ΑΝΚΑΣ: «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές»: Σχεδιάζοντας τη νέα Ελληνική κουζίνα - OlaDeka

ΑΝΚΑΣ: «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές»: Σχεδιάζοντας τη νέα Ελληνική κουζίνα

ΑΝΚΑΣ: «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές»: Σχεδιάζοντας τη νέα Ελληνική κουζίνα
Μεγάλη και ουσιαστική επιτυχία είχε η συνάντηση των εταίρων του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας LEADER “Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές“, η οποία έγινε την Τρίτη 13/5/2014 στις 10:00, στην αίθουσα της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών

(Λεωφόρος Αθηνών 58, Αθήνα).

Η συνάντηση συνδυάστηκε με εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου, με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανασίου Τσαυτάρη, του Ειδικού Γραμματέα Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών πόρων & Υποδομών του ΥπΑΑΤ Δημήτριο Ιατρίδη, του βραβευμένου chef Λευτέρη Λαζάρου και των δημοσιογράφων Ίνας Ταράντου και Δημήτρη Καμπουράκη και των εκπροσώπων των 20 Αναπτυξιακών Εταιρειών-Εταίρων του σχεδίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης των συνεργαζόμενων περιοχών των Εταίρων.
Καθένας από τους ομιλητές τόνισε με τον δικό του τρόπο τη σημασία της ανάδειξης και αξιοποίησης των ποιοτικών τοπικών προϊόντων, των αναγνωρισμένων Π.Ο.Π. Π.Γ.Ε. και Ε.Π.Ι.Π. προϊόντων αλλά και της παραδοσιακής ελληνικής γαστρονομίας και διατροφής. Τα οφέλη θα είναι σοβαρά για την παραγωγή, τον αγροδιατροφικό τομέα, τη μεταποίηση, την εστίαση και γαστρονομία αλλά και τον τουρισμό.
Ακριβώς όπως το Διατοπικό σχέδιο προβλέπει, η ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων και της ελληνικής γαστρονομίας θα μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα, προσφέροντας μια σύγχρονη οπτική της ελληνικής κουζίνας, η οποία βασίζεται στη χρήση εξαιρετικών τοπικών προϊόντων με συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση, σε συνδυασμό με παραδοσιακές συνταγές και γαστρονομικές συνήθειες, ιδωμένες με σύγχρονο μάτι. Τα αναγνωρισμένα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι ο άξονας του σχεδίου, με στόχο την ποιοτική αναβάθμισή τους, την αναγνώριση αλλά και ενσωμάτωσή τους στην σύγχρονη ελληνική γαστρονομία. Τα προϊόντα της ελληνικής γης, ενταγμένα στις διατροφικές μας συνήθειες και τη γαστρονομική μας κουλτούρα, μπορούν να γίνουν «πρεσβευτές» της ιδιαίτερης πολιτισμικής μας ταυτότητας στον τομέα της γεύσης και να συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη.
Κατά την εκδήλωση τονίστηκε και επικροτήθηκε η προσπάθεια των Αναπτυξιακών εταιρειών που συμμετέχουν στο σχέδιο να προωθήσουν την ιδέα και την υλοποίηση του σχεδίου, δημιουργώντας παράλληλα και ένα Δίκτυο περιοχών το οποίο θα αναλάβει τη συνέχεια και ανάπτυξη της προσπάθειας. Σημειώθηκε δε και ο σοβαρός ρόλος των Αναπτυξιακών εταιρειών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
Το σχέδιο έχει εκπονήσει και συντονίζει η Αναπτυξιακή Πάρνωνα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος LEADER. Αφορά στη συνεργασία 20 Αναπτυξιακών εταιρειών της χώρας για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και τη διασύνδεσή της με τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και τον τουρισμό.

Εταίροι του Σχεδίου είναι οι: Αναπτυξιακή Αχαΐας, Αναπτυξιακή Βορ. Πελοποννήσου, Αναπτυξιακή Γρεβενών, Αναπτυξιακή Δυτ. Μακεδονίας, Αναπτυξιακή Ημαθίας, Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης, Αναπτυξιακή Καβάλας, Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Καστοριάς, Αναπτυξιακή Λάρισας, Αναπτυξιακή Λήμνου, Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, Αναπτυξιακή Πάρνωνα, Αναπτυξιακή Πέλλας, Αναπτυξιακή Πηλίου, Αναπτυξιακή Πιερική, Αναπτυξιακή Σερρών, Αναπτυξιακή Φθιωτική, Αναπτυξιακή Φωκική, Αναπτυξιακή Χαλκιδικής.


Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria