Μέχρι να σκάσει η βόμβα των συναλλαγματικών. Στον Τειρεσία οι επιχειρήσεις λόγω capital controls - OlaDeka

Μέχρι να σκάσει η βόμβα των συναλλαγματικών. Στον Τειρεσία οι επιχειρήσεις λόγω capital controls

To πρόβλημα με τις συναλλαγματικές έχει διογκωθεί λόγω των capital controls, ενώ για την ώρα δεν υπάρχει κάποιος επίσημος σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης – και σε συνεργασία με τις τράπεζες – για την αντιμετώπισή του.

Το τελευταίο μέλημα από πλευράς κυβέρνησης ήταν η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, μέσω της οποίας προβλεπόταν πως συναλλαγματικές, γραμμάτια και επιταγές, με ημερομηνία πληρωμής – λήξης από τις 20 Iουλίου έως τις 31 Aυγούστου και που δεν εξοφλούνταν, δεν θα αναγγέλλονταν στον Tειρεσία, εάν εξοφλούνταν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για νέα παράταση έως και τα τέλη Οκτωβρίου, αυτό τελικά δεν κατέστη δυνατό και έτσι οι συναλλαγματικές που έληξαν θυμίζουν ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει.

Μόνο για τον μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στα 1,11 εκατ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2015 και πριν δηλαδή την επιβολή των capital controls έχουν ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ.

Εφόσον δεν προκύψει κάποια σχετική ρύθμιση το προσεχές διάστημα, παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν πως το πρόβλημα θα ενταθεί περαιτέρω και θα προκαλέσει ντόμινο αθέτησης πληρωμών, υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια τόνωσης του υγιούς επιχειρείν και κατ’ επέκταση της οικονομίας.

Το πρόβλημα αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις προσεχώς γιατί, όπως είναι φυσικό, χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν δύνανται να ανταποκριθούν εγκαίρως στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, λόγω των capital controls.

To εν λόγω ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως, προτού μετατραπεί σε μια ακόμη… καυτή πατάτα για την κυβέρνηση, αλλά και προτού επιδεινωθεί το κλίμα της οικονομικής ασφυξίας στην αγορά.

Παράγοντες της αγοράς σπεύδουν να προειδοποιήσουν πως το πρόβλημα έχει καταστεί εξαιρετικά σοβαρό για την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γεγονός που απαιτεί δραστικά μέτρα, εδώ και τώρα, προτού αρχίσουν να πέφτουν βροχή τα λουκέτα…

Η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αναμένεται να προσδώσει σημαντική ανάσα ρευστότητας στην αγορά, καθώς θα οδηγήσει στη σταδιακή άρση των capital controls, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πόσο χρόνο και πόσες οικονομικές αντοχές έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις μέχρι να γίνει αυτό…

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria