Τούρκος αξιωματούχος «μαζεύει» τον Ερντογάν για τους 1.000 μαχητές της Χαμάς

Στην κόντρα του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για 1.000 τραυματισμένα μέλη της Χαμάς που νοσηλεύονται στη χώρα του, αλλά Τούρκος αξιωματούχος «διόρθωσε» τη δήλωση του προέδρου.

Όταν αντέδρασε στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε μια δήλωση που λίγο αργότερα Τούρκος αξιωματούχος έσπευσε να διορθώσει. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, 1.000 μέλη της Χαμάς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας του.

Μετά τη συνάντηση που είχαν στο προεδρικό μέγαρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλησαν να επικεντρωθούν στη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ωστόσο, ήταν εμφανή μερικά από τα σημεία τριβής: η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αλλά και το Μεσανατολικό και κυρίως το ζήτημα της Χαμάς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς. Αμέσως μόλις τελείωσε τις δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξαναπήρε τον λόγο για να απαντήσει σε αυτό. Και τότε αναφέρθηκε σε 1.000 μέλη της Χαμάς που βρίσκονται στην Τουρκία.

«Θα μας λυπούσε αν αποκαλούσατε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Δεν βλέπουμε τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση… Περισσότερα από 1.000 μέλη της Χαμάς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Λίγη ώρα αργότερα, Τούρκος αξιωματούχος «μάζεψε» αυτή τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι ο ηγέτης της χώρας έκανε λάθος και στην πραγματικότητα αναφερόταν σε Παλαιστίνιους από τη Γάζα.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε λάθος, εννοούσε ότι νοσηλεύονται 1.000 άτομα από τη Γάζα, όχι μέλη της Χαμάς», δήλωσε ο εν λόγω Τούρκος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters, ο οποίος μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

erdogan-mitsotakis-antidrasi_bbe23.jpg

Μητσοτάκης: Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς

«Με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα σε θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επίθεση από τους «τρομοκράτες» της Χαμάς, όσο και στην ανάγκη για εκεχειρία στη Γάζα.

«Η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί σε μια αιματηρή και προκλητική εισβολή τρομοκρατών στο έδαφός της, με θύματα αθώους που δολοφονήθηκαν, απήχθησαν, βασανίστηκαν», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και τόνισε ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό.

«Όμως συμφωνούμε στο ότι πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη χρήση βίας και το αιματοκύλισμα στην περιοχή και να οδηγηθούμε σε ανακωχή διαρκείας. Πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι της Γάζας, να απελευθερωθούν οι όμηροι, να επιτραπεί η πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Θα είναι κολοσσιαίο λάθος μια χερσαία επίθεση στη Ράφα. Η μόνη βιώσιμη προοπτική είναι η λύση των δύο κρατών», επεσήμανε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

kyriakos-mitsotakis40_b5e6e.jpg

Η αντίδραση Ερντογάν για τη Χαμάς

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενοχλήθηκε από τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Χαμάς και πήρε ξανά τον λόγο για να του απαντήσει.

«Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα στο οποίο δεν είμαστε σύμφωνοι. Εγώ δεν θεωρώ τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς. Ιδρύθηκε όταν καταλύθηκαν τα εδάφη τους, για να τα προστατεύσει. Είναι μια αντιστασιακή οργάνωση. Θα πρέπει να το δούμε αυτό, απέναντι στην απώλεια ανθρώπινων ζωών που φτάνουν τις 45.000», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν θεωρώ τρομοκρατική μια οργάνωση που δίνει αγώνα για να προστατεύσει τα εδάφη και τον λαό τους. Αν την ονομάσετε τρομοκρατική, αυτό θα με λυπούσε. Είναι μια λανθασμένη προσέγγιση και δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτή», δήλωσε ακόμα μεταξύ άλλων.

«Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό, αλλά ότι συμφωνούμε στην ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και πάνω από όλα να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι που είναι τα μεγάλα θύματα», του απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτό μπορεί να γίνει», του είπε ο Τούρκος πρόεδρος και εκεί ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.

erdogan-mitsotakis31_99965.jpg

Η διαφωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν για τη μειονότητα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφώνησαν και για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

«Βλέπουμε το θέμα της μειονότητας ως γέφυρα ανθρώπινης φιλίας», είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος, αλλά συμπλήρωσε: «Προσμένουμε η θετική ατμόσφαιρα να συμβάλλει στην εκπλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα».

mitsotakis-erdogan41_ddb6a.jpg

«Οι μειονότητες στις χώρες μας, που προσδιορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης, αποτελούν γέφυρα φιλίας των λαών μας», του απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Από τη μία, η ελληνική μειονότητα- έστω δραστικά μειωμένη πληθυσμιακά- εμπλουτίζει την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Τουρκίας. Χρειάζεται όμως και τη στήριξη της τουρκικής πολιτείας για να συνεχίσει να το πράττει», συνέχισε.

«Στη Θράκη, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι διαβιούν αρμονικά με την ελληνική και την ευρωπαϊκή έννομη τάξη να τους εγγυάται ένα καθεστώς ίσων ευκαιριών (…) Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ το έμπρακτο ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη εκδηλώνεται με την αυτονόητη τήρηση των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας για τα μέλη της», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θεωρούμε επιτυχία μας την ενεργό παρουσία της μειονότητας στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθιση γνώριζε ο διαρκώς μειούμενος ελληνικός πληθυσμός στην Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria