Η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, την οποία ανέπτυξε το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, δίνει άλλη διάσταση στην οινική εμπειρία του καταναλωτή
Μια έξυπνη λύση που απογειώνει την οινική εμπειρία των καταναλωτών ανέπτυξε το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας στη σήμανση προϊόντων οίνου, μια ζωντανή ετικέτα κρασιού (Wine Live Label), που δίνει στους οινόφιλους τη δυνατότητα, κρατώντας το μπουκάλι στα χέρια τους, να μάθουν τα πάντα γύρω από το προϊόν, από τις ποικιλίες που χρειάστηκαν για να δημιουργηθεί μέχρι τις καλλιέργειες, την τοποθεσία τους, αλλά και την ιστορία τους, και όλα αυτά μέσω ψηφιακής αφήγησης και animation. Η πιλοτική Ζωντανή Ετικέτα σχεδιάστηκε για τον Λιαστό του οινοποιείου ΝΑΚΟΣ από τη Σιάτιστα και, πέραν της επαύξησης της εμπειρίας του καταναλωτή, δημιουργεί πρόσθετη αξία για τα προϊόντα οίνου, αλλά και ευκαιρίες για αλληλεπιδραστικό μάρκετινγκ.
Η εφαρμογή κατεβαίνει στο κινητό, αναγνωρίζει οπτικά στοιχεία της ετικέτας και προβάλλει το περιεχόμενο που έχει σχεδιαστεί, παραπέμποντας και σε οπτικοακουστικούς συνδέσμους. Μοιάζει δε μαγική η στιγμή που, κρατώντας το κινητό μπροστά στο μπουκάλι, η ετικέτα ζωντανεύει και ανοίγει, για να αποκαλύψει τις πληροφορίες για το κρασί.
Ειδικότερα, το πολυμεσικό περιεχόμενο που δημιουργήθηκε περιλαμβάνει βίντεο τα οποία καταγράφουν τις διαδικασίες που ακολουθεί η επιχείρηση για την παραγωγή του κρασιού (συγκομιδή, σύνθλιψη και πίεση, ζύμωση, διαύγαση, ωρίμανση, εμφιάλωση, διανομή), βίντεο που καταγράφουν τις υποδομές της επιχείρησης και συστήνουν το ανθρώπινο δυναμικό της, ψηφιακές αφηγήσεις ιστοριών γύρω από τα προϊόντα κρασιού, πληροφορίες για τα συστατικά, τις θερμίδες, τη θερμοκρασία συντήρησης του κρασιού, σύντομα animation που δίνουν ζωή στις ετικέτες των μπουκαλιών και στοχεύουν κυρίως στο να εντυπωσιάσουν τον καταναλωτή, αλλά και διαδραστικά βίντεο τα οποία ενσωματώνουν στο περιεχόμενο και τη ροή τους τεστ γνώσεων, δίνοντας την ευκαιρία για διαδραστική μάθηση.
Φοιτητές του Τμήματος Επικοινωνίας Ψηφιακών Μέσων, που έλαβαν μέρος στη δημιουργία της έξυπνης αυτής εφαρμογής, βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσουν τις γενικότερες δυνατότητες που έχει, όχι μόνο για κρασιά και οινοποιεία, αλλά και για άλλα προϊόντα με ετικέτες στη συσκευασία. Η Μαρία Βαρνιτσιώτη, η Ελένη Παπαδοπούλου, ο Αργύρης Γεωργιάδης και η Κλειώ Καπέκα περιέγραψαν στη Voria.gr την εμπειρία τους από το έργο, αλλά και τη σημαντική δουλειά που κάνει το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας -όπου διευθυντής είναι ο καθηγητής Γιώργος Λάππας, πρόεδρος του Τμήματος- για τη σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία.
Όπως επισημαίνεται στο πλαίσιο της εν λόγω δράσης, στην αγορά οίνου οι παραδοσιακές μέθοδοι μάρκετινγκ τείνουν να αντικατασταθούν από νέες που στηρίζονται, μεταξύ άλλων, στην παροχή εξαιρετικών εμπειριών. Άλλωστε, η κατανάλωση προϊόντων οίνου είναι άμεσα συνδεδεμένη με μια πολυ-αισθητηριακή εμπειρία που βασίζεται στη φαντασία, αλλά και στα συναισθήματα που βιώνει ο καταναλωτής, όταν έρχεται σε επαφή με το προϊόν και αφορά όλα τα αγοραστικά στάδια, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την αγορά.
Το έργο ολοκληρώθηκε το 2022 και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ 2014-2020)». Μαζί με το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων και το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας εταίροι στο συγκεκριμένο έργο ήταν η οινοποιητική επιχείρηση ΑΦΟΙ Χ. ΝΑΚΟΥ που παράγει οίνους ποιότητας Πιστοποιημένης Γεωγραφικής Ένδειξης και διαθέτει Πιστοποιητικό Οίνου παραγόμενου από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, αλλά και η εταιρεία ΑΡΓΩ, με εμπειρία στην προβολή και προώθηση προϊόντων και δη αγροδιατροφής.