Τι θα συμβεί αν το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν – Ντόμινο δυσμενών συνεπειών

Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης

Την άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πιέσουν ώστε να μην συμβεί γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε απρόβλεπτο ντόμινο εξελίξεων, αναφέρει στο Dnews, ο δημοσιογράφος και αναλυτής Σταύρος Λυγερός, αναλύοντας τι ακριβώς συνέβη με την επίθεση του Ιράν.

Θεωρεί ότι η επίθεση των Ιρανών, ήταν σχεδόν σκηνοθετημένη, ώστε να μην προκαλέσει θύματα, αλλά να θεωρηθεί απλά, ως απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ, στο Ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Γιατί το Ιράν «έπρεπε» να απαντήσει

«Το πρόβλημα για τους Ιρανούς, ήταν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν ότι δεν συνέβη τίποτα στη Δαμασκό, από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιρανικό προξενείο. Έπρεπε να απαντήσουν. Από την άλλη, δεν θέλουν να προκαλέσουν μία γενικευμένη σύγκρουση με το Ισραήλ, γιατί ξέρουν ότι θα παρασυρθεί και η Αμερική και θα αναγκαστούν να την αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Και φυσικά θα βγουν χαμένοι», αναφέρει ο κ. Λυγερός και σημειώνει για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

«Ο Νετανιάχου έχει περιέλθει σε μία πολύ δύσκολη θέση. Έξι μήνες μετά την επίθεση στη Χαμάς, δεν μπορεί να πει ότι πέτυχε τον αντικειμενικό στρατιωτικό του στόχο, να την συντρίψει. Έχει μεγάλες απώλειες η Χαμάς, αλλά, δεν έχει συντριβεί. Μιλάμε για μία περιοχή που είναι μικρότερη από την Άνδρο. Ο Νετανιάχου λοιπόν, έχει απομονωθεί από το Δύση. Αναγκάστηκε και ο Μπάϊντεν να του πει, έως εδώ. Έχουν χαθεί 35.000 άνθρωποι. Έτσι πιέζεται πολύ. Ξέρει λοιπόν, ότι εάν δεν συμπαρασύρει πίσω του τους Αμερικανούς, θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα και ο ίδιος ως πολιτικός, αλλά και το Ισραήλ. Άρα λέει «θα προβοκάρω εγώ το Ιράν, οπότε όλοι θα στραφούν υπέρ μου». Οι Ισραηλινοί έχουν μία εμμονή με το Ιράν, όπως είχαν και με το Ιράκ του Σαντάμ Χουσείν. Δεν ανέχονται ένα ισχυρό κράτος στην περιοχή».

Τι ήθελαν να προκαλέσουν οι Ιρανοί

Ο κ. Λυγερός, αναλύει πώς το Ιράν, σχεδίασε ένα κτύπημα, χωρίς όμως να προκαλέσει απώλειες ανθρώπινων ζωών.

«Το Ιράν ήρθε στο δίλλημα, ότι αν δεν κάνει τίποτα θα χάσει το κύρος του και εάν κάνει κάτι μεγάλο, μπορεί να είναι δώρο στον Νετανιάχου, αφού η δύση θα στραφεί υπέρ του. Η Τεχεράνη λοιπόν, που είναι πολύ ορθολογικός παίκτης στη σκακιέρα και δεν παρασύρεται εύκολα, πέρα από τα λόγια, προανήγγειλε μία επίθεση. Με 70-80 drones, δεν ήταν όσα έχουν αναφερθεί. Αυτά τα drones που έστειλε το Ιράν προς το Ισραήλ, πηγαίνουν πολύ αργά και δεν έχουν μεγάλη ισχύ, απλά πέφτουν και προκαλούν μία έκρηξη, έχοντας 20 κιλά εκρηκτικά.

