Πώς συμφέρει να φας ένα σουβλάκι σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο για τον ΦΠΑ - OlaDeka

Πώς συμφέρει να φας ένα σουβλάκι σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο για τον ΦΠΑ

ΜΕ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Με το εγχειρίδιο στο χέρι, αν δεν έχουν μνήμη ελέφαντα, θα πρέπει να ειναι οι επαγγελματίες, ώστε να μην κάνουν κάποιο λάθος στους νέους συντελεστές του ΦΠΑ.

Νέα εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, δίνει αναλυτικές διευκρινίσεις για τους συντελεστές ΦΠΑ που επιβάλλονται σε όλα τα αγαθά τόσο αναλυτικές, βέβαια, που μάλλον μπερδεύουν ακόμα περισσότερο τους ενδιαφερόμενους.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ποιος συντελεστής επιβάλλεται στην περίπτωση που ο κιμάς δεν είναι μόνο μοσχαρίσιος (23%) αλλά αναμεμειγμένος και με άλλο είδος κρέατος το οποίο δεν μπορεί να διαχωριστεί (αν είναι χωριστά μοσχαρίσιος 23% και χοιρινός 13%, αν είναι ήδη αναμεμειγμένο όλο 23%) και τι συντελεστές επιβάλλονται όταν κάποιος παίρνει από το σουβλατζίδικο, πακέτο σουβλάκι, πατάτες, νερό και ψωμί.

Αν ο πελάτης καθίσει στο σουβλατζίδικο για επιτόπια κατανάλωση τον παίρνει η μπάλα της εστίασης και όλα τα προϊόντα υπάγονται στον συντελεστή 23%. Αν πάρει πακέτο που περιλαμβάνει σαλάτα, σουβλάκια χοιρινά, αναψυκτικό, νερό και ψωμί, φορολογείται ως εξής: η σαλάτα, τα σουβλάκια και το αναψυκτικό με 23%, το νερό και το ψωμί με 13%.

Για παράδειγμα:

“Σουβλάκι νωπό”, ήτοι τεμαχισμένο κρέας νωπό σε κύβους, από κρέατα εκτός του βόειου κρέατος, που είναι περασμένο σε “καλαμάκι” (Κεφάλαιο 2) (συντελεστής ΦΠΑ 13%).

“Σουβλάκι νωπό”, ήτοι τεμαχισμένο κρέας νωπό σε κύβους, από κρέατα εκτός του βόειου κρέατος, με προσθήκη καρυκευμάτων και άλλων προϊόντων (π.χ. ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά) ή που έχει υποστεί άλλη επεξεργασία (π.χ. είναι παναρισμένο ή προ- ψημένο) (Κεφάλαιο 16) (συντελεστής ΦΠΑ 23%).

Η αναφορά στα ενδεικτικά παραδείγματα της εγκυκλίου ΠΟΛ.1160/17.7.2015 στο “σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία:13%” είναι αυτονόητο ότι αφορά το νωπό σουβλάκι καθώς το κρεοπωλείο δεν μπορεί ποτέ να πουλάει ψημένο κρέας εκτός και αν έχει παράλληλη δραστηριότητα π.χ. ψητοπωλείου κλπ.

Η εγκύκλιος είναι σούπερ αναλυτική, καλύπτοντας από κρεοπωλεία και εστιατόρια, έως φροντιστήρια και πώληση βολβών και σπόρων. Μπαίνει σε τέτοια λεπτομέρεια διευκρινίζοντας ακόμα και ότι αν τα σπυριά από το σιτάρι πωλούνται πάνω στο στάχυ, ο συντελεστής ΦΠΑ ο οποίος επιβάλλεται είναι 13%.

– Για σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι, σόργο σε κόκκους, φαγόπυρο το εδώδιμο (μαύρο σιτάρι), κεχρί, κεχρί μακρό κ.λπ. αν οι σπόροι παρουσιάζονται ακόμα και στα στάχυα ή πάνω στα καλάμια, αλλά δεν έχουν ξεφλουδιστεί , έστω και αν διατίθενται ως ζωοτροφές, φορολογούνται με ΦΠΑ 13%.

– Τα μείγματα αλεύρων, χωρίς καμία άλλη προσθήκη, υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%, εφόσον τα επιμέρους άλευρα υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή. Εάν κάποιο από τα επιμέρους άλευρα υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23% τότε η τιμολόγηση γίνεται ξεχωριστά ανά συντελεστή ή (εάν αυτό δεν είναι δυνατό) τιμολογείται εξ ολοκλήρου το αγαθό στον κανονικό συντελεστή 23%.

– Ξηροί καρποί όπως π.χ. είναι τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια, τα φιστίκια κ.λπ, νωποί ή ξεροί, έστω και χωρίς το κέλυφος ή τη φλούδα τους, πωλούνται με 13%. Αν όμως είναι αλατισμένοι, ψημένοι ή καβουρντισμένοι επιβάλλεται 23%.

– “πακέτο για έξω” από ταβέρνες κλπ το οποίο περιλαμβάνει σαλάτα, σουβλάκια χοιρινά, αναψυκτικό, νερό και ψωμί, φορολογείται ως εξής: η σαλάτα, τα σουβλάκια και το αναψυκτικό με 23%, το νερό και το ψωμί με 13%.

– στα φροντιστήρια, δεδομένου ότι η χορήγηση της απαλλαγής αναλόγως των διδασκόμενων μαθημάτων αποδεικνύεται δυσχερής, απαλλάσσονται από το ΦΠΑ τα ιδιαίτερα μαθήματα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου, μεταξύ των οποίων και ξένων γλωσσών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εξυπηρετούν ψυχαγωγικούς ή ερασιτεχνικούς σκοπούς.

– οι υπηρεσίες κτηνιάτρων υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%).

– εργασίες φασόν, συναρμολογήσεις, επισκευές, επιδιορθώσεις κλπ υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ανεξάρτητα από το συντελεστή ΦΠΑ στον οποίο υπάγεται το παραγόμενο, κατασκευαζόμενο, συναρμολογούμενο ή επισκευαζόμενο αγαθό.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria