«Μαύρη Δευτέρα» για το Χρηματιστήριο -Δραματική πτώση

Στις 668,06 μονάδες ο δείκτης – Πτώση 16,23%

Νέα «Μαύρη Δευτέρα» έζησε το χρηματιστήριο σήμερα, ανοίγοντας ξανά έπειτα από πέντε εβδομάδες, μετά από την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίων.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 668,06 μονάδες, καταγράφοντας δραματική πτώση 16,23%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία «βουτιά» που έχει καταγράψει από το 1987 και τη «Μαύρη Δευτέρα» της 7ης Δεκεμβρίου 1987 όταν υπήρξε υποχώρηση της τάξεως του 15,03% στη χρηματιστηριακή αγορά. Στο κλείσιμο, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίησης της αγοράς μειώθηκε σήμερα κατά 8,4 δισ. ευρώ.

Η αγορά αποτιμά τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, κυρίως, στο χώρο των τραπεζών με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μία ειδικού τύπου συνεδρίαση. Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης χαρακτήρισε, μιλώντας στο Bloomberg, αναμενόμενη τη σημερινή πτώση των τιμών των μετοχών, μετά από πέντε εβδομάδες αργίας, ενώ τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η εξισορρόπηση της αγοράς, αφού αφομοιώσει το όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα.

Εφτασε και στο -22,88%
Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 615,22 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 22,88%, η οποία περιορίστηκε μερικώς στη συνέχεια. Κλειδωμένος στο κατώτατο όριο διακύμανσης έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες να ξεπερνά τα 500 εκατ. Μετοχές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 67,660 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 16,37%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 16,03%. Πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-29,92%), της Υγείας (-28,48%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-24,62%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-19,42%).

Αναλυτές: Συμπεριφορά «κοπαδιού»

Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να περάσουν κάποιες ημέρες, προτού ισορροπήσει ξανά το Χρηματιστήριο, κάνουν αναλυτές. «Υπάρχει συμπεριφορά κοπαδιού. Λίγοι αγοράζουν», δήλωσε στο Reuters διαχειριστής fund που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Οι μετοχές των τραπεζών φαίνεται πως έχουν περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης την Τρίτη, πριν προκύψουν οι προσφορές. Θα πάρει μερικές ημέρες για να ισορροπήσει η αγορά», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα έχουν καλύτερες επιδόσεις, από τη στιγμή που οι προοπτικές τους είναι πιο λαμπρές και είναι λιγότερο εκτεθειμένες στην εγχώρια αγορά», δήλωσε ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής της Beta Securities.

Οι απώλειες της Δευτέρας προέκυψαν εξαιτίας διάφορων λόγων, σημειώνει το Reuters. Οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα μπορεί για παράδειγμα να «κολλήσουν», αφήνοντας την κυβέρνηση και τις τράπεζες με επικίνδυνη έλλειψη ρευστότητας. Επίσης, οι δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας ρίχνουν το βάρος τους στην αγορά. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2-4% φέτος, επιστρέφοντας στην ύφεση που έπληξε τη χώρα για έξι χρόνια έως το 2014.

Οι περιορισμοί για τους Ελληνες επενδυτές

Η αγορά λειτουργεί πλέον με σημαντικούς περιορισμούς για τους Ελληνες επενδυτές, ενώ οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 58,41% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και πραγματοποιούν σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς κανέναν περιορισμό.

Οι Ελληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα, για να αγοράσουν μετοχές.

Ως νέα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων από Έλληνες επενδυτές θεωρούνται:

– Τα εμβάσματα από το εξωτερικό

– τα μετρητά που κατατίθενται στις χρηματιστηριακές

– τα πιστωτικά υπόλοιπα επενδυτών που βρίσκονται ελεύθερα στους κωδικούς τους

– τα κεφάλαια από πώληση υφιστάμενων μετοχών, ομολόγων, αλλά όχι τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων

– τα κεφάλαια που προέρχονται από επιστροφή ασφαλειών (margin)

– τα χρήματα από πληρωμές τοκομεριδίων, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, κ.α.

– τα κεφάλαια από πιστώσεις, προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα (ΣΜΕ, swaps, προθεσμιακές συμβάσεις επιτοκίου, κ.α.)
iefimerida.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria