Σχολικά γεύματα: Περισσότερες εναλλακτικές, λιγότερους περιορισμούς ζητούν οι ευρωβουλευτές από την Κομισιόν

Παράγοντες, όπως διατροφικούς περιορισμούς και ηθικούς λόγους, πρέπει να λαμβάνονται στα σχολικά προγράμματα γευμάτων της ΕΕ, λένε νομοθέτες και οργανώσεις.

Υπέρ μιας έκθεσης για την αναθεώρηση του σχολικού προγράμματος της ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψήφισαν οι ευρωβουλευτές εν όψει της αναθεώρησης του στα  τέλη του 2023.

Η έκθεση,  με επικεφαλής τη σοσιαλίστρια ευρωβουλεύτρια, Carmen Avram, είχε ως βασικό αίτημα την απόδοση πρόσθετης χρηματοδότησης για την προσθήκη εναλλακτικών προϊόντων- δηλαδή περισσότερα φυτικά τρόφιμα- για να υπάρχει περισσότερη ποικιλία και να ενθαρρύνεται η υγιεινή διατροφή, όπως φυτικά γάλατα για τους vegetarian ή τους έχοντες δυσανεξία στη λακτόζη.

Το πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα, το οποίο ξεκίνησε το 2017, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΕΕ, Farm to Fork (Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο). Στόχος του είναι η διανομή υγιεινών αγροτικών προϊόντων στα σχολεία και η πρόσβαση των μαθητών σε καλής ποιότητας διατροφή.

Το αίτημα για εναλλακτικές λύσεις βασίζεται σε στατιστικά αποτελέσματα από έρευνα της Κομισιόν που υποδεικνύουν ότι το 24% των μαθητών δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό το πρόγραμμα, λόγω έλλειψης εναλλακτικών λύσεων που θα ανταποκρίνονταν στους δικούς τους περιορισμούς.

Έντονο Debate για τις εναλλακτικές λύσεις

Όπως είχαμε αναφέρει και σε άλλα δημοσιεύματα επί του  θέματος, η επιλογή να συμπεριληφθούν στο σύστημα εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται σε φυτά έχει προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις.

Η Avram συγκεκριμένα θεωρεί πως το ιδανικό θα ήταν να αυξηθεί ο προϋπολογισμός ούτως ώστε να συμπεριληφθούν και περισσότερα φυτικά προϊόντα, για να μην μένει κανένα παιδί εκτός του προγράμματος. Παραδείγματος χάριν, ένα παιδί με δυσανεξία στη λακτόζη θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε γάλα αμυγδάλου. Η ευρωβουλεύτρια επισημαίνει πως το ποια θα είναι αυτά τα εναλλακτικά είδη έγκειται στην ευχέρεια και του κάθε κράτους μέλους ξεχωριστά.

Ωστόσο, η Επιτροπή περιόρισε τις προσδοκίες σχετικά με αυτή τη δυνατότητα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Wolfgang Burtscher, γενικός διευθυντής της ΓΔ AGRI για τη γεωργία της Επιτροπής, στη Euractiv στα τέλη του προηγούμενου έτους, προκειμένου πράγματι να προστεθούν οι εναλλακτικές του απλού γάλακτος στο πρόγραμμα, τα μέλη δεν συμφωνούσαν ομόφωνα ως προς τις εναλλακτικές λύσεις, όπως οι ευρωβουλευτές του  Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που αν και τελικά στήριξε την έκθεση, ασκούσε σταθερά κριτική στα φυτικά τρόφιμα.

Επιπλέον, παρότι η έκθεση χαιρετίστηκε από την πλειοψηφία των μέσων, η Κομισιόν είχε περιορίσει τις προσδοκίες σχετικά με το πόσα πράγματι εναλλακτικά προϊόντα  θα συμπεριληφθούν στο σύστημα.

Σκεπτικισμός και από τις οργανώσεις δικαιωμάτων των ζώων

Από την πλευρά τους οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων εκφράζουν μια δυσπιστία προς την έκθεση.

Σύμφωνα με την ομάδα εκστρατείας Compassion in World Farming EU (CIWF), τα εναλλακτικά διαφοροποιημένα προϊόντα θα μπορούσαν να υπόκεινται σε πολλές ερμηνείες, όπως για παράδειγμα να προστεθεί απλά γάλα χωρίς λακτόζη και όχι τελικά φυτικά γάλατα.

Η Όλγα Κίκου, επικεφαλής του CIWF EU, δήλωσε στο Euractiv πως αυτό μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα παιδιά που αποφεύγουν το γαλακτοκομικό γάλα για περιβαλλοντικούς, ηθικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς λόγους- συμπεριλαμβανομένων και των ιατρικών.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria