Γεμάτα φεύγουν πλοία, αυτοκίνητα, λεωφορεία και αεροπλάνα με τους προορισμούς να έχουν γεμίσει για το Πάσχα 2024 παρά το κύμα ακρίβειας.
Ούτε καρφίτσα δεν πέφτει τόσο σε ταβέρνες όσο και σε καταλύματα τις ημέρες του Πάσχα παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των νοικοκυριών προσπαθεί να σηκώσει το δυσβάσταχτο φορτίο της αύξησης της τιμής των αγαθών.
Πράγματι υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων οι οποίοι μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις υψηλές δαπάνες των ημερών ενώ κάποιοι άλλοι βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.
Πάντως δημοσίευμα των Financial Times συνηγορεί προς τη δεύτερη πτυχή καθώς κατέταξε την Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία στις φτωχότερες χώρες της ΕΕ.
«Η χώρα είναι πραγματικά ανάμεσα σε εκείνες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη, όμως έχει γίνει και η φτωχότερη», σχολιάζουν οι Financial Times στην ανάλυσή τους.
Επιλέγουν να περάσουν το Πάσχα με συγγενείς
Μείωση της αποταμίευσης αλλά και των λαινικών πωλήσεων δείχνουν οι στατιστικές τη στιγμή που μεγάλη μερίδα των Ελλήνων, προτιμάει να ξοδεύσει το περιορισμένο εισόδημά του προκειμένου να βρεθεί με άτομα από το κοντινό του περιβάλλον ακόμα και της παιδικής του ηλικίας!
Οι περισσότεροι λοιπόν επιλέγουν να αγοράσουν δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή να πραγματοποιήσουν κάποιο ταξίδι με φίλους και συγγενείς ενόψει Πάσχα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλη Κορκίδη για τον φετινό τζίρο για τόσο για τις αγορές του Πάσχα όσο και τις αποδράσεις των ταξιδιωτών.
«Ο Πασχαλινός εορταστικός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και των υπηρεσιών εστίασης και διαμονής, που θα αποτυπωθεί στα στατιστικά του Μαΐου, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ της περυσινής χρονιάς, αφού, φέτος, το ελληνικό Πάσχα είναι ουσιαστικά εντός της θερινής τουριστικής περιόδου και θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αυξημένη τουριστική κίνηση από το εξωτερικό με την «εισαγόμενη κατανάλωση» τόνισε λέγοντας ότι «η αγορά υπολογίζει να απορροφήσει μεγάλο μέρος του δώρου του Πάσχα και, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των μισθών, ευελπιστεί οι καταναλωτές να επηρεαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο από την ακρίβεια στα τρόφιμα».
Ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι το Πασχαλινό τραπέζι
Ακριβότερο κατά 6% είναι το φετινό τραπέζι, ενώ οι περισσότεροι ευελπιστούν στις προσφορές της τελευταίας στιγμής, σήμερα Μεγάλη Παρασκευή αλλά και το Μεγάλο Σάββατο.
Η τιμή των λαμπάδων ποικίλλει ανάλογα με τις απαιτήσεις αλλά και τις προτιμήσεις του καθενός. Μία απλή λαμπάδα ξεκινάει από 10 ευρώ ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και 40 ευρώ αν σε αυτήν προστεθεί κάποιο παιχνίδι.
Η έλλειψη του κακάο έχει εκτοξέυσει την τιμή των Πασχαλινών αυγών τα οποία μπορεί να φτάσουν ακόμα και 30 ευρώ το κιλό, με τους νονού να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Σύμφωνα με τιμοληψίες του Ινστιτούτου Καταναλωτών( ΙΝΚΑ) το φετινό Πασχαλινό τραπέζι είναι ακριβότερο κατά 6% με το κόστος να διαμορφώνεται στα 355,88 ευρώ (για έξι έως οκτώ άτομα) από 334,5 πέρσι.
Μάχη για τις τιμές του οβελία στα σούπερ μάρκετ
Μεγάλες αποκλίσεις εμφανίζουν οι τιμές του οβελία σε σούπερ μάρκετ και κρειοπωλεία.
Είναι ενδεικτικό ότι το κατσίκι σε σούπερ μάρκετ κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ, ενώ όποιος επιθυμεί να αγοράσει από κρεοπωλείο, τότε η τιμή ανεβαίει στα 13 ευρώ.
Η τιμή παραγωγού-κτηνοτρόφου κυμαίνεται ήδη από 7,5 έως και 9 ευρώ το κιλό.
Οι έμποροι εκτιμούν ότι εφέτος το πασχαλινό τραπέσζι θα είναι ακριβότερο από 16,3% έως 19,3%, σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ) κατέγραψε, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με «key-informers» της αγοράς, τις τιμές τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κλπ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.
Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 89,04 έως 130,04 ευρώ.
Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές που θα προβούν στις ίδιες αγορές με πέρυσι από αντίστοιχα καταστήματα θα αντιμετωπίσουν μεταβολή της τάξης του 16,3% έως 19,3% σε σύγκριση με το 2023.
Σημειώνεται ότι το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.
Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων που πραγματοποιήθηκε η έρευνα είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι, για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές των αγαθών που εντάσσονται στο «πασχαλινό εορταστικό καλάθι» αλλά και στο «καλάθι του νοικοκυριού».