“Πολιτιστικές Διαδρομές”: Πρόγραμμα ξεναγήσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς (ρεπορτάζ) - OlaDeka

“Πολιτιστικές Διαδρομές”: Πρόγραμμα ξεναγήσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς (ρεπορτάζ)

Την ευκαιρία να γνωρίσουν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες της Καστοριάς τα  μνημεία της περιοχής μας, δίνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων

Εδώ και πολλά  χρόνια υλοποιεί μια δράση με τον τίτλο  «Πολιτιστικές  Διαδρομές», η οποία περιλαμβάνει περιήγηση στα   έξι  σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης και συγκεκριμένατους ναούς:  Αγίων Αναργύρων, Αγίου  Στεφάνου, Παναγίας Κουμπελίδικης, Ταξιαρχών  Μητροπόλεως, Αγίου  Αθανασίου  Μουζάκη και Αγίου  Νικολάου Κασνίτζη.

Η περιηγήσεις  γίνονται  δωρεάν  καθημερινά εκτός  Δευτέρας, από τις  8:30 πμ έως τις  3:30μμ, με αφετηρία το υπό ανακαίνιση βυζαντινό μουσείο όπου μπορεί κανείς να έρθει σε συνεννόηση με τους  φύλακες αρχαιοτήτων.

«Οι ενδιαφερόμενοι  μπορούν επίσης  να επισκεφτούν το αρχαιολογικό  μουσείο  Άργους Ορεστικού όπου αναδεικνύονται πτυχές της ιστορίας της Ορεστίδας με ευρήματα που προβάλλονται εκεί από το  1100 π.Χ. μέχρι τη ρωμαιοκρατία, αλλά και τη  μικρή συλλογή με ευρήματα από τον  λιμναίο οικισμό που υπάρχει στο  Δισπηλιό.

 Εξάλλου, από την υπηρεσία μας αυτό το  διάστημα εκτελούνται έργα μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ  και προβλέπεται η συντήρηση  των τοιχογραφιών  σε άλλους  έξι ναούς στην πόλη τα οποία όπως είναι  φυσικό θα θέλαμε να τα περιλάβουμε στις  διαδρομές αυτές.

Σκεφτόμαστε, παράλληλα με τη  πρώτη  διαδρομή, να λειτουργήσει μια  δεύτερη  με τα μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης καθώς και το αρχοντικό Τσατσαπά το οποίο επίσης αποκαθίσταται.

Επιπλέον υπάρχει συνεργασία τόσο με φορείς όσο και με την Περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας να δημιουργηθεί ένα  δίκτυο πολιτιστικών  διαδρομών το οποίο θα περιλαμβάνει αρχαιολογικές θέσεις και μνημεία  γενικότερα της Π.Ε Καστοριάς και θέσεις με  ιδιαίτερο  φυσικό κάλος.  Θα μπορούσε βέβαια να επεκταθεί σε επισκέψιμα μνημεία και  χώρους    σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.». Τόνισε η διευθύντρια της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς Ανδρομάχη  Σκρέκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ έχει ενταχθεί και η ανακαίνιση του  βυζαντινού μουσείου Καστοριάς. Ο προϋπολογισμός του  έργου το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί  το  2016, ανέρχεται  στο  1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Θα  δημιουργηθούν τρεις αίθουσες για την  έκθεση  βυζαντινών εικόνων. Παράλληλα θα υπάρχει και  ψηφιακό υλικό.

 

Ελένη  Ψωμαδάκη

Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria