Τσάι του βουνού: Για ποιο λόγο το προτιμούν οι διάσημοι στις ΗΠΑ; - OlaDeka

Τσάι του βουνού: Για ποιο λόγο το προτιμούν οι διάσημοι στις ΗΠΑ;

Ο κόσμος (στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού) το ΄χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Ο λόγος για το ταπεινό τσάι του βουνού, για το οποίο ακούσαμε ότι πωλείται (και) στις ΗΠΑ με τη μορφή υγιεινού, εναλλακτικού ροφήματος – και μάλιστα σε αλουμινένιο κουτάκι, όπως τα αναψυκτικά – με την ονομασία “Tuvunu”.

Όπως ισχυρίζεται ο Έλληνας εμπνευστής του, η στροφή της αμερικανικής κοινωνίας προς τα βότανα ήρθε και έδεσε με το ελληνικότατο τσάι των βουνών μας, με αποτέλεσμα να σερβίρεται πλέον σε επίσημες εκδηλώσεις της αμερικανικής ελίτ και να προτιμάται από γνωστούς κινηματογραφικούς αστέρες. Τι ξέρουν λοιπόν οι διάσημοι στις ΗΠΑ που δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει εμείς – αφού το αγνοούμε αντικαθιστώντας το με εσπρέσο και καπουτσίνο;
Το τσάι του τσοπάνη

Το ευχάριστο αυτό αρωματικό ρόφημα φτιάχνεται από τα αποξηραμένα φύλλα του σκληροτράχηλου φυτούσιδερίτης, το οποίο συνήθως φυτρώνει σε βραχώδεις πλαγιές βουνών (σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα), ενώ μπορεί και να καλλιεργηθεί. Τα ονόματά του πολλά – ανάλογα με την περιοχή όπου φύεται: Τσάι του τσοπάνη, βλάχικο τσάι, τσάι του Ολύμπου, τσάι Παρνασσού, Ταΰγετου, Εύβοιας, τσάι του Άθω, μαλοτήρα και καλοκοιμηθιά (στην Κρήτη). Απολύτως κατάλληλο για τα κρυολογήματα του χειμώνα, ανακουφίζει το αναπνευστικό, ενώ βελτιώνει την πέψη και το ανοσοποιητικό. Είναι ήπιο αγχολυτικό (χωρίς παρενέργειες), αντιφλεγμονώδες και ιδιαίτερα αντιοξειδωτικό αφού περιέχει φλαβονοειδή, ουσίες – ασπίδα για το καρδιαγγειακό και τον εγκέφαλο. Επιπλέον, προστατεύει τα οστά από την οστεοπόρωση ενισχύοντας τη μηχανική αντοχή τους.
Τσάι βουνού – κοινό τσάι: 1-0

Για το επίσημο όνομα του τσαγιού του βουνού (σιδερίτης) υπάρχουν τρεις εκδοχές: Η πρώτη είναι ότι θεραπεύει τις πληγές που προκαλούνται από σιδερένια αντικείμενα, η δεύτερη ότι αποτελεί φυσική πηγή σιδήρου και η τρίτη ότι τα φυλλαράκια του έχουν το σχήμα σιδερένιας λόγχης. Καλοκοιμηθιά ονομάζεται στην Κρήτη γιατί δεν ερεθίζει το νευρικό σύστημα (το πίνεις και δεν έχεις αϋπνία), γι’ αυτό άλλωστε και πλεονεκτεί από το κοινό μαύρο ή πράσινο τσάι.
Πώς πίνεται

Βάζεις νερό να βράσει. Λίγο πριν αρχίσει ο βρασμός, αποσύρεις το νερό από τη φωτιά, ρίχνεις μέσα λίγο τσάι (3-4 κοτσάνια με ανθάκια), σκεπάζεις το μπρίκι με ένα πιατάκι και μετά από 3-4 λεπτά σουρώνεις το ρόφημα σε ένα ποτήρι. Συνδυάζεται θαυμάσια με καλό μέλι.

goldenmag.gr/

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria