκευόπουλος ενώ ο Δ. Παπαγγελόπουλος ανέλαβε τα θέματα διαφθοράς μετά την απομάκρυνση του Π. Νικολούδη από το υπουργικό σχήμα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παραμένει η ίδια με επικεφαλής τον Γ. Κατρούγκαλο και αν. υπουργούς την Θεανώ Φωτίου και την Ράνια ενώ στην θέση του Π. Χαϊκάλη τοποθετήθηκε ο Αναστάσιος Πετρόπουλος. Στο υπουργείο Υγείας στην θέση του Π. Κουρουμπλή τοποθετήθηκε ο μέχρι πρόσφατα αν. υπουργός Αν. Ξάνθος ενώ μετακινήθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τοποθετήθηκε ως αν. υπουργός Υγείας ο γιατρός Π. Πολάκης.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μετακινήθηκε ο πρώην υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς ενώ στο νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραμένει Υπουργός ο Πάνος Σκουρλέτης με αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος τον  Γιάννη Τσιρώνη. Στο νέο  Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο υπουργός  Χρήστος Σπίρτζης θα έχει υφυπουργό από τους ΑΝΕΛ τον Δ. Καμένο. Ο Θ. Δρίτσας παρέμεινε υπουργός στο υπουργείο Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής χωρίς την παρουσία του Χρήστου Ζώη ενώ ο Μάρκος Μπόλαρης πλαισιώνει τον Β. Αποστόλου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σταθερές αξίες και της νέας κυβέρνησης Τσίπρα οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και  Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ παραμένει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ο Τέρενς Κουίκεκ μέρους των ΑΝΕΛ με την Όλγα Γεροβασίλη που είναι και κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η σύνθεση της κυβέρνησης: 

Πρωθυπουργός : Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης : Δραγασάκης Ιωάννης

Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Υπουργός Πάνος Κουρουμπλής

Υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας

Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Χριστόφορος Βερναρδάκης

Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη: Νίκος Τόσκας

Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής: Γιάννης Μουζάλας

Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Μακεδονίας Θράκης: Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

 

Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης

Αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα Τουρισμού: Έλενα Κουντουρά

Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ : Αλέξης Χαρίτσης

Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας: Θεοδώρα Τζάγκρη

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Πάνος Καμμένος

Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτρης Βίτσας

 

Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Υπουργός Παιδείας : Νίκος Φίλης

Αναπληρώτρια Υπουργός : Αναγνωστοπούλου Σία

Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης

Υφυπουργός Θεοδόσης Πελεγρίνης

 

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς

Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για Θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων: Νίκος  Ξυδάκης

Υφυπουργός Εξωτερικών : Δημήτρης Μάρδας

Υφυπουργός Εξωτερικών: Γιάννης Αμανατίδης

 

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός: Νίκος Παρασκευόπουλος

Αν. Υπουργός αρμόδιος για θέματα διαφθοράς: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Υπουργείο Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός: Γιώργος Κατρούγκαλος

Αναπληρωτής υπουργός αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου

Αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για την Καταπολέμηση της ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου

Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων : Αναστάσιος Πετρόπουλος

 

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός: Ανδρέας Ξανθός

Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας: Παύλος Πολάκης
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργός : Μπαλτάς Αριστείδης

Υφυπουργός Αθλητισμού : Σταύρος Κοντονής
Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αναπληρωτής υπουργός : Τρύφων Αλεξιάδης

Αναπληρωτής υπουργός : Γιώργος Χουλιαράκης
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργός : Πάνος Σκουρλέτης

Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Υπουργός: Χρήστος Σπίρτζης

Υφυπουργός : Δημήτρης  Καμένος
Υπουργείο Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργός : Θοδωρής Δρίτσας

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός : Βαγγέλης Αποστόλου

Αναπληρωτής : Μάρκος Μπόλαρης

 

Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς

Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου: Αλέκος Φλαμπουράρης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Τέρενς Κουίκ

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητική Εκπρόσωπος : Όλγα Γεροβασίλη

Οπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η ορκωμοσία των υπουργών θα γίνει την Τετάρτη στις 10.30 το πρωί.

Οι αλλαγές στην οργάνωση της κυβέρνησης

Το απόγευμα της Τρίτης έγινε κατάργηση υπερ-υπουργείων,ανασύσταση παλαιών χαρτοφυλακίων και μετονομασίαυπουργείων με δύο προεδρικά διατάγματα που υπογράφονταν από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα συστάθηκαν τα εξής υπουργεία:

1) Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

2) Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

3) Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,

4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,

5) Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria