Απεβίωσε ο Καστοριανός Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ. Παρμενίων Ν. Τζίφρας - OlaDeka

Απεβίωσε ο Καστοριανός Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ. Παρμενίων Ν. Τζίφρας

Ο Παρμενίων Τζίφρας, ήταν ένας από τους δικαστές που έλαβαν μέρος στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση του σκανδάλου Κοσκωτά, η ψήφος του οποίου υπήρξε καταλυτική στην αθώωση του τότε Πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου

TZIFRAS-KASTORIA

Ο Παρμενίων Τζίφρας, ήταν ένας από τους δικαστές που έλαβαν μέρος στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση του σκανδάλου Κοσκωτά, η ψήφος του οποίου υπήρξε καταλυτική στην αθώωση του τότε Πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου

Απεβίωσε στις 5 Αυγούστου και κηδεύτηκε στις 7 του ίδιου μήνα στην Αθήνα, ο συμπατριώτης μας, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ., Παρμενίων Ν. Τζίφρας, σε ηλικία 90 ετών.

Στις 2 Ιουνίου, του 2007, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καστοριάς, τίμησε τον Παρμενίωνα Τζίφρα σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, όπου φανερά συγκινημένος ο Παρμενίων Τζίφρας, δήλωσε: «Προσπαθούσα πάντοτε να επιτελέσω εις το ακέραιον τον καθήκον μου».

Ο μεταστάς, ο οποίος διακρίνονταν για την ευγένεια και το αδέκαστο δικαστικό του ήθος, υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης της εφημερίδας μας, όπου με τον γραπτό λόγο που τον χαρακτήριζε, προσέδωσε ένα ιδιαίτερο ήθος και ύφος στη «ΦΩΝΗ», η οποία αισθάνεται μεγάλη τιμή που είχε την τύχη να συνεργαστεί, μ’ αυτόν τον μεγάλο πνευματικό άνδρα.

Η εφημερίδα μας συλλυπείται θερμά τους οικείους και συγγενείς του μεταστάντος κι εύχεται ελαφρύ το χώμα της Αθηναϊκής γής που τον σκέπασε.

 

 

ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ Ν. ΤΖΙΦΡΑΣ

Πρόεδρε, αγαπημένε μου πνευματικέ πατέρα θείε Παρμενίωνα.

Τα λίγα λόγια που θα πώ, εκφράζουν την υπερηφάνεια της γενέτειράς σου, του εύανδρου Βογατσικού και κατ’ επέκταση της Καστοριάς, διότι τοιούτον ανέδειξε άνδρα.

Από μικρό παιδί στη βιοπάλη, στο ξυλουργείο του πατέρα του Ναούμ, με υψηλούς στόχους, ήθελες να γίνεις δικαστής.

– Το 1949 αποφοίτησες από τη Νομική Σχολή Θεσ/νίκης.

– Το 1951 έγινες Δικηγόρος.

– Το 1955 εισήλθες κατόπιν διαγωνισμού, στο Δικαστικό Σώμα.

Κατ’ απόλυτο εκλογή ανήλθες την Ιεραρχία και το 1991, έγινες Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Διετέλεσες μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.Επιθεωρητής της Α’ Δικαστικής Περιφέρειας. Εγραψες πολλά νομικά βιβλία:

– Ασφαλιστικά μέτρα

– Διοικητική εκτέλεση

– Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο

– Δικαστική Εξουσία

– Αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς και άλλα βιβλία:

– Ανάλεκτα και Πάρεργα

– Πορεία Ζωής

– Το Βογατσικό

Σε αξίωσε ο Θεός να έχεις μία εξαίρετη σύζυγο την Φανή, η οποία υπήρξε συμπαραστάτης σου σ’ όλη σου τη ζωή, στις χαρές και στα δύσκολα του βίου.

Αποκτήσατε ένα παιδί, τον αγαπημένο μου εξάδελφο Μάκη, καταξιωμένο νομικό και Δικηγόρο Πανελληνίως.

Χάρηκες με την πρόοδο του αξιαγάπητου εγγονού σου Ίωνα, φοιτητή της Νομικής Σχολής του Παν/στημίου Αθηνών που ακολουθεί επιτυχώς τα ίχνη διαβάσεώς σας.

Η φύση συνήθως φειδωλή στην απονομή χαρίτων, φάνηκε εξαιρετικά ευμενής απέναντί σου και δεν παρέλειψε αρετή και ικανότητα, με την οποία να μή σε προικίσει.

Εξόχως ευγενής και πνευματικός άνθρωπος, κορυφαίος δικαστής, απαράμιλλος ρήτωρ, οραματιστής και στοχαστής ευγενών ιδεών, χαρακτήρας αλύγιστος με ευγενικά αισθήματα, νούς διαυγής με απέραντες γνώσεις τις οποίες σου εξασφάλιζε η εμβριθής μελέτη, συνδυασμένη με την αντίληψη και τη μνήμη.

Η ρητορική σου δυνότητα ήτο διδακτική και ακαταμάχητη.

Αυτός ήσουνα αγαπημένε μου θείε, με μιά φράση, ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ.

Τα λίγα αυτά λόγια στη μνήμη του υπέροχου αυτού ανθρώπου δεν αρκούν βέβαια για την έστω και αμυδρά σκιαγράφηση της προσωπικότητάς του, αλλά τούτο δεν βλάπτει τη μνήμη του, που θα παραμένει άσβεστος στην καρδιά όσων τον γνώρισαν και την οποία θα κατασφαλίσει η Ιστορία.

Η προσφορά σου θα αποτιμηθεί σε άλλες δεκαετίες, όταν οι εξουσίες θα βλέπουν πιό καθαρά και θα γνωρίζουν τί ακριβώς υπερασπίζονται και τι ακριβώς πολεμούν.

Τότε ακριβώς θα ανακαλυφθεί η αδέκαστη ηθική σου προσωπικότητα και το πνευματικό σου μέγεθος.Τώρα που λογοδοτείς στον Υπατο Κριτή, δέξου το ύστατο χαίρε από τον ανιψιό σου, που τόσο αγάπησες και τόσα προσέφερες σ’ αυτόν με τις νουθεσίες σου και τις υποδείξεις.

Αιωνία η ΜΝΗΜΗ σου αγαπημένε μου Θείε.

ΝΑΟΥΜ Γ. ΤΖΙΦΡΑΣ

ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ε.α.

 

Επικήδειος που εκφωνήθηκε κατά την Εξόδιο Ακολουθία, στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών, την 7/8/2015.

 

 

Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria