Παρουσίαση ΕΠΕΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο

ppr
Νέο ΕΣΠΑ 2028–2034: Η Δυτική Μακεδονία ξεκινά τον σχεδιασμό

Η Δυτική Μακεδονία μπαίνει στη διαδικασία σχεδιασμού για τη νέα προγραμματική περίοδο. Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου 2026 παρουσιάστηκε το νέο Εθνικό και Περιφερειακό Εταιρικό Σχέδιο (ΕΠΕΣ) 2028–2034, το ενιαίο πλαίσιο μέσα από το οποίο θα αξιοποιηθούν οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτική Συνοχής τα επόμενα χρόνια.

Στο νέο σχήμα όλοι οι τομείς διεκδικούν πόρους από ένα ενιαίο ταμείο και η χρηματοδότηση συνδέεται με μετρήσιμα αποτελέσματα. Γι’ αυτό, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Γεώργιος Αμανατίδης, η περιοχή χρειάζεται καλό σχεδιασμό, ισχυρή τεκμηρίωση και συμμαχίες. Η Περιφέρεια διεκδικεί:

• διακριτό κεφάλαιο για τις περιοχές σε απολιγνιτοποίηση,

• ειδική ρύθμιση για την αγροτική ανάπτυξη.

«Στο νέο πλαίσιο οι τομείς θα ανταγωνίζονται για τους ίδιους πόρους. Η πρότασή μας θα χτιστεί με τη συμμετοχή όλων: παρατάξεων, Δήμων, φορέων και πολιτών», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο Προϊστάμενος της ΕΥΔ του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» του ΕΣΠΑ 2021-2027, Γιάννης Παπαδόπουλος, εξήγησε ότι αλλάζει η λογική της χρηματοδότησης, αφού το βάρος περνά από το «ποια έργα χρηματοδοτούμε» στο «ποια αποτελέσματα πετυχαίνουμε», με αυστηρότερους χρόνους απορρόφησης. Προτεραιότητα θα έχουν τα ώριμα, κοστολογημένα έργα με ικανούς φορείς υλοποίησης. Τουλάχιστον το 43% των πόρων θα κατευθυνθεί στο κλίμα και την πράσινη μετάβαση και τουλάχιστον το 14% σε κοινωνικούς στόχους.

Για την κατάρτιση της πρότασης συστήνεται Περιφερειακή Ομάδα Σχεδιασμού, στην οποία θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, η ΠΕΔ, η ΔΙΑΔΥΜΑ και οι δύο Διαχειριστικές Αρχές, του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» και του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση», ενώ τις εργασίες της θα υποστηρίζει τεχνικός σύμβουλος που θα παράσχει το Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία» 2021-2027. Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει ειδικός χώρος στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, όπου ο κάθε πολίτης και φορέας θα μπορεί να βρει το σχετικό υλικό και να καταθέσει τη δική του πρόταση.

Η πρώτη προθεσμία για την υποβολή της πρότασης της Περιφέρειας είναι η 20ήΝοεμβρίου 2026, για την οποία, όμως, έχει ζητηθεί παράταση. Η έγκριση του ΕΠΕΣ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται μέσα στο 2028.

Το ΕΠΕΣ 2028–2034 με μια ματιά
Τι είναιΕθνικό και Περιφερειακό Εταιρικό Σχέδιο: ενιαίο πλαίσιο προγραμματισμού των πόρων της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2028–2034
Νέα λογικήΑπό το «ποια έργα χρηματοδοτούμε» στο «ποια αποτελέσματα πετυχαίνουμε»: χρηματοδότηση συνδεδεμένη με στόχους, ορόσημα και δείκτες
Ενδεικτικός φάκελοςΠερίπου 49,5 δισ. € για το σύνολο της χώρας (όχι ανά περιφέρεια)
Οριζόντιες δεσμεύσειςΤουλάχιστον 43% για το κλίμα και την πράσινη μετάβασηΤουλάχιστον 14% για κοινωνικούς στόχους10% για τις αγροτικές περιοχές
Χρονοδιάγραμμα20 Νοεμβρίου 2026: πρόταση της Περιφέρειας (έχει ζητηθεί παράταση)Ιούλιος 2027: άτυπη υποβολή του ΕΠΕΣΙανουάριος 2028: επίσημη υποβολή από το ΥΠΕΘΟΟΜάρτιος–Μάιος 2028: αναμενόμενη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ολόκληρη η συνεδρίαση: 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria