Η καθιερωμένη συζήτηση μετά από κάθε debate αφορά το ποιος έχασε και το ποιος κέρδισε. Μια συζήτηση που μπορεί να είναι ιντριγκαδόρικη, εντούτοις, συνήθως δεν έχει τη σημασία που της προσδίδουμε.
Τις περισσότερες φορές οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν κρίνονται από τα debate. Εξαιρέσεις βέβαια υπάρχουν, όπως το πρόσφατο debate του ΠΑΣΟΚ που έδωσε σημαντική ώθηση στον Γερουλάνο.
Πάμε λοιπόν να κάνουμε το «ταμείο» του debate του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας στο νου ότι τα όποια κέρδη και ζημιές μπορεί να μην έχουν και τόσο μεγάλο αντίκρισμα στις κάλπες της Κυριακής.
1. Η διαδικασία που επελέγη ήταν σαφώς καλύτερη από εκείνες του παρελθόντος. Η δυνατότητα που δόθηκε στους υποψήφιους να κάνουν διάλογο μεταξύ τους έδωσε ζωντάνια στη συζήτηση, ενώ ο χρονικός περιορισμός του debate στις δύο ώρες απέτρεψε την κόπωση των τηλεθεατών.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως όλον βγαίνει κερδισμένος από το debate. Μετά από ένα μακρύ διάστημα απαξίωσης και γελοιοποίησης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κάνει μια σοβαρή συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων προέδρων του. Συζήτηση που ήταν όχι μόνο πολιτική, αλλά διεξήχθη σε ήπιους τόνους -κάτι που είναι αυτονόητο για μια εσωκομματική διαδικασία, αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ζητούμενο. Είναι σίγουρο ότι η επιτυχία του ντιμπέιτ θα φέρει περισσότερο κόσμο στις κάλπες της Κυριακής.
3. Σε μείζονα ζητήματα δεν γίναμε σοφότεροι. Μπορεί η συζήτηση να ήταν πολιτική και πολιτισμένη, ωστόσο, ελάχιστα ελέχθησαν για το κρίσιμο ζήτημα των συμμαχιών και της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου. Επιπλέον, δεν εξηγήθηκε πώς δεν θα επαναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τα λάθη που τον οδήγησαν στην κατάρρευση -η αυτοκριτική όλων των υποψηφίων για τη στήριξη στον Κασσελάκη ήταν προσχηματική.
4. Από το debate επιβεβαιώθηκε ότι το δίδυμο που θα διεκδικήσει την προεδρία είναι ο Φάμελλος και ο Πολάκης. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι δεν έπεισαν ότι μπορούν να πάνε ψηλά στις κάλπες της Κυριακής.
5. Ο ρόλος του υποψηφίου προέδρου φάνηκε πολύ μεγάλος για τον Γκλέτσο. O Γκλέτσος δεν έδειξε ότι τη σοβαρότητα ούτε και την προετοιμασία που απαιτείται για να είναι κανείς υποψήφιος αρχηγός.
6. Ο Φαραντούρης δεν έκανε λάθη, αλλά δεν έπεισε. Το βασικό πρόβλημα του Φαραντούρη είναι ότι δεν μπορεί να απαντήσει με πειστικότητα στο ερώτημα που δεν απάντησε και ο Δούκας: Γιατί δεν περιμένει να δείξει πρώτα δείγματα στο αξίωμα που μόλις εκλέχτηκε πριν επιχειρήσει να ανέβει στο πιο πάνω σκαλί.
7. Ο Φάμελλος δεν έχασε αλλά δεν πήρε και την ώθηση που επιδίωκε. Ο Φάμελλος ήταν και παραμένει φαβορί -άλλωστε έχει την υποστήριξη της μεγάλης πλειονότητας των στελεχών. Στο ντιμπέιτ έδειξε ξανά αυτά που θεωρούνται τα πιο σοβαρά προτερήματά του: την ηπιότητα, τη σοβαρότητα και τη δυνατότητα να επικοινωνεί με τους πολίτες πέρα από το σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, δεν κατάφερε να στριμώξει τον Πολάκη. Επιπλέον, το μοντέλο που φαίνεται να προτείνει για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι καταφανώς διακριτό από αυτό του ΠΑΣΟΚ.
8. Ο Πολάκης κέρδισε τις εντυπώσεις. Ο Πολάκης είναι το outsider της κούρσας. Από το debate πήρε την ώθηση που αναζητούσε αφού έδειξε αποφασιστικότητα, «στρογγύλεψε» τα απωθητικά χαρακτηριστικά του και διατύπωσε έναν πολιτικό λόγο στον οποίο το σκληρό συριζικό κοινό αναγνωρίζει τον εαυτό του. Ωστόσο, ο Πολάκης δεν έδωσε πειστική απάντηση γιατί υπήρξε ο βασικός υποστηρικτής του Κασσελάκη. Επιπλέον, μια εκλογή Πολάκη αποκόπτει τη δυνατότητα οποιασδήποτε επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με άλλους πολιτικούς χώρους.
Οι προβλέψεις
Ακόμα και οι οργανωτικοί υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις για το πόσοι και ποιοι θα συμμετάσχουν στις εκλογές της Κυριακής. Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε στοιχειωδώς το εκλογικό σώμα, δεν μπορούμε να κάνουμε κι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα. Το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι οι Φάμελλος και Πολάκης θα είναι οι διεκδικητές της νίκης.
Κυριακή κοντή γιορτή.