Οι βουλευτές αδειάζουν τον Μηταράκη για τη φέτα - OlaDeka

Οι βουλευτές αδειάζουν τον Μηταράκη για τη φέτα

Το θέμα της φέτας άναψε τα αίματα στη Βουλή με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να βρίσκεται στο εδώλιο

Όλοι εναντίον όλων στη Βουλή με φόντο την φέτα που φαίνεται να εκχωρείται, όπως και άλλα ελληνικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης, όπως οι ελιές Καλαμών, στον Καναδά μέσω της συμφωνίας CETA, όπως περιγράφεται στα τελικά κείμενα των
διαπραγματεύσεων στις 18 Οκτωβρίου 2013. Οι βουλευτές τα έβαλαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κι εκείνος με την σειρά του με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ν.
Μηταράκη, ανοίγοντας νέο γύρο σφοδρής αντιπαράθεσης.

«Κάναμε προσπάθεια να ενημερώσουμε με πολύ εξειδικευμένες τεχνικές πληροφορίες τον κ. Μηταράκη, γιατί αυτός παρακολουθεί το εξωτερικό εμπόριο στα συμβούλια εξωτερικού εμπορίου. Επομένως, εμείς δεν πάμε σε εκείνο το συμβούλιο, εμείς πάμε στο Γεωργίας. Παρόλα αυτά ενημερώσαμε τον κ. Μηταράκη ποιες είναι οι θέσεις μας, πότε έγινε, πως έγινε η φέτα και ούτω καθεξής, τι θα πει «εμβληματικό» και όλα αυτά», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αδειάζοντας τον Ν. Μηταράκη.

Η έκκληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να μην δραματοποιούνται τα γεγονότα, δεν καταλάγιασε τα οξυμένα πνεύματα με τους βουλευτές να ζητούν πάγωμα των συζητήσεων και ο πρωθυπουργός αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί να μην επικυρώσουν τα τελικά κείμενα των διμερών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.- Καναδά.

«Αν τα παραχωρήσουμε όλα, στο τέλος θα μας κάνουν και εισαγωγή φέτας», σχολίασε ο Δ. Τζαμτζής από τη ΝΔ και αναφερόμενος σε πρόσφατο ταξίδι του στον Καναδά, είπε ότι φωτογράφησε τα επίμαχα προϊόντα που βρίσκονταν στα ράφια. «Λέει ξεκάθαρα“traditional feta”, “Greek style cheese”, τυρί ελληνικού στυλ», σημείωσε με νόημα.

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Κασαπίδης που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εμφανίζει ως επιτυχία μια συμφωνία που είναι κατάφωρα εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων και για αυτό πρέπει κάποιοι να απολογηθούν». Κάλεσε τον Αθ. Τσαυτάρη να ασκήσει μέχρις εσχάτων την ακαδημαϊκή ιδιότητα και επιρροή του για να μην δεχθεί ο πρωθυπουργός τον όρο «φέτα» σε οποιαδήποτε μορφή, ούτε για κάποιο άλλο πιστοποιημένο προϊόν, όπως η ελιά καλαμών και ζήτησε ενημέρωση από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη.

«Ανοίγει η πόρτα για να υιοθετήσουν και άλλοι την ονομασία “φέτα”», ήταν η επισήμανση του Αθ. Πετράκου από τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση να θέσει βέτο στην τελική συμφωνία. «Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιεί εθνόσημα των εθνικών μας προϊόντων, θέτοντας θέμα βιωσιμότητας για την κτηνοτροφία καθώς αφορά 400.000 κτηνοτρόφους», επεσήμανε η Ν. Φούντα από την ΔΗΜΑΡ.

Ο Αθ. Τσαυτάρης απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε, υποστήριξε ότι η Ελλάδα εξάγει μόνον το 10% της φέτας που παράγει και πρόσθεσε: «Μακάρι να διπλασιάσουμε την παραγωγή μας, μόλις πιστοποιήθηκε η Π.Ο.Π. φέτα, απελευθερώθηκε μια αγορά που έχουμε κάθε δυνατότητα να καλύψουμε στην Ε.Ε.».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria