Καστοριά: Σαν σήμερα το 1948 έγινε η κατάληψη της Αμμούδας - OlaDeka

Καστοριά: Σαν σήμερα το 1948 έγινε η κατάληψη της Αμμούδας

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Β΄ Σώμα Στρατού  μεταξύ άλλων έθεσε από την 1η Αυγούστου 1948 το 104 Σύνταγμα Πυροβολικού στη διάθεση της XV Μεραρχίας για την επίθεση κατά τηςΑμμούδας με υποχρέωση διάθεσης πυρών τουλάχιστον μιας Μοίρας και στην Ι Μεραρχία. Στόχος ήταν να καταληφθεί το Κεράσοβο και το άλλο περίφημο ύψωμα, το Κάμενικ, ώστε να αγκιστρωθούν στην κορυφογραμμή του Στενού. Η επίθεση κατά της Αμμούδας, αλλά και της γειτονικής Αλεβίτσας ορίσθηκε να γίνει τη νύχτα της 2ας  προς 3 Αυγούστου.

Σύμφωνα με περιγραφές των εφημερίδων ο στρατός με αιφνιδιαστική επίθεση κατέλαβε το ύψωμα της Αμμούδας, που είχε οχυρωθεί από τους αντάρτες. Όπως έγραψαν τότε, μόνο σε ένα χαράκωμα επί της Αμμούδας καταμετρήθηκαν 40 πτώματα ανταρτών

Την κατάληψη της Αμμούδας ανήγγειλε με τηλεγράφημά του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Ιωάννη Θεοτόκη  ο υπουργός Στρατιωτικών Γεώργιος Στράτος, που περιόδευε στο Γράμμο.

Ο δημοσιογράφος Βάσος Τσιμπιδάρος σε ανταπόκρισή του στο «Εμπρός» (4/8/1948) από την Κοζάνη ανέφερε πως η Αμμούδα (υψόμετρο 1546 μ.) απείχε μόλις δύο χιλιόμετρα από την ελληνοαλβανική μεθόριο και εθεωρείτο από την ηγεσία των ανταρτών «άπαρτο κάστρο». Ήταν οχυρωμένη με συρματοπλέγματα, διέθετε 32 πολυβολεία με ισχυρά σκέπαστρα και καταφύγια για τις περιπτώσεις αεροπορικών προσβολών. Είχε επίσης αποθήκες πυρομαχικών, τροφίμων και νερού.

Η επίθεση του στρατού δεν έγινε κατά μέτωπο, αλλά από πολλές πλάγιες κατευθύνσεις.

Το μεσημέρι της 2ας Αυγούστου μεγάλη φάλαγγα ανταρτών κινήθηκε προς…

8765431

Διαβάστε όλο το αναλυτικό άρθρο στο sitalkisking.blogspot.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria