Πέντε γενναίες προβλέψεις για το 2023

Από το Facebook μέχρι τα κρυπτονομίσματα ή την εικονική πραγματικότητα επιχειρούμε πέντε προβλέψεις για την χρονιά που έρχεται.

Το να κάνεις προβλέψεις στο τέλος μιας χρονιάς για την πορεία της επόμενης είναι ένας από τους σίγουρους τρόπους για να εκτεθείς. Αλλά δεν βλάπτει να προσπαθήσεις και αν όλα πάνε έστω και σχετικώς καλά, 12 μήνες από τώρα θα βρισκόμαστε εδώ να δούμε πού πέσαμε έξω (αν πέσαμε) και πού πέσαμε μέσα (αν πέσαμε).

Facebook σε σημείο καμπής

Η ευρωπαϊκή αγορά βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης με τους καταναλωτές να μειώνουν τις δαπάνες τους για να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος. Ταυτόχρονα, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί από τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους. Εν ολίγοις, η διαφημιστική δαπάνη περιορίζεται και αυτό έχει τεράστια σημασία για εταιρείες όπως η Meta και πλατφόρμες όπως το Facebook όπου τα έσοδα από τις διαφημίσεις των άλλων είναι η βασική (σε συντριπτικό ποσοστό άνω του 97%) ροή εσόδων. Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Το δεύτερο είναι ότι το metaverse, όπως το οραματίζεται ο Mark Zuckerberg, δεν λέει να απογειωθεί και, εδώ που τα λέμε, γιατί να το κάνει. Υπάρχουν εκεί έξω αρκετοί ενδιαφέροντες εικονικοί κόσμοι που έχουν κερδίσει το βλέμμα και το ενδιαφέρον παιδιών, εφήβων και ενός μεγάλου μέρους του λεγόμενου δυναμικού κοινού ηλικίας 18-35 ετών.

Πολύ πιθανό: Ο Mark Zuckerberg ξεκινάει διαδικασία διαδοχής, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πλημμύρα άρθρων με κεντρικό τίτλο “Το Facebook μετά τον Μαρκ”. Θα επιχειρήσουμε να αντισταθούμε στον πειρασμό.

Απίθανο αλλά όχι αδύνατο: Η Meta παίρνει μια βαθιά ανάσα και κατεβάζει τον διακόπτη της δικής της εκδοχής του Metaverse. Η εμπειρία του Libra δείχνει ότι ο όμιλος είναι σε θέση να κλείσει μάτια και μύτη και να καταπιεί το πικρό ποτήρι μονορούφι.

Η εικονική πραγματικότητα γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας

Ποια είναι η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη υπηρεσία που μας συστήνει και εισάγει τεχνολογικές καινοτομίες; Κάνουμε πως δεν ακούσαμε τις φωνές περί τζόγου και πορνογραφίας. Μια δεύτερη ευκαιρία; Ακριβώς, το gaming και όταν το ημερολόγιο φτάσει στις 22 Φεβρουαρίου 2023 είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει μια νέα εποχή, με τη διάθεση του Playstation VR2. Το λανσάρισμα συνοδεύεται από μια ομοβροντία 15 τίτλων και άλλων εννέα που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης και αναμένονται εντός του 2023. Μα, θα πείτε, αφού η καταναλωτική δαπάνη περιορίζεται όπως λέγαμε λίγες παραγράφους πιο πριν, γιατί η πώληση της συσκευής VR της Sony να αποτελεί σημείο αναφοράς; Πρώτον διότι η δύναμη της Sony είναι δεδομένη στον τομέα της οικιακής ψυχαγωγίας, η οποία οικιακή ψυχαγωγία παίρνει τα πάνω της όταν οι άνθρωποι περιορίζουν άλλες καταναλωτικές συνήθειες. Δεύτερον, δεν περιμένουμε μεν το VR2 να πωλείται σαν να είναι ζεστό ψωμάκι αλλά η διαθεσιμότητά του είναι σαφής ένδειξη πως οι εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας μπαίνουν με αξιώσεις στο νοικοκυριό.

Πολύ πιθανό: Θα ενθαρρυνθεί η παραγωγή τίτλων με στοιχεία εικονικής ή/και επαυξημένης πραγματικότητας.

Απίθανο: Να επαληθευτούν οι προσδοκίες για την “απογείωση” εκδόσεων εφαρμογών παραγωγικότητας για περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας.

Τεχνητή νοημοσύνη, τι μας ετοιμάζεις;

Μετά τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη που παίρνει τις λέξεις μας και τις κάνει εικόνες ήρθε το ChatGPT να δείξει τις διαλογικές ικανότητες των συστημάτων αλλά και τις αδυναμίες τους. Το 2023 είναι άλλη μια χρονιά όπου θα θαυμάσουμε και (ίσως) φοβηθούμε από τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης σε νέα πεδία. Αν τα υφιστάμενα συστήματα μπορούν να δημιουργήσουν από το μηδέν και να γράψουν ακόμα και κώδικα, δεν ξέρουμε τι εκπλήξεις μας επιφυλάσσονται για το επόμενο 12μηνο.

Πολύ πιθανό: Περισσότερες εφαρμογές, περισσότερες υπηρεσίες για το ευρύ κοινό αλλά και για εκείνους που είναι πρόθυμοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη

Αδύνατο: Τα ρομπότ να κυριαρχήσουν στον πλανήτη Γη το έτος 2023.

Κρυπτονομίσματα σε σταυροδρόμι

Χρησιμότητα στα κρυπτονομίσματα δεν έχει βρει κανείς και μέχρι να βρεθεί θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνες και απρόβλεπτες επενδυτικές επιλογές. Θα πείτε πως απρόβλεπτες και πολλές φορές επικίνδυνες είναι και οι επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος επενδυτής στο χρηματιστήριο είτε επενδύει σε μετοχές είτε σε άλλα πιο σύνθετα προϊόντα. Μόνο που οι χρηματιστηριακές αγορές είναι υπό ρύθμιση, πράγμα που μπορεί να μην αποθαρρύνει τους απατεώνες αλλά τέλος πάντων δημιουργεί μια κάποια αίσθηση σιγουριάς στον επενδυτή. Τα κρυπτονομίσματα θα επιλέξουν την οδό της ρύθμισης ή, εναλλακτικά, θα συνεχίσουν να αποτελούν κάτι σαν Άγρια Δύση των επενδύσεων, όπου οι σερίφηδες κοιμούνται και κερδίζουν τα πιο γρήγορα πιστόλια. Βεβαίως επειδή δεν είναι κάτι που φαίνεται να επιδιώκεται με ιδιαίτερη ζέση από την κοινότητα των ανταλλακτηρίων και λοιπών δυνάμεων, πιο αναμενόμενη θα είναι μια ουσιαστική παρέμβαση από τις δυνάμεις του παλιού κόσμου, κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες δηλαδή.

Πολύ πιθανό: Έρχεται ένα αυστηρότερο πλαίσιο για τη λειτουργία των ανταλλακτηρίων και μπαίνει στις ράγες η φορολόγηση των υπεραξιών.

Απίθανο: Να βρεθεί επιτέλους χρήση για το Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα

Ψηφιακός πολίτης δύο ταχυτήτων

Η κυριαρχία των μεγάλων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών (κάποιοι εκ των οποίων εξαιρετικά κακομαθημένοι) στον ψηφιακό χώρο είναι δεδομένη και οι εθνικές ή υπερεθνικές οντότητες τρέχουν να μαζέψουν ότι μαζεύεται αν μπορεί να μαζευτεί. Πολλές φορές το όποιο συμμάζεμα είναι αποτέλεσμα συμψηφισμών που έχουν συμφωνηθεί στο παρασκήνιο είτε μεταξύ χωρών είτε μεταξύ κυβερνήσεων και εταιρειών. Ο χρήστης θα εξακολουθήσει να είναι το εμπόρευμα με προσωπικά δεδομένα, συντεταγμένες θέσεων, ιστορικό αναζητήσεων να πωλούνται εν μέση οδώ και αρκούντως ξεδιάντροπα με τα χρηματικά πρόστιμα που επιβάλλονται κάποια στιγμή από τις ανά τον κόσμο υπηρεσίες ανταγωνισμού αποτελούν ψήγματα της υπεραξίας που έχουν στο μεταξύ αποκομίσει οι επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο, η διαίρεση θα παραμείνει μεταξύ εκείνων που δεν θέλουν κάτι περισσότερο από αυτά που βλέπουν στο newsfeed τους και εκείνων που πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο προστιθέμενης αξίας, είτε πρόκειται για προϊόντα ερευνητικής δημοσιογραφίας είτε για προϊόντα ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Στο πεδίο της εργασίας, η ψηφιακή μικροαπασχόληση, βοηθούμενη και από την ευρύτερη εμπειρία της τηλεργασίας κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, θα κερδίζει έδαφος.

Πολύ πιθανό: Εμφάνιση νέων συνδρομητικών υπηρεσιών με ειδικά προνόμια για τους πελάτες και, όσον αφορά στην απασχόληση, μεγαλύτερη πίεση στην αγορά εργασίας.

Απίθανο: Να μεταβληθεί αυτή η κατάσταση το 2023.


Νίκος Μουμούρης


Ο Νίκος Μουμούρης μαγεύτηκε από τον ψηφιακό κόσμο στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ξεκίνησε να γράφει για και σε αυτόν και ακόμα να σταματήσει. Έχει συνεργαστεί με παραδοσιακά μέσα, με διαδικτυακά μέσα, διαφημιστικές εταιρείες και εταιρείες επικοινωνίας και δεν ντρέπεται να δοκιμάσει ό,τι έχει bits. Είναι, επίσης, ερασιτέχνης ειρηνοποιός.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria