Fed: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. – «Φρενάρει» ο ρυθμός υπό το φόβο ύφεσης

Με τη νέα αυτή αύξηση, την χαμηλότερη του τωρινού ανοδικού κύκλου, το εύρος των αμερικανικών επιτοκίων διαμορφώνεται στο 4,5% με 4,75%, στο υψηλότερο σημείο από το 2007. Οι παράγοντες που οδηγούν την κεντρική τράπεζα να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της. Πάντως, οι αυξήσεις θα συνεχιστούν, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από το όριο ασφαλείας του 2%

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Federal Reserve, με τα μέλη της FOMC να συμφωνούν να «κατεβάσουν» ταχύτητα στο ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής αναγνωρίζοντας την πίεση που έχει αρχίσει να ασκείται στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την τάση υποχώρησης των τιμών.

Συγκεκριμένα, με τη νέα αυτή αύξηση, την χαμηλότερη του τωρινού ανοδικού κύκλου (έχουν προηγηθεί, την περσινή χρονιά, τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης και μια αύξηση κατά 50 μονάδες, το Δεκέμβριο), το εύρος των αμερικανικών επιτοκίων διαμορφώνεται στο 4,5% με 4,75%, που είναι το υψηλότερο σημείο τους από τον Οκτώβριο του 2007. 

Η συγκεκριμένη αναπροσαρμογή ήταν αναμενόμενη από την αγορά, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται ωστόσο στα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας, όπως θα εκφραστούν και από τις δηλώσεις του διοικητή Τζερόμ Πάουελ μετά το τέλος της συνεδρίασης, δεδομένου πως τα στοιχεία δείχνουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις περιορίζονται και η οικονομική δραστηριότητα υποχωρεί.   

Πραγματικά, ο δείκτης του πληθωρισμού έχει αφήσει πίσω του τα ιστορικά υψηλά του καλοκαιριού, πέφτοντας από το 9,1% τον Ιούνιο στο 6,5% το Δεκέμβριο. Όμως, ουσιαστικά παραμένει πολύ ψηλά από το όριο ασφαλείας του 2%, γεγονός που αιτιολογεί την απροθυμία των «γερακιών» να συναινέσουν σε μια πρόωρη διακοπή του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Είναι κάτι στο οποίο στέκεται και το ανακοινωθέν του σημερινού συμβουλίου, το οποίο αναγνωρίζει πως “ο πληθωρισμός έχει κάπως περιοριστεί, όμως παραμένει αυξημένος”. Για το λόγο αυτό ξεκαθαρίζεται πως θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις, αν και τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από τη ροή των στοιχείων, όπως τα στοιχεία από τον πληθωρισμό, τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, τις χρηματοοικονομικές αλλά και διεθνείς εξελίξεις.  

Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, το συμβούλιο έστειλε “σήμα” για χαλάρωση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, αλλά ανέβασε το τελικό “ταβάνι” των επιτοκίων στο 5% με 5,25%. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως το επιτόκιο αναφοράς βρίσκεται πλέον μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από το συγκεκριμένο “ταβάνι”, εφόσον βέβαια δεν αλλάξει και πάλι.  

Παράγοντες κινδύνου

Εξάλλου, βασικοί παράγοντες που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό δεν έχουν εξαλειφθεί. Οι ενεργειακές τιμές έχουν υποχωρήσει από τα περσινά ιστορικά υψηλά, αλλά παραμένουν ψηλά, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, το ανακοινωθέν σχολιάζει για μια ακόμη φορά τον παράγοντα του πολέμου στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει τεράστιο ανθρωπιστικό και οικονομικό βάρος, ενώ παράλληλα αυξάνει την παγκόσμια αβεβαιότητα. 

Παράλληλα, η εικόνα υπερθέρμανσης της αγοράς εργασίας εμμένει προβληματίζοντας δίκαια το συμβούλιο. Μόλις σήμερα, τα νεότερα στοιχεία από την αγορά εργασίας έδειξαν απρόσμενη σημαντική πτώση στις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα και άλμα των κενών θέσεων εργασίας που άγγιξαν και πάλι τα 11 εκατομμύρια διαψεύδοντας δυσάρεστα τους αναλυτές που περίμεναν πτώση τους στα 10,25 εκατομμύρια.

Κοινώς παρά και το κύμα των απολύσεων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στους μεγάλους αμερικανικούς ομίλους (κυρίως δε, τις Big Tech) τα περιθώρια στην αγορά εργασίας παραμένουν «σφιχτά», γεγονός που κρατά ψηλά τους μισθούς και τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις.    

«Χρειάζεται να δούμε συνεχιζόμενη βελτίωση σε μια σειρά διαφορετικά μέτρα του εργασιακού κόστους, όπως απαιτείται για να κατεβάσουμε τον πληθωρισμό κοντά στο όριο του 2%, διότι μια σημαντική κλιμάκωση του ρυθμού αύξησης των μισθών θα μπορούσε να ωθήσει ανοδικά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού» σχολίασε χαρακτηριστικά, σε πρόσφατη ομιλία του, ο Κρίστοφερ Γουόλερ, που είναι από τα μέλη του συμβουλίου, αναφερόμενος ειδικά στο πως η εξέλιξη στην αγορά εργασίας θα επηρεάσει τη στρατηγική της Fed.  

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria