«Επιτέλους χαμόγελα χαράς, σήμερα είναι μία χαρμόσυνη μέρα», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του κατά την ανακοίνωση της ίδρυσης του “προοδευτικού κινήματος” και πρόσθεσε: «δημιουργούμε το κίνημα για την δημοκρατία των ελεύθερων πολιτών και για την πρόοδο».
Εκατοντάδες υποστηρικτές ήταν συγκεντρωμένοι από νωρίς στον χώρο των γραφείων και έξω από αυτόν, περιμένοντας υπομονετικά για περισσότερο από μιάμιση ώρα μέχρι να αρχίσει την ομιλία του.
Για το όνομα του νέου κόμματος είπε: «Εσείς θα αποφασίσετε όνομα, εσείς, το κίνημα προόδου, εσείς θα είσαστε οι ιδιοκτήτες και ο πρόεδρος ο υπηρέτης σας».
Στην ανακοίνωση της ίδρυσης παραβρέθηκαν η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η Ραλλία Χριστίδου, η Κυριακή Μάλαμα, καθώς και οι πρώην βουλευτές, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Παναγιώτης Κουρουμπλής. Εκεί ήταν από νωρίς και ο Θάνος Μωραίτης, ο Θανάσης Οικονόμουμ, ο ‘Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο Βαγγέλης Αντώναρος, ο Νίκος Καρανίκας.
Λίγο πριν αρχίσει να μιλά τον υποδέχθηκε από το μικρόφωνο τραγουδώντας το “Θα ναι σαν να μπαίνει η ‘Ανοιξη”, η Σοφία Βόσσου.
Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στις χθεσινές εξελίξεις λέγοντας: «Είχαμε ένα δίλημμα: να νομιμοποιήσουμε την διαδικασία με την συμμετοχή μας ή να μιλήσουμε; Αποφασίσαμε να μιλήσουμε γιατί η σιωπή είναι συνενοχή. Σε αυτό το δίλημμα, εμείς απαντήσαμε φωνάζοντας δυνατά. Νικήσαμε ένα ολόκληρο κομματικό μηχανισμό σε δύο εβδομάδες. Γι αυτό δεν έβγαλαν αποτελέσματα. Αλλά βάζουμε αυτά στο παρελθόν. Η ιστορία θα τους κρίνει. Επειδή πολλοί κουνάνε την σημαία της Αριστεράς τους θυμίζω ότι “τα στερνά τιμούν τα πρώτα”. Η Αριστερά είναι τρόπος ζωής, όχι τρόπος να ζεις. Τους ευχόμαστε καλή τύχη στην διαχείριση των πόρων που τους έκανε τιμή να τους δώσει η χώρα. Η ιστορία θα τους κρίνει. Το κίνημά μας θα απευθυνθεί σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο και στην θεσμική δεξιά. Θα δώσει έμφαση στην ισόρροπη ανάπτυξη, στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων και στα σύγχρονα δικαιώματα, όπως τα δικαιώματα στον πολιτισμό και το δικαίωμα στη αναπαραγωγή».
Για την απόφασή του να αποχωρίσει από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: « Σε ένα αντιδημοκρατικό κόμμα εμείς δεν παραμένουμε, δημιουργούμε ένα κόμμα από την κοινωνία για την κοινωνία. Δημιουργούμε ένα κίνημα των μελών. Και σε αυτό το κίνημα έχετε όλες και όλοι την ίδια συμμετοχή και την ίδια ιδιοκτησία. Ανήκει σε εσάς όχι σε μένα. Είναι δύσκολο να κάνεις μία τέτοια αρχή, όμως αυτό που κάνουμε είναι η συνέχεια του δημοκρατικού ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς βάζουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής».
Μίλησε για τον κίνδυνο της Ακροδεξιάς και είπε ότι «Απέναντι στο δεξιό κύμα πρέπει να πείσουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα κράτος που θα κάνει αλλαγές. Θα αντιμετωπίσει την κρίση στην σχέση του κράτους με τον πολίτη. Ο φαύλος κύκλος σπάει με την συμμετοχική δημοκρατία. Ένα σύστημα που με πολεμά εδώ και ένα χρόνο. Θα παραμείνουμε η μόνη ανεξάρτητη, ρηξικέλευθη, προοδευτική παράταξη του τόπου. Το προοδευτικό κίνημα αρχίζει σήμερα από την βάση
Δεν θα είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα των ελίτ θα είμαστε ένα λαϊκό προοδευτικό κόμμα. Έχουμε την ευκαιρία να φτιάξουμε κάτι που θα καλύψει το κενό που έχει η χώρα. Η χώρα δεν έχει ένα προοδευτικό κόμμα που να μην έχει εξαρτήσεις από κανέναν.
Θ. Τζάκρη: Θα σταθώ στο πλευρό του Στ. Κασσελάκη
«Τη Δευτέρα που θα ανοίξει η Βουλή θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας με έναν τρόπο συγκροτημένο. Πλέον δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία συμμετείχε στη συγκέντρωση όπου ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την ίδρυση κόμματος.
«Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Απόστολου Γκλέτσου, της Ράνιας Σβίγκου και του Γιάννη Ματζουράνη δεν είναι πλέον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει πλέον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε, ενώ για το εάν θα σταθεί στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη απάντησε: «Όπως ήμουν από την πρώτη στιγμή».
Επίσης η κ. Τζάκρη τόνισε: «Σε όλον αυτόν τον αγώνα ήμουν εγώ που το έλεγα ότι αν κερδίσουμε το συνέδριο θα πάμε σε εκλογές, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο. Έχω πολύ μεγάλο προβληματισμό για αυτήν τη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ που κατέληξε σε αυτό το αίσχος. Την υπηρέτησα με όλη την καρδιά. Έχουμε όλοι το μερίδιο της ευθύνης μας και κάνω σε αυτό το σημείο μια αυτοκριτική. Οι γραφειοκρατικές αντιλήψεις δεν γεννήθηκαν χθες. Ήταν βαθύτατα εμπεδωμένες σε βάθος δεκαετιών. Η ευθύνη η δική μας εδώ είναι ότι δεν τις αντιληφθήκαμε γιατί δεν αποδίδονταν μόνο σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Ήταν συστηματικές, συστημικές και συγκροτημένες και πλέον φάνηκε το τελευταίο δίμηνο να καταλήξουν επικίνδυνες».
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