Αν θες να κάνεις ζημιά, στέλνεις τα drone νύχτα, χωρίς να τα περιμένει κανείς, σε χαμηλό ύψος να μην εντοπίζονται από τα ραντάρ και υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Όταν ανακοινώνεις την επίθεσή σου, ειδοποιείς και τους Αμερικάνους, που έχουν στήσει μαζί με Γάλλους, Βρετανούς και Ιορδανούς, ολόκληρο σύστημα αναχαίτησης, ξέρεις ότι τα drones θα τα καταρρίψουν σε μεγάλο ποσοστό, πριν μπουν στο Ισραήλ. Κάτι που έγινε. Δεν υπήρχε ποτέ αυτό που λέμε «επίθεση κορεσμού», να είναι δηλαδή τόσα πολλά τα drones που να μην γίνεται να αναχαιτιστούν όλα.

Και οι ελάχιστοι βαλλιστικοί πύραυλοι που έστειλαν, δεν ήταν τελευταίας τεχνολογίας. Με λίγα λόγια δεν ήθελε το Ιράν να προκαλέσει θύματα. Γιατί θα έμπαιναν και οι Αμερικάνοι στο παιχνίδι και το Ισραήλ. Έγινε μία επίθεση από τους Ιρανούς, για δικαιολογηθεί μία απάντηση, στην επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο στη Δαμασκό. Είπαν και στον ΟΗΕ, ότι το θέμα έκλεισε για αυτούς. Έδωσαν δηλαδή και την αποκλιμάκωση. Ήταν σκηνοθετημένο, για να μπορούν να πουν εσωτερικά στο Ιράν, ότι δεν έμειναν αδρανείς και απάντησαν».

Θα χτυπήσουν οι Ισραηλινοί;

Ο κ. Λυγερός, θεωρεί ότι οι ΗΠΑ, θα κάνουν ότι μπορούν, ώστε να μην γενικευθεί η σύρραξη. «Οι ΗΠΑ, διεμήνυσαν στο Ισραήλ να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν. Τους είπαν «δεν θα σας υποστηρίξουμε. Σας προστατεύσαμε με τα drones, αλλά δεν θέλουμε γενίκευση».

Οι Αμερικάνοι δεν θέλουν γενίκευση ενός πολέμου. Γιατί το Ιράν, δεν είναι Ιράκ. Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δεν καταστρέφονται εύκολα. Και είναι άλλης τεχνολογίας.

Εάν το Ισραήλ απαντήσει, με βομβαρδισμό στη Συρία, ή δευτερεύοντα στόχο στο Ιράν, με έναν πύραυλο, τότε μπορεί το όλο ζήτημα να μείνει εκεί. Αν πάνε σε μεγάλα πράγματα, η σύρραξη θα γενικευθεί, με την ανάμειξη των ΗΠΑ κλπ».

Οι συνέπειες ενδεχόμενης απάντησης του Ισραήλ

«Το Ιράν μετά, μπορεί να κλείσει τα στενά του Ορμούζ, που ελέγχει. Μπορεί και να τα ναρκοθετήσει. Από εκεί περνά το 20% του πετρελαίου, που μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο. Όταν η Ρωσία είναι σε εμπάργκο από τη Δύση, το ίδιο και η Βενεζουέλα, θα είναι και το Ιράν, μπορεί κανείς να καταλάβει τι θα γίνει αν εμποδιστεί η εξαγωγή πετρελαίου, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέϊτ κλπ. Θα πάει το βαρέλι στα 250 δολάρια. Η Ευρώπη θα καταστραφεί οικονομικά, την ίδια στιγμή που οι Ρώσοι θα έχουν ενεργειακή αυτονομία. Εάν δεχτούν επίθεση από το Ισραήλ, οι Ιρανοί θα δρομολογήσουν και την επανέναρξη του πυρηνικού προγράμματός τους που έχει σταματήσει μετά την συμφωνία με τον Ομπάμα. Οι Αμερικάνοι δεν θέλουν γενίκευση σε οποιαδήποτε περίπτωση. Εάν επικρατήσουν οι πιο σκληροπυρηνικοί στο Ισραήλ, τότε θα έχουμε ντόμινο συνεπειών», καταλήγει ο κ. Λυγερός.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria