Γκιτσάκης: Η Καστοριά μπορεί να κάνει διεθνή καριέρα στον τουρισμό!

Του Δρ. Ιωάννη Γκιτσάκη

Με αφορμή την καμπάνια του ΕΟΤ για την ανάδειξη της ορεινής Ελλάδας και την προώθηση του χειμερινού τουρισμού στη χώρα μας, ίσως τη μοναδική στοχευμένη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση αυτή, θα επιχειρήσω να καταγράψω ορισμένους προορισμούς της ορεινής και της ηπειρωτικής Ελλάδας, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να κάνουν «διεθνή καριέρα» στον χειμερινό τουρισμό.

Για να αναδειχθούν δηλαδή σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς ή και διεθνείς προορισμούς χειμερινών διακοπών και να προσελκύσουν έναν σημαντικό αριθμό ξένων τουριστών στη χώρα μας κατά την χειμερινή περίοδο. Κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων που θα καταστήσουν βιώσιμη την τουριστική ανάπτυξη της ηπειρωτικής και της ορεινής Ελλάδας.

Σε κάποιους από τους προορισμούς αυτούς έχω αναφερθεί σε δύο παλαιότερα άρθρα μου: Το πρώτο, με τίτλο «”Κορονο-Χειμώνας”; Ευκαιρία να ανακαλύψουμε την ορεινή Ελλάδα»,  το οποίο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου 2020 του περιοδικού Χρήμα & Τουρισμός. Και το δεύτερο, με τίτλο «Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν με την “Όμικρον”; Ευκαιρία να ανακαλύψουμε την ορεινή Ελλάδα».

Για να καταφέρουν οι πόλεις και τα χωριά της ορεινής και της ηπειρωτικής Ελλάδας να ξεπεράσουν τα ελληνικά σύνορα και να προσελκύσουν εισερχόμενο τουρισμό, και δη ποιοτικό τουρισμό, απαιτείται να πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις:

α) Φυσική ομορφιά και γραφικότητα, η οποία να μπορεί να ανταγωνιστεί τις δημοφιλείς πόλεις και τα ειδυλλιακά χωριά της Κεντρικής Ευρώπης.

β) Αξιοθέατα και δραστηριότητες που μπορούν να προσελκύσουν έναν αλλοδαπό τουρίστα και να τον κρατήσουν «απασχολημένο» καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών του.

γ) Ευκολία πρόσβασης, αεροπορικής ή οδικής.

δ) Κατάλληλες τουριστικές υποδομές, δημόσιες και ιδιωτικές.

ε) Ανταγωνιστικό κόστος και ανάλογη ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών.

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, θεωρώ ότι οι πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας που θα μπορούσαν να κάνουν «διεθνή καριέρα» στον χειμερινό τουρισμό είναι κυρίως τα Ιωάννινα και η Καστοριά και σε δεύτερο βαθμό το Καρπενήσι, ο Βόλος, η Άρτα, η Έδεσσα, η Φλώρινα και η Νάουσα.

Ξεκινώ λοιπόν από τις δύο γραφικότερες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα Ιωάννινα και την Καστοριά, οι οποίες θυμίζουν αρκετά ελβετικές πόλεις, καθώς είναι κτισμένες στις όχθες δύο όμορφων λιμνών.

Καστοριά. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για στην κουκλίστικη πόλη της Καστοριάς, η οποία είναι μια καθαρά «ελβετική» πόλη, κτισμένη στις όχθες της λίμνης Ορεστιάδας. Μια πόλη μοναδική στην Ελλάδα, που αν την πετύχεις με χιονισμένο τοπίο και παγωμένα τα νερά της λίμνης, τότε νομίζεις ότι βρίσκεσαι στη Λουκέρνη, στο Λουγκάνο ή σε κάποια άλλη ελβετική πόλη. Μπορεί λοιπόν άνετα να συναγωνιστεί ακόμα και τις πιο δημοφιλείς παραλίμνιες πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης. Με ευκολία πρόσβασης, μέσω της Εγνατίας οδού και ανταγωνιστικό κόστος. Πάσχει μόνο σε επίπεδο διαθέσιμων τουριστικών καταλυμάτων και σε επίπεδο δραστηριοτήτων, που θα μπορούσαν να κρατήσουν «απασχολημένο» τον επισκέπτη της για περισσότερες ημέρες και όχι μόνο για μια ρομαντική διήμερη ή τριήμερη απόδραση. Σίγουρα πάντως είναι ένας προορισμός, ο οποίος με λίγη προσπάθεια και κατάλληλη διαφημιστική προβολή, θα μπορούσε να μετατραπεί σε δημοφιλή ευρωπαϊκό χειμερινό προορισμό.  Και προς αυτή την κατεύθυνση, έστω και αργά, φαίνεται πως κινείται πλέον το Υπουργείο Τουρισμού και οι τοπικές αρχές.

Συνέχεια του άρθρου – ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria