Και οι εκλογές περνάνε από το … στομάχι. Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι ΑΙΡΕΤΟΙ για τη διατροφή - OlaDeka

Και οι εκλογές περνάνε από το … στομάχι. Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι ΑΙΡΕΤΟΙ για τη διατροφή

ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΜΑΣ

του Δημήτρη Μπερτζελέτου, Αντιπροέδρου Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων*

Η προεκλογική περίοδος αποτελεί μαραθώνιο και όχι σπριντ. Πολλοί πολιτικοί συνεχίζουν τη διατροφή που συνήθιζαν, με πολλά «κοινωνικά τραπέζια», πόσω μάλλον όταν χρειάζεται ακόμα περισσότερες ώρες να λείπουν από το σπίτι τους ή από ένα σταθερό σημείο.
Επειδή η εκλογική σεζόν είναι ένας μαραθώνιος, οι υποψήφιοι θα πρέπει να τρώνε όπως οι αθλητές. Μέσω της διατροφής καλούνται να παρέχουν στον εαυτό τους σωματική και ψυχική δύναμη.

Μερικές διατροφικές συμβουλές μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
-Σύνθετοι Υδατάνθρακες. Η απορρόφηση των σύνθετων υδατανθράκων είναι βραδύτερη, κάτι που σημαίνει ρύθμιση της όρεξης και πρόσθετη ενεργητικότητα για περισσότερες ώρες. Δεν είναι ντροπή να αναζητάτε ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι. Δεν είναι ντροπή να έχετε φρούτα μαζί σας ή να ζητάτε, όταν βρίσκεστε «επίσκεψη» και θέλουν να σας προσφέρουν κάτι, ένα φρούτο αντί για οποιοδήποτε γλυκό ή έδεσμα. Δεν είναι ντροπή να έχετε σαλάτα ή βραστά λαχανικά πάντα ως συνοδευτικό του κύριου πιάτου σας ή ακόμα και ως κύριου γεύματος.

-4 με 6 γεύματα την ημέρα. Ξέρω, «δεν υπάρχει χρόνος», «είμαι διαρκώς σε συναντήσεις και συσκέψεις», «θα τους σταματάω όλους εγώ και θα λέω: καθίστε να πάρω το σνακ μου..». όλα αυτά λύνονται με time management και comfort foods. Κανονίστε το ωράριο σας και προτιμήστε ξηρά τρόφιμα εύκολα αποθηκεύσιμα για σνακ
Πχ:
-μπάρες δημητριακών,
-αποξηραμένα φρούτα,
-ξ. καρποί
-μπανάνες
-μπισκότα ολικής αλέσεως (Digestive, πτι μπερ κα).

Όταν ρυθμίζετε σωστά το ωράριο σημαίνει ότι έχετε και στρατηγική και όταν έχετε στρατηγική σημαίνει ότι είστε ένας καλός υποψήφιος..οπότε το «δεν έχω χρόνο» σημαίνει ότι δεν είστε καλός υποψήφιος.

-ω-3 λιπαρά οξέα. Προτιμάτε 1-2 φορές/ εβδομάδα τα καλά λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί κα). Προλαμβάνουν την έκπτωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, δε συνθέτονται από τον οργανισμό, άρα είναι απαραίτητα μέσω της διατροφής! Βοηθάνε στη μνήμη σας, και η μνήμη είναι σπουδαία τέτοιες μέρες..

-βιταμίνες συμπλέγματος Β. Με τη Μεσογειακή Διατροφή που σημαίνει πλούτος σε αμυλώδη, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα πετυχαίνετε την κάλυψη βιταμινών του συμπλέγματος Β που εμπλέκονται άμεσα με την εγκεφαλική λειτουργία και την οξύτητα πνεύματος.

-νερό, ενυδάτωση! Πάλι θέλει στρατηγική, πάλι θα πούμε «..αν δεν έχεις στρατηγική να πίνεις νερό είσαι μέτριος υποψήφιος, αλλά και μέτριος μεθαυριανός δήμαρχος..». Πίνετε με τακτικότητα το νερό (πχ 1-2 ποτήρια με το ξύπνημα), έχετε μπουκαλάκια νερού μαζί σας και στο αυτοκίνητό σας, ζητάτε πάντα νερό όταν βρίσκεστε κάπου σε επίσκεψη ή σύσκεψη.
-γλυκά. Τα γλυκά αποτελούν ένα εύκολο και γευστικό έδεσμα. Εδώ χρειάζεται προσοχή και μέτρο. Προτιμάτε σοκολατάκια υγείας, που δεν έχουν και πάμπολλες θερμίδες και περιέχουν χολίνη (ενισχύει μνήμα και συγκέντρωση).

-μακριά από το αλάτι. Δεν είναι πάντα στο χέρι σας το πόσο αλάτι θα τρώτε, λόγω του ότι τρώτε πολλές φορές εκτός σπιτιού, όμως όποτε είναι εφικτό (πχ γνωρίζετε τον εστιάτορα, το σεφ, το μάγειρα του σπιτιού κα) επιδιώκετε να ζητάτε τη μερίδα σας με λίγο ή καθόλου αλάτι ως μέτρο πρόληψης και αντιστάθμισμα. Είναι σημαντικό κάτι τέτοιο για να μπορείτε να ρυθμίζετε την αρτηριακή σας πίεση. Αν είναι να ανεβαίνει η πίεση σας από εξωτερικά ερεθίσματα και πισώπλατα χτυπήματα, ας μην κάνουμε τα πράγματα χειρότερα μέσω της τροφής..

-βιταμίνη C. Χαλυβδώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα για το μαραθώνιο σας. Έχετε λίγες ώρες ύπνο, οπότε τι καλύτερο από ένα φρεσκοστιμμένο χυμό (πορτοκάλι) καθημερινά.

-άπαχη πρωτεΐνη. Φιλέτο κοτόπουλο, ψάρια ψητά είναι οι παραγγελίες σας εκτός έδρας. Δεν παραγγέλνετε πάντα εσείς, πολλές φορές είναι α λα καρτ τα γεύματα (δηλαδή προαποφασισμένα), έτσι όποτε σας ζητείται να παραγγείλετε και είναι στο «χέρι» σας το τι θα φάτε να έχετε ως υπενθύμιση ότι «ο μαραθώνιος περιλαμβάνει και εξαιρετικά λιπαρές βραδιές»..

-μη βιάζεστε, μην παρασύρεστε. Ο καλός στρατηγός γνωρίζει το πρόγραμμά του. Αν είναι να κάτσετε το μεσημέρι με μια προεκλογική παρέα σε εστιατόριο, ταβέρνα, μεζεδοπωλείο να θυμάστε τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας το βράδυ. Γιατί αν το βράδυ περιλαμβάνεται ένα προκαθορισμένο σημαντικό γεύμα θα χρειαστεί να είστε εγκρατής.

Το αν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2014 είναι κάτι σχετικά αφηρημένο. Βέβαια πολιτειακά (επίσημα δηλαδή) η προεκλογική περίοδος ξεκινά από τη διακήρυξη εκλογών όπως ανακοινώνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Δυστυχώς, μερικοί δήμαρχοι και πολιτευτές βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο αμέσως μετά τις εκλογές. Δεν είναι άδικη μερικές φορές η ρήση ότι: «..αυτός ο δήμαρχος από τη πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε το μόνο πράγμα που σκέφτεται είναι πότε θα ξαναγίνει δήμαρχος..»
Αφήστε λοιπόν τις πολιτικάντικες τακτικές και πιάστε τις διατροφικές τακτικές, που είναι πιο σπουδαίες καθώς βοηθούν στην αύξηση της απόδοσης, την οποία χρειάζεται ο τόπος !

* ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
e-mail: [email protected]
site: www.bertzeletos.gr

Στις φωτογραφίες οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι των Προεδρικών Εκλογών στις ΗΠΑ το 2012. Περιττό να αναφέρουμε ποιος από τους δύο κέρδισε

ΑΙΡΕΤΟΣ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria