Βασιλόπιτα τσουρέκι με γλυκό μανταρίνι - OlaDeka

Βασιλόπιτα τσουρέκι με γλυκό μανταρίνι

Προετοιμαστείτε για το γιορτινό τραπέζι

Μερίδες: 20
Χρόνος Προετοιμασίας: 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά

Υλικά
– 750 γραµ. αλεύρι για τσουρέκι
– 175 ml φρέσκο γάλα χλιαρό
– 100 γραµ. Ζάχαρη
– 100 γραμ. μέλι
– 200 γραµ. ανάλατο αγελαδινό βούτυρο
– 50 γραµµ. Μαγιά νωπή
– 2 βανίλιες σκόνη
– 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
– ξύσμα από 2 πορτοκάλια
– ξύσμα από 2 λεμόνια
– 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
– 1 πρέζα αλάτι
– 150 γραµ. γλυκό μανταρίνι ψιλοκομμένο και στραγγισμένο

Εκτέλεση συνταγής:

1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε κοσκινισμένο το αλεύρι. Ανοίξτε με τα χέρια μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξτε την μαγιά θρυμματισμένη, την μισή ποσότητα χλιαρό γάλα. Ανακατέψτε με τα χέρια σας για 2 λεπτά ώστε να διαλυθεί η μαγιά.

2. Βάλτε τα αυγά σε ένα βαθύ πιάτο και χτυπήστε τα για 2′ με ένα πιρούνι να αφρατέψουν. Στο μπολ με το μείγμα μαγιάς ρίξτε τα αυγά, την ζάχαρη, το ξύσμα λεμόνι, το ξύσμα πορτοκάλι, την μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι, την βανίλια, το υπόλοιπο χλιαρό γάλα, το ψιλοκομμένο γλυκό μανταρίνι.

3. Ζυμώστε με τα χέρια για 10′ ώστε το μείγμα να πάρει την μορφή μαλακής και εύπλαστης ζύμης. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίξτε το αγελαδινό βούτυρο και βάλτε σε χαμηλή φωτιά για 3′ μέχρι να λιώσει (προσοχή δεν πρέπει να είναι καυτό το βούτυρο).

4. Ρίξτε το λιωμένο χλιαρό βούτυρο στην ζύμη και ζυμώστε με τα χέρια σας για 4′ μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και καθαρή πετσέτα το μπόλ. Αφήστε το σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος στην ζύμη (ή ανάψτε το φούρνο στους 50 βαθμούς).

5. Βάλτε το μπολ με την ζύμη και αφήστε για 40′ μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι). Βγάλτε την ζύμη και ζυμώστε την για 3΄. Σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και καθαρή πετσέτα και βάλτε την ξανά στο φούρνο για 30′ να φουσκώσει. Βγάλτε την ζύμη και τοποθετήστε την στον πάγκο της κουζίνας.

6. Σε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκατοστών βουτυρώστε και στρώστε λαδόκολλα. Αλείψτε με βούτυρο την λαδόκολλα. Βάλτε στην ζύμη το φλουρί και φτιάξτε μια μπάλα. Τοποθετήστε την ζύμη μέσα στο ταψί και πατήστε με τα χέρια ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.

7. Σκεπάστε με μια καθαρή νωπή πετσέτα και βάλτε το ταψί στο φούρνο. Αφήστε να διπλασιαστεί σε όγκο και να καλύψει τα τοιχώματα της φόρμας, περίπου 45′. Σε ένα μικρό μπολ ρίξτε το κρόκο του αυγού, το γάλα και χτυπήστε με ένα πιρούνι για 2′ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

8. Με ένα πινέλο αλείψτε με το μείγμα αυγού την βασιλόπιτα. Πασπαλίστε με φιλέ αμύγδαλα και ζάχαρη ή μαυροσούσαμο. Δυναμώστε την φωτιά στους 170 c και ψήστε αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για 45′ μέχρι να ροδίσει. Βγάλτε την βασιλόπιτα.

9. Αλείψτε με λιωμένο βούτυρο την επιφάνεια και αφήστε για 15′ μετά αναποδογυρίστε την και τοποθετήστε τη σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά. Αν θέλετε πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria