Τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό μας τραπέζι για να μας βοηθήσουν να νιώσουμε καλύτερα, αντιμετωπίζοντας ευκολότερα τις χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες.
Το κρύο έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό και ο χειμώνας είναι πια εδώ. Αρχίσαμε να φοράμε πιο ζεστά ρούχα, στρώσαμε τα χαλιά και δειλά-δειλά ανοίγουμε τη θέρμανση στο σπίτι μας.
Παράλληλα με αυτές τις αλλαγές υπάρχει κι ένας άλλος απλός και καθημερινός τρόπος για να «ζεσταθούμε»… Να τροποποιήσουμε τη διατροφή μας. Τρόφιμα και ροφήματα μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό μας τραπέζι για να μας βοηθήσουν να νιώσουμε καλύτερα, αντιμετωπίζοντας ευκολότερα τις χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, αλλά και τη σχετική ψύχρα μέσα στο σπίτι, τώρα που η οικονομία στα καύσιμα δεν καταφέρνει αν εξασφαλίσει ένα διαρκώς θερμό περιβάλλον.
Τα ζεστά ροφήματα είναι ασφαλώς η πρώτη και κυρίαρχη επιλογή, συμβουλεύει ο Κλινικός Διαιτολόγος-Βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, Προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών. Μία κούπα ζεστού καφέ, ένα τσάϊ με λίγο μέλι, ροφήματα από βότανα όπως το φασκόμηλο, το τίλιο ή το χαμομήλι προσφέρουν, εκτός από τα πολλά, πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους συστατικά, μια ευχάριστη και ζεστή απόλαυση.
Επίσης, οι σούπες δίνουν ακριβώς την ίδια αίσθηση. Μπορεί να έχουν ως βάση το άπαχο φιλέτο κοτόπουλου, το ψάρι, τα λαχανικά (μπρόκολο, κολοκύθα, όσπρια όπως κόκκινες φακές, λάχανο, μανιτάρια, πράσα) και αναλόγως πόσο ελαφριές τις θέλουμε να προσθέσουμε κάποιο άμυλο, όπως φιδέ, ρυζάκι, πληγούρι ή κουσκούς. Μια καλή επιλογή για το χειμώνα είναι σίγουρα και ο τραχανάς.
Μια άλλη πρόταση του κ. Δημοσθενόπουλου για να ζεσταθούμε είναι να προσθέσουμε στη διατροφή μας «καυτερά» τρόφιμα, αυτά δηλαδή που έχουν ενισχυθεί με μπαχαρικά, όπως μαύρο πιπέρι, καγιέν, τσίλι ή μπούκοβο. Αναλόγως πόσο αντέχουμε τις γεύσεις αυτές προσθέτουμε λίγο ή πολύ από τα παραπάνω συστατικά και απολαμβάνουμε ένα πολύ «καυτό» αποτέλεσμα σε κρέας ή σούπα.
Επίσης, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές ενέργειας, καλής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας, που ως σνακ μπορούν να μας παρέχουν ενέργεια (θερμίδες) και να μας προστατέψουν από το κρύο.
Σαφώς δε θα πρέπει να ξεχνούμε την ικανοποιητική πρόσληψη βιταμίνης C, μέσα από πηγές όπως φρούτα, λαχανικά και μπαχαρικά, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό μας από τις ιώσεις και το κρυολόγημα. Επιπλέον χρειαζόμαστε ψευδάργυρο που μπορούμε να βρούμε στα οστρακοειδή και τους ξηρούς καρπούς, αλλά και μαγνήσιο που μας προστατεύει από την αφυδάτωση που προκαλεί ο ξηρός αέρας των κλιματιστικών μηχανημάτων. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα αμύγδαλα, τα όσπρια, τα καρύδια, οι μπανάνες και το σπανάκι.