Ο «καυτός» Οκτώβριος των αγροτών - OlaDeka

Ο «καυτός» Οκτώβριος των αγροτών

agrotes

Ο Οκτώβριος του 2015 θα είναι καθοριστικός για το μέλλον των αγροτών. Το φορολογικό των αγροτών είναι ίσως είναι ο πιο «καυτός» οικονομικός φάκελος της κυβέρνησης, το οποίο θα πρέπει να «περάσει» από τη Βουλή εντός του Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα φέρει ισοδύναμα, όμως στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο.

Σύμφωνα με το μνημόνιο , προβλέπεται σε δύο δόσεις η αύξηση τόσο του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των αγροτών το 2016 στο 20% από 13% σήμερα και στο 26% το 2017, όσο και του συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του αγροτικού πετρελαίου από το 0,066ευρώ το λίτρο στο 0,33 ευρώ την 1η Οκτωβρίου του 2015.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά έχει υποσχεθεί να ελαφρύνει το φορολογικό «πακέτο» των αγροτών με κινήσεις όπως ο καθορισμός των τεκμαρτών δαπανών, οι αποσβέσεις κεφαλαίου και πάγιων κ.ά.

Τα βασικά σημεία των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εξής:

-Όλοι οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης θα τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων εκτός των μικρών παραγωγών με εισόδημα έως 5.000 ευρώ.

-Διαχωρίζεται το αγροτικό εισόδημα και η φορολόγησή του, με βάση τον επανακαθορισμό της έννοιας της ”αγροτικής επιχείρησης” και ”γεωργικής εκμετάλλευσης”, αλλά και της έννοιας του ”αγρότη”. Όπως αναφέρεται σχετικά, με τη χρήση κλιμακωτών συντελεστών επιβαρύνεται με λιγότερα βάρη ο μικρός παραγωγός και ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Θεσπίζονται, επίσης, ευνοϊκοί συντελεστές σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, νέους αγρότες, ειδικές καλλιέργειες, αλλά και για συνεταιριστικές δομές, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, σχήματα κοινωνικής οικονομίας κ.λπ.

-Για τον υπολογισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος αναγνωρίζεται ως τεκμαρτή δαπάνη η αμοιβή της οικογενειακής εργασίας, καθώς και οι αποσβέσεις κεφαλαίου και πάγιων.

Εκτός επαγγέλματος το 1/3 των αγροτών

Οι αγρότες επισημαίνουν τον κίνδυνο να τεθεί εκτός επαγγέλματος το 1/3 του αγροτικού κόσμου, εάν «περάσουν» από τη Βουλή τον Οκτώβριο ως έχουν τα φορολογικά μέτρα που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Αν ισχύσουν τα φορολογικά μέτρα, έτσι όπως ανακοινώθηκαν και ψηφιστούν μέσα στον Οκτώβριο, το 1/3 του αγροτικού κόσμου του χρόνου δεν θα μπορέσει να καλλιεργήσει. Θα βγει εκτός επαγγέλματος, αφού κατά βάση, οι αγροτικές επιχειρήσεις είναι «οικογενειακές».

Μικροί και μεσαίοι αγρότες είναι γύρω στις 600.000 στην Ελλάδα . Αν οι δηλώσεις καλλιέργειας είναι 700.000, από αυτές 25.000 είναι οι αποκαλούμενοι «μεγάλοι αγρότες», 100.000 είναι οι «μεσαίοι» και όλοι οι υπόλοιποι είναι οι «μικρομεσαίοι».

Αγροτικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ξεκινούν από 30 με 50 στρέμματα και φτάνουν τα 100 με 150.

Τριπλάσιες εισφορές

Ένα «δυσβάσταχτο» φορολογικό σύστημα που, σε συνδυασμό με τον τριπλασιασμό των ασφαλίστρων, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε «λουκέτο» τους αγροτικών επιχειρήσεων.

Σήμερα, ένας αγρότης καταβάλλει 600 με 650 ευρώ το εξάμηνο στον ΟΓΑ , δηλαδή τον χρόνο 1.200 με 1.300 ευρώ.

Π.χ. ένας άντρας και μία γυναίκα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ. Με τον τριπλασιασμό των εισφορών –αν ψηφιστούν όπως τα προανήγγειλαν– τα ετήσια ασφάλιστρα για ένα ζευγάρι θα εκτιναχθούν στα 7.500 ευρώ.

Αν λοιπόν, τα καθαρά έσοδα ενός αγρότη των 100 στρεμμάτων κυμαίνονται στις 6.000 με 7.000 ευρώ τον χρόνο και αυτά τα χρήματα πρέπει να καταβληθούν σε ασφαλιστικές εισφορές, πως θα μπορέσει να καλλιεργήσει;

Πώς θα μπορέσει να επιβιώσει. Με μαθηματική ακρίβεια τα 2/3 των αγροτών θα είναι ανασφάλιστοι.

«Καίει» το αγροτικό πετρέλαιο

Από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος του αγροτικού πετρελαίου τριπλασιάζεται.

Οι αγρότες κατά την αγορά του πετρελαίου κίνησης για την εξυπηρέτηση των αναγκών της παραγωγής τους καταβάλλουν κανονικά τον ΕΦΚ του 0,33 ευρώ το λίτρο, που ισχύει για το κανονικό πετρέλαιο κίνησης και εκ των υστέρων εισπράττουν ως επιστροφή φόρου τη διαφορά μεταξύ του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου και του ΕΦΚ του κανονικού πετρελαίου κίνησης.

Με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα, οι αγρότες εισέπρατταν ως επιστροφή (ως διαφορά ΕΦΚ μεταξύ αγροτικού πετρελαίου και κανονικού πετρελαίου κίνησης) το ποσό του 0,264 ευρώ το λίτρο (0,330 ευρώ – 0,066 ευρώ = 0,264 ευρώ).

Με την αύξηση του συντελεστή του αγροτικού πετρελαίου από το 0,066 στο 0,200 ευρώ το λίτρο από την 1η/10/2015, η διαφορά του ΕΦΚ που θα επιστρέφεται στους αγρότες θα μειωθεί από το 0,264 στο 0,130 ευρώ το λίτρο (0,330 ευρώ – 0,200 ευρώ = 0,130 ευρώ).

Την 1η Οκτωβρίου 2016 ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου θα αυξηθεί περαιτέρω στο 0,33 ευρώ το λίτρο και θα εξομοιωθεί πλήρως με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης που χρησιμοποιούν όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι.

Έτσι, η διαφορά φόρου μεταξύ αγροτικού και κανονικού πετρελαίου κίνησης θα μηδενιστεί και δεν θα καταβάλλεται πλέον καμία επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria