Ουκρανία: Πιέσεις Τραμπ σε Ζελένσκι πριν την κρίσιμη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες στον Λευκό Οίκο

trump zelenski eu

Στις 8 μμ ώρα Ελλάδος η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι ενώ λίγο αργότερα ο Αμερικάνος πρόεδρος θα συναντήσει τους ευρωπαίους ηγέτες. Σε εκτενή ανάλυση το CNN αναφέρει πως ο Ζελένσκι βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα όπου καμία από τις επιλογές που ενδεχομένως πάρει, δεν θα δώσει λύση για τον ίδιο και την χώρα του.

Βόμβα από το CNN, καθώς σύμφωνα με τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε να παραχωρήσει «ισχυρές» εγγυήσεις ασφάλειας ως μέρος μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης μιας διάταξης που θα προβλέπει τη συλλογική άμυνα της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε περίπτωση που η Ρωσία επιχειρήσει νέα εισβολή,

Ο Στιβ Γουίτκοφ είπε στο CNN ότι η ρήτρα που συμφώνησε η Ρωσία ήταν μια λύση για την απόψη που είχε η Ουκρανία ότι δεν θα μπορεί ποτέ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Είπε ότι οι Ρώσοι είχαν επίσης δεσμευτεί να «νομοθετήσουν» την υπόσχεση να μην εισβάλουν στην Ουκρανία ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε οποιοδήποτε μελλοντικό ειρηνευτικό σχέδιο.

Την ίδια στιγμή το CNN σε ανάλυσή του κάνει λίγο για ένα αδύνατο δίλημμα στο οποίο είναι αντιμέτωπος ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Θα πρέπει να σταθμίσει αν θα μπορούσε να πείσει τη χώρα του να τον ακολουθήσει σε περίπτωση που παραχωρούσε έδαφος στη Ρωσία – μέρος του οποίου βρίσκεται ακόμη στα χέρια της Ουκρανίας – ή αν αυτός και ο λαός του θα μπορούσαν να αντέξουν το κόστος μιας πιθανής αντίστασης στον Τραμπ και να πουν όχι.

Αν επιλέξει το δεύτερο, θα τερματίσει αμέσως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάθε εναπομένουσα αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική βοήθεια και την ανταλλαγή πληροφοριών;

Αν συμβεί αυτό, σε ποιο βαθμό θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Ζελένσκι να παρέμβουν και να καλύψουν τα κενά που θα αφήσει η πλήρης αποχώρηση των ΗΠΑ;

«Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο με τη Ρωσία σχεδόν αμέσως, αν το θέλει, ή μπορεί να συνεχίσει να πολεμά», προειδοποίησε ο Τραμπ σε σειρά αναρτήσεών του στο Truth Social.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ανακτηθεί η Κριμαία που δόθηκε από τον Ομπάμα (πριν από 12 χρόνια, χωρίς να πέσει ούτε τουφεκιά!), και να υπάρξει ένταξη στο NATO για την Ουκρανία. Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ στη συνέχει εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν βρέθηκαν τόσοι Ευρωπαίοι ηγέτες ταυτόχρονα» στον Λευκό Οίκο.

Εκτός από τον Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον θα βρεθούν σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

– 19:00: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φτάνουν στον Λευκό Οίκο
– 20:00: Ο Τραμπ υποδέχεται τον Ζελένσκι
– 20:15: Διμερής συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι
– 21:15: Ο Τραμπ υποδέχεται τους Ευρωπαίους ηγέτες
– 22:00: Συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria