Το να τρώτε μόνο με γιαούρτι ή φρούτα μπορεί να φαίνεται υγιεινή επιλογή, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν.
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, το να τρώμε μόνο φρούτα ή γιαούρτι για βραδινό μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινό όσο νομίζουμε. Μερικοί άνθρωποι καταφεύγουν σε αυτά τα τρόφιμα για ένα ελαφρύ δείπνο. Ωστόσο, η Carmen Aragón, από την Ομάδα Διατροφής της Ισπανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας και Διατροφής (SEEN), προειδοποιεί ότι πρόκειται για διατροφικά ελλιπή δείπνα.
Ωστόσο, η ειδικός διευκρινίζει ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η συνολική ισορροπία όλων όσων τρώμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, «επομένως πρέπει να δίνουμε προσοχή στο γενικό πρότυπο της διατροφής μας και όχι στη σχολαστική κατανομή των τροφίμων σε κάθε γεύμα».
Και αν θέλουμε ούτως ή άλλως να έχουμε ένα πολύ ελαφρύ δείπνο, η Alba Santaliestra, γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου Επίσημων Συλλόγων Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, προτείνει να επιλέξουμε έναν συνδυασμό γιαουρτιού και φρούτων, «δεδομένου ότι θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε αυτό το κομμάτι των λαχανικών, συν την πρωτεΐνη με τα γαλακτοκομικά και να ενσωματώσουμε κάποιο είδος δημητριακών για να πετύχουμε ένα δείπνο με όλα τα κύρια θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα δείπνο με παρόμοιο περιεχόμενο, προετοιμάζοντας μια πλήρη σαλάτα, με μια ομελέτα λαχανικών ή ένα wrap με σολομό και λαχανικά, επιλογές που είναι επίσης πολύ απλές και γρήγορες στην προετοιμασία».
Πώς είναι το ιδανικό δείπνο
Τόσο η Aragón όσο και η Santaliestra επισημαίνουν ότι ένα ισορροπημένο δείπνο, αν ακολουθήσουμε τις διατροφικές συστάσεις της μεθόδου του πιάτου, γνωστής και ως Πιάτο του Χάρβαρντ ή Πιάτο Υγιεινής Διατροφής, θα πρέπει να χωρίζει το πιάτο σε:
- Το μισό πιάτο θα πρέπει να περιέχει τρόφιμα φυτικής προέλευσης, δηλαδή λαχανικά.
- Το ένα τέταρτο του πιάτου προορίζεται για πρωτεϊνούχες τροφές, όπως κρέας, ψάρι, αυγά, όσπρια κ.λπ.
- Το υπόλοιπο ένα τέταρτο θα πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες, όπως πατάτες, ζυμαρικά, ψωμί και ρύζι. Τα τελευταία θα πρέπει, ωστόσο, να επιλέγονται στην εκδοχή τους με ολική άλεση.
Όσον αφορά τις πρωτεΐνες, η Santaliestra συμβουλεύει να δοθεί προτεραιότητα «σε εκείνες φυτικής προέλευσης (όσπρια) και να διαφοροποιηθούν εκείνες ζωικής προέλευσης μεταξύ κρέατος, ψαριών, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων, δεδομένου ότι γενικά παρατηρείται υψηλότερη κατανάλωση κρέατος και χαμηλότερη κατανάλωση ψαριών και αυγών».
Και αφού ξεκαθαρίσουμε τι πρέπει να τρώμε, πρέπει να δώσουμε προσοχή στις ποσότητες. Η μέθοδος του χεριού μπορεί να μας βοηθήσει να ξέρουμε πόση ποσότητα είναι αρκετή για κάθε άτομο ανάλογα με το μέγεθός του. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος δίνει ένα παράδειγμα:
- Το να φτιάξετε ένα μπολ και με τα δύο χέρια θα ήταν το ισοδύναμο της μερίδας λαχανικών.
- Η παλάμη του χεριού (χωρίς τα δάχτυλα) θα ισοδυναμούσε με μια μερίδα κρέατος ή ψαριού.
- Το μέγεθος της σφιγμένης μας γροθιάς δείχνει την ποσότητα των δημητριακών ή/και των ριζών λαχανικών.
Τι γίνεται αν είμαστε κλασικοί στο δείπνο και συνήθως επιλέγουμε ένα τηγανητό αυγό ή μια γαλλική ομελέτα που συνοδεύεται από μια σαλάτα ή άλλο μαγειρεμένο λαχανικό; Και οι δύο ειδικοί εγκρίνουν αυτή την επιλογή από διατροφική άποψη.
Ωστόσο, με την προσθήκη κάποιου ψωμιού ολικής άλεσης ή άλλου υδατάνθρακα και ενός φρούτου για επιδόρπιο.